Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK samodzielnie przenieść grzejnik. Przeniesienie grzejnika w łazience

rexibit

Recommended Posts

Witam

Muszę przenieść grzejnik w łazience o 50 cm w lewo i 20 cm w góre . rury plastikowe.

Zmieniła się koncepcja zagospodarowania.

Pytanie jest czy da rade przeciąc rury wstawić rury przedłużające to wszystko klejąc.

Rury na końcu są łączone za pomocą metalowych ścisków ???

jak się do tego zabrać??

obecne podłączenie :

http://img195.imageshack.us/img195/7178/59840455.jpg

koniec rur:

http://img34.imageshack.us/img34/7792/91324398.jpg

Zawory CO tylko na moje mieszkanie. nie ma problemu z zamknięciem instalacji i ściągnięciem grzejnika.

Pozdrawiam

• 2 years później...

Podepnę się pod stary temat, bo nie lubię mnożyć bytów. Mieszkam od tygodnia w mieszkaniu w dużym bloku, przed przeprowadzką zdemontowaliśmy grzejnik w łazience, żeby położyć tapetę, niestety musieliśmy się z tym wstrzymać, że względu na ryzyko rozpruwania łazienki - nie działa mi klima i developer będzie szukał przyczyny, a kable lecą właśnie w łazience. Możliwe, że wypięła się kostka w szachcie, co wiąże się z kuciem. Jednym słowem, łazienka jest nieskończona.

I tak mimo, że nie mam grzejnika, to mam przyłącza pod niego, w tym wystający na 16 cm termostat. Po zainstalowaniu stelaża konsoli i umywalki widzę, że trochę mi ten termostat przeszkadza. Rozważam w związku z tym 4 opcje:

1. zostawić jak jest i się przyzwyczaić

2. wyrzucić grzejnik i grzać tylko podłogówką

3. przesunąć grzejnik (max o 30 cm w prawo, czyli odsunąc od umywalki)

4. zmienić zawór termostatu z prostego na kątowy, tak, aby termostat nie był ustawiony prostopadle do ściany, tylko równolegle

Czy jeśli (2) wyrzucę grzejnik całkowicie, to sama podłogówka wystarczy? W tym momencie bez grzejnika, na samej elektrycznej podłogówce jest bardzo ok.

I druga sprawa, czy jeśli (4) chciałabym trochę ukryć ten termostat, to czy wiąże się to z poważniejszymi pracami? Ogrzewanie mogę zakręcić na klatce, czy to znaczy, że po zakręceniu dopływu na klatce, mogę odkręcić widoczny na zdjęciu zawór przy termostacie i spuścić wodę z całego mieszkania, a następnie wymienić zawór, czy też wiąże się to z pozbawieniem ogrzewania całego bloku?:cool:

Zdaję sobie sprawę, że to pytania do fachowca, ale ja nie mam żadnego pod ręką, a i staram się oszacować, czy gra jest warta świeczki, w sytuacji, gdy pomieszczenie czeka jakaś tam przeróbka tak, czy inaczej.

zawór.jpgzawór2.jpg