Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

papa termozgrzewalna na balkon/taras przed/na zimę

Qter

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeczytaj moją odpowiedź jeszcze raz dokładnie, od początku.

Kleimy same styropiany, robimy dwie warstwy styropianów na mijankę lub jedna ale z frezem pióro- wpust. Klejenie styropianów ułatwia późniejszę wykonanie warstw.

teraz zakumałem co autor miał na myśli ;) lecz z wcześniejszej wypowiedzi to wprost nie wynikłao...

dzięki za podpowiedź

PZDR

Qter

• 3 weeks później...

No i temat wylewek na tarsach chwilowo zamknięty. Wyglada to u m nie finalnie tak:

- strop (z jakimś tam spadkiem),

- 2 x papa podkładowa termozgrzewalna na zakład nachodząca na ściany,

- folia 0,3

- dwie warstwy styropianu 10cm na mijanke (ułożone nie klejone, stykające się z izolacją ściany - brak mostka)

- folia 0,3

- wylewka 10 cm ze spadkiem (już tym właściwym)

Teraz czekam na dokończenie ocieplenia. Jak skończą to pomyślę czym to wykończyć - może na początek jakaś folia w płynie...

PZDR

Qter

P.S.

Zdjęcia tarasów w mojej galerii...

Edytowane przez Qter
dodatkowe info

to nie czekaj na dokonczenie ocieplenia tylko szlamuj teraz.

Szlam podplytkowy 2 skladnikowy z tasmami systemowymi (potocznie folia w plynie, jak ja nie lubie tego okreslenia)

Tyle ze naklada sie to w polaczeniu plyta tarasowa/balkonowa ze sciana budynku a nie na termoizolacje z siatka i klejem.

OK - kumam, z tym, że u mnie jest tak, że płyta balkonowa nie styka sie prawie ze ścianą budynku - ten styrpian który jest pod płytą styka się z tym który jest na ścianie (postaram się jakieś zdjęcie wrzucić jak znajdę). Mam pytanie - co polecasz połozyć na tą wylewkę (konkretnie producenta proszę - bo widze ze praktyk z ciebie) ;).

PZDR

Qter

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Hej,

Mam pytanie odnośnie wykończenia brzegów tarasu balkonu - obróbka blacharska. Na chwilę obecną mam zrobioną z 3 stron (4-ta to ściana budynku). Człowiek od gresu proponuje aby na obróbkę od góry dać pas z papy termo a na to szlichte, potem to pomalować jakąś folią w płynie i przykleić dopiero gres. Co wy o tym sądzicie?

Postaram się wkleić fotki w łikend tego co mam teraz.

PZDR

Qter

zalezy jak lezy :), co i w ktorej kolejnosci zobacz sobie rozwiazania tarsow ( warstwy w twoim przypadku : nosna , izolacja, ocieplenie , zabezpieczjaca). Najlepiej robic wszystko za jednym zamachem. Styropian tez musisz przykryc conajmniej folja przed chlasnieciem betonem. A papy to bym nie przyklejal do sciany budynku bo i tak odpadnie. Wywijasz do gory(wlasciwie powinna byc blacha wywinieta) i robisz obrobke blacharska. Tam gdzies zobacz sobie ile warstw i jak mocowac blache na necie jest pelno rysunkow.

• 3 weeks później...
Witam Panowie i Panie,

Po przeczytaniu tematu nasunęło mi się jedno pytanie (też stoję przed wykonaniem zabiegu ocieplania i izolacji tarasu), kiedy należy montować barierkę takiego tarasu. Przed wykonywaniem prac izolacyjnych i ociepleniowych, czy po wykonaniu tej że pracy?

Szpiliki - te pionowe do których montujesz barierki/balustrady zdecydowanie przed i jak masz możliwość to od czoła tarasu lub wręcz od spodu np. płyty balkonowej. Szkoda przebijać warstwy izolacji. Same barierki/balustrady (te poprzeczne) ja będę mocował po położeniu płytek.

PZDR

Qter

ja mam trochę inny problem z tarasem i wylewką: otóż mam zadaszony w całości taras + dwa betonowe filary (rogi). Pod tarasem pomieszczenie gospodarcze. Na tarasie położona stara papa + obróbki dekarskie.

Mam taki plan aby zerwać te obróbki położyć nowe które mam przygotowane przez dekarza, montaż za pomocą papy termozgrzewalnej?? Na to 5cm wylewki - więcej nie moge poszaleć, następnie "folia w płynie", terakota.

czy i w jaki sposób najlepiej umocować obróbkę blacharską? jakiego rodzaju papy użyć przy tego typu pracach - oczywiście tam gdzie stara papa odstaje mam zamiar ją usunąć. Słupy betonowe będą jeszcze obrabiane za pomocą styropianu - jak wysoko wywinąć papę na słup?

Obróbke blachcharską mozna przykleic na pape termo albo na żywice - IMHO nie ma większego znaczenia jesli i tak bedzie ją jeszcze dociskać wylewka

papę termo na słupy wywiń tyle ile ci pasuje - i tak potem ją schowasz pod styropianem - ja u siebie dawałem 20 cm

PZDR

Qter

• 10 months później...
  • 6 years później...
No i temat wylewek na tarsach chwilowo zamknięty. Wyglada to u m nie finalnie tak:

- strop (z jakimś tam spadkiem),

- 2 x papa podkładowa termozgrzewalna na zakład nachodząca na ściany,

- folia 0,3

- dwie warstwy styropianu 10cm na mijanke (ułożone nie klejone, stykające się z izolacją ściany - brak mostka)

- folia 0,3

- wylewka 10 cm ze spadkiem (już tym właściwym)

Teraz czekam na dokończenie ocieplenia. Jak skończą to pomyślę czym to wykończyć - może na początek jakaś folia w płynie...

.

po co kłaść na sam doł ( czyli na goły strop betonowy) 2 x papę ?

na logikę to strop powinien być zabezpieczony najpierw termoizolacją, a potem, od góry hydroizolacją. . na to zabezpieczająca szlichta/ kafle.

natomiast w tym wątku kilka osób opisało zgoła inny sposób