bodeek 16.04.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Przeczytaj moją odpowiedź jeszcze raz dokładnie, od początku.Kleimy same styropiany, robimy dwie warstwy styropianów na mijankę lub jedna ale z frezem pióro- wpust. Klejenie styropianów ułatwia późniejszę wykonanie warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 16.04.2011 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Przeczytaj moją odpowiedź jeszcze raz dokładnie, od początku. Kleimy same styropiany, robimy dwie warstwy styropianów na mijankę lub jedna ale z frezem pióro- wpust. Klejenie styropianów ułatwia późniejszę wykonanie warstw. teraz zakumałem co autor miał na myśli lecz z wcześniejszej wypowiedzi to wprost nie wynikłao... dzięki za podpowiedź PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 03.05.2011 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) No i temat wylewek na tarsach chwilowo zamknięty. Wyglada to u m nie finalnie tak: - strop (z jakimś tam spadkiem),- 2 x papa podkładowa termozgrzewalna na zakład nachodząca na ściany,- folia 0,3- dwie warstwy styropianu 10cm na mijanke (ułożone nie klejone, stykające się z izolacją ściany - brak mostka)- folia 0,3- wylewka 10 cm ze spadkiem (już tym właściwym) Teraz czekam na dokończenie ocieplenia. Jak skończą to pomyślę czym to wykończyć - może na początek jakaś folia w płynie... PZDR Qter P.S. Zdjęcia tarasów w mojej galerii... Edytowane 3 Maja 2011 przez Qter dodatkowe info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 04.05.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 to nie czekaj na dokonczenie ocieplenia tylko szlamuj teraz.Szlam podplytkowy 2 skladnikowy z tasmami systemowymi (potocznie folia w plynie, jak ja nie lubie tego okreslenia) Tyle ze naklada sie to w polaczeniu plyta tarasowa/balkonowa ze sciana budynku a nie na termoizolacje z siatka i klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 04.05.2011 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 OK - kumam, z tym, że u mnie jest tak, że płyta balkonowa nie styka sie prawie ze ścianą budynku - ten styrpian który jest pod płytą styka się z tym który jest na ścianie (postaram się jakieś zdjęcie wrzucić jak znajdę). Mam pytanie - co polecasz połozyć na tą wylewkę (konkretnie producenta proszę - bo widze ze praktyk z ciebie) . PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 04.05.2011 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 zdjecie pogladowe polaczenia ocieplenia sciany i wylewki na tarasie (ten szary strypoian łączy się z białym który znajduje się pod wylewką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 23.05.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Hej, Mam pytanie co lepiej jako hydroizolacje pod płytki: MAPEI Mapelastic czy CERESIT CR166 ? PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 31.05.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 a co sądzicie o nylonie dekarskim, o którym wspominał bodeek? info w necie mało ale te co są to całkiem pozytywne macie jakieś doświadczenia z klejeniem na ten nylon płytek? bodeek,jak z faktyczną wydajnością przy kładzeniu na wylewkę na tarasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 09.06.2011 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Hej, Mam pytanie odnośnie wykończenia brzegów tarasu balkonu - obróbka blacharska. Na chwilę obecną mam zrobioną z 3 stron (4-ta to ściana budynku). Człowiek od gresu proponuje aby na obróbkę od góry dać pas z papy termo a na to szlichte, potem to pomalować jakąś folią w płynie i przykleić dopiero gres. Co wy o tym sądzicie? Postaram się wkleić fotki w łikend tego co mam teraz. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 12.06.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 zalezy jak lezy , co i w ktorej kolejnosci zobacz sobie rozwiazania tarsow ( warstwy w twoim przypadku : nosna , izolacja, ocieplenie , zabezpieczjaca). Najlepiej robic wszystko za jednym zamachem. Styropian tez musisz przykryc conajmniej folja przed chlasnieciem betonem. A papy to bym nie przyklejal do sciany budynku bo i tak odpadnie. Wywijasz do gory(wlasciwie powinna byc blacha wywinieta) i robisz obrobke blacharska. Tam gdzies zobacz sobie ile warstw i jak mocowac blache na necie jest pelno rysunkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 12.06.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 zdjecie pogladowo skopane, papa powinna byc wywinieta na sciane pod styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 12.06.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 zdjecie pogladowe polaczenia ocieplenia sciany i wylewki na tarasie (ten szary strypoian łączy się z białym który znajduje się pod wylewką) zdjecie pogladowo skopane, papa powinna byc wywinieta na sciane pod styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 12.06.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 hej, ale papa jet wywinięta na ścianę pod styropianem jak również zachodzi na dolne boki tarasu - garaż. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 04.07.2011 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam Panowie i Panie,Po przeczytaniu tematu nasunęło mi się jedno pytanie (też stoję przed wykonaniem zabiegu ocieplania i izolacji tarasu), kiedy należy montować barierkę takiego tarasu. Przed wykonywaniem prac izolacyjnych i ociepleniowych, czy po wykonaniu tej że pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 04.07.2011 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam Panowie i Panie, Po przeczytaniu tematu nasunęło mi się jedno pytanie (też stoję przed wykonaniem zabiegu ocieplania i izolacji tarasu), kiedy należy montować barierkę takiego tarasu. Przed wykonywaniem prac izolacyjnych i ociepleniowych, czy po wykonaniu tej że pracy? Szpiliki - te pionowe do których montujesz barierki/balustrady zdecydowanie przed i jak masz możliwość to od czoła tarasu lub wręcz od spodu np. płyty balkonowej. Szkoda przebijać warstwy izolacji. Same barierki/balustrady (te poprzeczne) ja będę mocował po położeniu płytek. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 04.07.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Dziękuje za odpowiedźCzyli najlepiej było by już sobie zamontować gotową barierkę przed rozpoczęciem prac uszczelniających.Oczywiście barierkę z obliczoną wysokością potrzebną na izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sxsx 04.07.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 ja mam trochę inny problem z tarasem i wylewką: otóż mam zadaszony w całości taras + dwa betonowe filary (rogi). Pod tarasem pomieszczenie gospodarcze. Na tarasie położona stara papa + obróbki dekarskie.Mam taki plan aby zerwać te obróbki położyć nowe które mam przygotowane przez dekarza, montaż za pomocą papy termozgrzewalnej?? Na to 5cm wylewki - więcej nie moge poszaleć, następnie "folia w płynie", terakota. czy i w jaki sposób najlepiej umocować obróbkę blacharską? jakiego rodzaju papy użyć przy tego typu pracach - oczywiście tam gdzie stara papa odstaje mam zamiar ją usunąć. Słupy betonowe będą jeszcze obrabiane za pomocą styropianu - jak wysoko wywinąć papę na słup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 05.07.2011 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Obróbke blachcharską mozna przykleic na pape termo albo na żywice - IMHO nie ma większego znaczenia jesli i tak bedzie ją jeszcze dociskać wylewka papę termo na słupy wywiń tyle ile ci pasuje - i tak potem ją schowasz pod styropianem - ja u siebie dawałem 20 cm PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 06.05.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Pytanie czy papa termo która idzie jako pierwsza warstawa pod styropian wywijacie poza obrys tarasu tak by zachodziła na ocieplenie pionowe sciany, która jest pod tarasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 26.12.2018 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 No i temat wylewek na tarsach chwilowo zamknięty. Wyglada to u m nie finalnie tak: - strop (z jakimś tam spadkiem), - 2 x papa podkładowa termozgrzewalna na zakład nachodząca na ściany, - folia 0,3 - dwie warstwy styropianu 10cm na mijanke (ułożone nie klejone, stykające się z izolacją ściany - brak mostka) - folia 0,3 - wylewka 10 cm ze spadkiem (już tym właściwym) Teraz czekam na dokończenie ocieplenia. Jak skończą to pomyślę czym to wykończyć - może na początek jakaś folia w płynie... . po co kłaść na sam doł ( czyli na goły strop betonowy) 2 x papę ? na logikę to strop powinien być zabezpieczony najpierw termoizolacją, a potem, od góry hydroizolacją. . na to zabezpieczająca szlichta/ kafle. natomiast w tym wątku kilka osób opisało zgoła inny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts