Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopalacze

bobiczek

Recommended Posts

Oczywiście, bardzo słusznie, ale dlaczego nie walczy się równie brutalnie z alkoholami (tysiąc sześćset ponad ofiar!) czy paleniem tytoniu?

To zagadka dla pięciolatka:

"Cały podatek akcyzowy (od różnych towarów) daje budżetowi ponad 50 mld zł rocznie. Jeszcze więcej przynosi VAT - ponad 100 mld zł. Palacze łącznie dają budżetowi kilkadziesiąt miliardów rocznie, a w następnych latach będzie to coraz więcej."

Z tego sama akcyza na alkohol i tytoń to 25 mld.

Żaden rząd z tego nie zrezygnuje. Dobry Polak to taki co pije i pali.

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.........

.........Żaden rząd z tego nie zrezygnuje. Dobry Polak to taki co pije i pali.

Tylko czasami ktos z rzadu krzyczy ze tyle pieniedzy idzie na walke z rakiem i innymi chorobami zwiazanymi z uzaleznieniem itp., ale z tego wynika ze i tak dla panstwa lepiej jest zeby ludzie pili i palili.

Oczywiście, bardzo słusznie, ale dlaczego nie walczy się równie brutalnie z alkoholami (tysiąc sześćset ponad ofiar!) czy paleniem tytoniu?

jest jednak na dzien dzisiejszy pewna roznica

alkohol czy papierosy to sa rzeczy znane,o znanym skladzie i wiemy mniej wiecej po jakiej ilosci alkoholu czy wypalonych papierosow mozna sie przekrecic...

dopalacze to jednak byly substancje nieznane o niekontrolowanej zawartosci takiej czy innej truciczny,robione w wielu przypadkach "na zapleczu"

czlowiek komputerem nie jest,cos mu sie pomiesza,wsypie dwa razy to samo i nieszczescie gotowe

nie bylo czasu na to,aby to badac,poniewaz zbyt wiele osob w bardzo krotkim czasie znalazlo sie w szpitalu,ale niewykluczone,ze tego typu substancje powroca na rynek w okreslonych prawem okolicznosciach

Mam nadzieje, ze Tusku dostanie po gaciach ze Strasburga za to bezprawne pozamykanie sklepow. Pamietam jak dzis kiedy Ziobro "zaocznie" skazal pewnego lekarza przed kamerami, podniosl sie wtedy rwetes i jazgot nie z tej ziemi. Tusku gadal wtedy o zamachu na wolne sadownictwo i wywieranie nacisku. Ostatnio sam (ze zmierzwionymi brewkami i zmarszczonym czolem) wysyczal z mownicy sejmowej: ten czlowiek bedzie siedzial (rzekomy krol Dopalaczy). Ah, komedia, komedia...

Tylko czasami ktos z rzadu krzyczy ze tyle pieniedzy idzie na walke z rakiem i innymi chorobami zwiazanymi z uzaleznieniem itp., ale z tego wynika ze i tak dla panstwa lepiej jest zeby ludzie pili i palili.

eeee już kiedyś poeta pisał:

"Zbudowali fabryki

Opracowali maszyny

Produkują wódkę

Tak, dużo, dużo wódki

Bo im tylko, tylko o to chodzi

Abyś sam sobie szkodził

Abyś sam nie mógł myśleć

Abyś sam nie mógł chodzić"

i miał racje.

według mnie bardzo dobrze że się wkońcu za to wzieli - te specyfiki mają jeszcze gorszy wpływ na mózg niż nielegalne narkotyki. Same psychotropy np. mefedron - składnik wielu z dopalaczy to środek stosowany przy cięzkich depresjach a dzieciaki to łykają jak witaminki bo można kupić w sklepie to pewnie nie jest jeszcze coś strasznego. Większośc pewnie nawet niewiedziała co wciąga i połyka

według mnie bardzo dobrze że się wkońcu za to wzieli - te specyfiki mają jeszcze gorszy wpływ na mózg niż nielegalne narkotyki. Same psychotropy np. mefedron - składnik wielu z dopalaczy to środek stosowany przy cięzkich depresjach a dzieciaki to łykają jak witaminki bo można kupić w sklepie to pewnie nie jest jeszcze coś strasznego. Większośc pewnie nawet niewiedziała co wciąga i połyka

Dobrze że się za to wzieli, ale dlaczego dopiero po 2 latach? Temat zastepczy? Poza tym ważniejsza moim zdaniem jest profilaktyka, zapobieganie?

A teraz koleiny temat polityczny - wczorajsze zabójstwo, a reformy czekają.

Jeżeli mogę coś dodać od siebie to uważam, że to wszystko po to, by temat dopalaczy zyskał a nie stracił.

Przykładem może być bardzo dziwne zachowanie mediów jakie jest pokazywanie loga dopalaczy w wszelakiego rodzaju materiałach filmowych, gdzie zawsze (mówię o sprawach normalnych) są loga zakrywane itp. (nie będę się rozpisywał, bo wiadomo o co chodzi)

Moim skromnym zdaniem jest to wszystko zrobione pod publikę tylko po to, by jak wszystko ucichnie i wróci do (marzenie każdego Polaka) "normalności" to Polacy nie będą już gadać non stop o dopalaczach, ale zapamiętają to sobie, co jak wiemy będzie działać na psychikę. I wtedy dopalacze zaatakują po raz drugi, tym razem jako coś dobrego, i wtedy każdy się przekona, że to jest rzeczywiście coś dobrego i zaczną gadać tylko dobre rzeczy.

tak więc strzeżmy się przed tym efektem, bo to nie będzie dla nas ani zdrowe, ani bezpieczne.

pozdrawiam

Nalepiok

nie bylo czasu na to,aby to badac,poniewaz zbyt wiele osob w bardzo krotkim czasie znalazlo sie w szpitalu,

Anika;

TRZY PRZYPADKI ŚMIERCI. 300 przypadków zatruć. Dla porównania: 20 razy więcej (DWADZIEŚCIA RAZY WIĘCEJ) zmarło z powodów zatruć z powodu zjedzenia grzybów. Dalej uważasz, że to jest taki problem, że należało aż angażować do walki z nim premiera państwa?

szopen: a co byś powiedział, gdyby wśród tej trójki było Twoje jedyne dziecko, o które dajmy na to staraliście się z partnerem przez ileś tam lat? Też byś był taki statystyczny?

Policz sobie, ile osób ginie w wypadkach samochodowych - kilkaset razy więcej, niż po grzybach.

Statystyk nie można stosować w odniesieniu do życia ludzkiego. Bo każde z nich jest bezcenne. Wśród tych trzech osób mógł być ktoś, kto gdyby jego nić nie splotła się z tymi śmieciami, mógłby zostać wybitnym naukowcem, który wynalazł by panaceum na raka i tym samym uratował miliony istnień... Wiem - powiesz "gdybanie". Owszem, ale nigdy nie poznasz życia do końca i nie wiesz, jak komu droga pisana...

szopen: a co byś powiedział, gdyby wśród tej trójki było Twoje jedyne dziecko, o które dajmy na to staraliście się z partnerem przez ileś tam lat?.

a co by było gdyby zbierał te grzyby w lesie i podawał w formie zupy.

To by było dopiero.........

Generalnie z Szopena wnioskami zgadzam się w całej rozciągłości tematu - trudno.........

Premiera bym nie angażował, tematu nie nagłaśniał, wybory wygrywał konkretami........

szopen: a co byś powiedział, gdyby wśród tej trójki było Twoje jedyne dziecko, o które dajmy na to staraliście się z partnerem przez ileś tam lat? Też byś był taki statystyczny?

Nie sądzę, bym z tego powodu żadał, by premier zakazał chodzenia do lasu.

Policz sobie, ile osób ginie w wypadkach samochodowych - kilkaset razy więcej, niż po grzybach.

Przecież podawałem te dane. Dlaczego więc premier nie zajmuje się samochodami?

Statystyk nie można stosować w odniesieniu do życia ludzkiego. Bo każde z nich jest bezcenne.

Ale przecież ja nie piszę, że życie jest bez wartości ani nic takiego. Piszę tylko, że biorąc pod uwagę ilość ofiar dopalaczy i np codzenia na gryzby, trudno uważać dopalacze za poważny problem społeczny wymagający od premiera, by publicznie zapowiadał, że ktoś "będzie siedzieć" (w ten sposób nawiasem mówiąc rozwalając jeden z nielicznych argumentów przeciw PiSowi, gdzie Ziobro publicznie też zapowiadał, że ktoś będzie siedzieć).

Nie rozumiem. Macie pretensje, że premier się zaangażował w walkę a handlującymi dopalaczami. Swoje oburzenie argumentujecie tym, że doliczyliście się tylko (sic!) trzech przypadków zejść śmiertelnych. To jakieś chore rozumowanie osób zakochanych w statystykach. Przecież właśnie aby nie było tych ofiar więcej, trzeba się tym zjawiskiem zając już teraz. A że premier osobiście? Fakt, od tego ma ludzi, ale nie przesadzajmy. Od tego zaangażowania głosów PO nie przybędzie. Przypomnę [choć wydaje mi się to nie zupełnie na miejscu - ale niech tam!], że premier wypowiadał się w sprawie "mordu politycznego" w Łodzi - tam zginął tylko [aż] jeden człowiek. Idąc tym tokiem rozumowania to ani premier, ani prezydent nie powinni na łódzką zbrodnię zwrócić uwagi!

. Przypomnę [choć wydaje mi się to nie zupełnie na miejscu - ale niech tam!], że premier wypowiadał się w sprawie "mordu politycznego" w Łodzi - tam zginął tylko [aż] jeden człowiek.

no bo ja różnicę widzę - a Ty chyba nie.

W podrzynaniu gardeł i strzelaniu do kogoś niewinnego w kontekście nakrecania spirali absurdu politycznego jakim są normalne zmagania opozycji z partiami rządzącymi w cywilizowanych krajach.

Ten jeden człowiek zginął właśnie w związku z eskalacją nienawiści "uczciwych do jeszcze uczciwszych"

A nie z racji głupich wyborów co do stosowanej używki niezabronionej.......

no bo ja różnicę widzę - a Ty chyba nie.

.

Gdybyś czytał uważnie, to zapewne zwróciłbyś uwagę, że ten przykład podałem "z pewną dozą nieśmiałości". Oczywiście widzę różnicę. Chodziło mi o to aby uświadomić, że wagę problemu nie mierzy się ilością ofiar!

a te 3 przypadki to, jak rozumiem, były tylko z jednego szpitala w jakimś mniejszym mieście?

Bo u mnie było więcej.

Nie powołujcie się na statystyki rozpoznań lekarskich, bo system kodujący rozpoznanie (kody ICD) jest od dawna przedmiotem kpin, a zgony po dopalaczach mogły być "księgowane" jako niewydolność oddechowa, krążeniowa, psychozy i wiele innych.

A ostatnio ucichło, bo klientów jakby mniej. Znacznie mniej. Ludzie dorośli czy tak dużo było ćpunów przypadkowych?