markii 08.10.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Od poniedziałku zamierzam zacząć murować ściany nad piwnicą ; niestety wyż rosyjski nie odpuszcza , co prawda w prognozie pogody na najbliższe dni temperatura minimalna u mnie jest zapowiadana na 0 , 1, 2 stopnie powyżej zera ale wystapienie przymrozków jest jak najbardziej prawdopodobne ( tak jak dzisiaj -2 na stropie piwnicy o godz. 7.00) . Nie chcę użwyac wszelkiej maści plastyfikatorów bo po ogólnej lekturze doszedłem do stwierdzenia, że to tylko "ciepły pic na zaprawę" i nic więcej a dodatkowo osłabia konstrukcję . Jest to raczej wygoda dla murujących . Plan mam w każdym razie taki, że muruję normalna zaprawą przygotowywaną na placu budowy ( niektórzy sugerują dodawać w takich warunkach o 10 % cementu) a wieczorem przykrywam mur agrowłóknina rolniczą w pasach o szerokości 6 m. a więc okryje mur z dwóch stron. Przy spadkach do -2 czy nie daj Boże większych , myślę ,że to rozwiązanie może przynieść zamierzony skutek ale czy na pewno ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.10.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 podbijam temat bo od następnego tygodnia maja być przymrozki. A wiec temat jak najbardziej na czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.10.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) Nikt nic nie napisze? Z tego co doczytałem to starzy majstrowie twierdzą, że jesli w nocy jest do -5 a w dzień na plusie nie należy dodawać żadnych dodatków.Odnośnie dodatków to one osłabiają zaprawę ale te osłabienie jest pomijalne. napisałem do la farge , czekam na odpowiedz. znalazłem coś takiego http://www.timtur.com.pl/budowa/plastyfikator.pdf Edytowane 10 Października 2012 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 13.10.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 IMHO jeśli nie jesteś developerem to murowanie powinieneś już na ten sezon zakończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.10.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 hihi coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.10.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 IMHO jeśli nie jesteś developerem to murowanie powinieneś już na ten sezon zakończyć. prowda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts