Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murowanie w czasie przymrozków

Recommended Posts

Od poniedziałku zamierzam zacząć murować ściany nad piwnicą ; niestety wyż rosyjski nie odpuszcza , co prawda w prognozie pogody na najbliższe dni temperatura minimalna u mnie jest zapowiadana na 0 , 1, 2 stopnie powyżej zera ale wystapienie przymrozków jest jak najbardziej prawdopodobne ( tak jak dzisiaj -2 na stropie piwnicy o godz. 7.00) . Nie chcę użwyac wszelkiej maści plastyfikatorów bo po ogólnej lekturze doszedłem do stwierdzenia, że to tylko "ciepły pic na zaprawę" i nic więcej a dodatkowo osłabia konstrukcję . Jest to raczej wygoda dla murujących . Plan mam w każdym razie taki, że muruję normalna zaprawą przygotowywaną na placu budowy ( niektórzy sugerują dodawać w takich warunkach o 10 % cementu) a wieczorem przykrywam mur agrowłóknina rolniczą w pasach o szerokości 6 m. a więc okryje mur z dwóch stron. Przy spadkach do -2 czy nie daj Boże większych , myślę ,że to rozwiązanie może przynieść zamierzony skutek ale czy na pewno ???

• 2 years później...

Nikt nic nie napisze?

Z tego co doczytałem to starzy majstrowie twierdzą, że jesli w nocy jest do -5 a w dzień na plusie nie należy dodawać żadnych dodatków.

Odnośnie dodatków to one osłabiają zaprawę ale te osłabienie jest pomijalne.

napisałem do la farge , czekam na odpowiedz.

znalazłem coś takiego

http://www.timtur.com.pl/budowa/plastyfikator.pdf

Edytowane przez autorus