Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"ożenić" Porotherm z Silką ?

Recommended Posts

Mury pójdą w górę!

Ściany zewnętrzne z Porothermu 25P+W to wiem na 100%

Nośne wewnętrzne i działówki chciałbym jednak z materiału o lepszej akustyce i nie sprawiającego problemu przy próbie powieszenia na nim czegokolwiek w przyszłości...

Mój typ - Silka a jakże :-)

Miałoby z niej powstać około 40m2 nośnej 18 cm na poddaszu i 40m2 działówki 12 cm. Ściany te będą stały na nośnych parteru, więc zwiększenie ich masy nie stanowi problemu.

Zastanawia mnie jednak kwestia łączenia ścian z Silki wysokości 20 cm z Porothermowymi, który ma 25 cm. Będzie raczej niemożliwe wykonanie klasycznego "przewiązania" tych działówek i nośnych z Silki bo spoiny będą na innych wysokościach wychodzić...

I teraz pytanie:

1. Czy "przewiązanie" jest konieczne, czy można po prostu postawić ścianę wewnętrzną "na styk" do zewnętrznej?

2. Czy w zewnętrznej kazac wykonać podcięcia pod gabaryt Silki, żeby to jakoś się kupy trzymał? Może kotwy jakieś się stosuje - np na filmikach ze strony Wienerbergera takie blaszki dają do połączenia tych ścian.

3. Czy może odpuścić i postawić te ściany też z Porothemu i mieć problem z głowy? (I słyszeć w sypialni jak kloc wpada do muszli za ścianą :-D )

Przewiązanie jest konieczne. Takie przewiązanie w takim przypadku najlepiej zrobić włąsnie za pomocą metalowych łączników wygiętych w literę L. Jednakże mocowanie ich do pustaków ceramicznych należy wykonać za pomocą łączników do ceramiki. Mocowanie ściany działowej co 2 lub 3 spoiny.

• 1 month później...
Mury pójdą w górę!

Ściany zewnętrzne z Porothermu 25P+W to wiem na 100%

Nośne wewnętrzne i działówki chciałbym jednak z materiału o lepszej akustyce i nie sprawiającego problemu przy próbie powieszenia na nim czegokolwiek w przyszłości...

Mój typ - Silka a jakże :-)

Miałoby z niej powstać około 40m2 nośnej 18 cm na poddaszu i 40m2 działówki 12 cm. Ściany te będą stały na nośnych parteru, więc zwiększenie ich masy nie stanowi problemu.

Zastanawia mnie jednak kwestia łączenia ścian z Silki wysokości 20 cm z Porothermowymi, który ma 25 cm. Będzie raczej niemożliwe wykonanie klasycznego "przewiązania" tych działówek i nośnych z Silki bo spoiny będą na innych wysokościach wychodzić...

I teraz pytanie:

1. Czy "przewiązanie" jest konieczne, czy można po prostu postawić ścianę wewnętrzną "na styk" do zewnętrznej?

2. Czy w zewnętrznej kazac wykonać podcięcia pod gabaryt Silki, żeby to jakoś się kupy trzymał? Może kotwy jakieś się stosuje - np na filmikach ze strony Wienerbergera takie blaszki dają do połączenia tych ścian.

3. Czy może odpuścić i postawić te ściany też z Porothemu i mieć problem z głowy? (I słyszeć w sypialni jak kloc wpada do muszli za ścianą :-D )

Mam dokładnie to samo w planach - myślę nawet o wszystkich wewnętrznych z silikatów.

Sama zastanawiam się nad łączeniem tych materiałów...

ja mam co prawda calosc z porothermu ale mam "pożenione" rozne jego grubosci i murarze robili to tak, ze murowali chalupe jako calosc, tzn. nosne razem z dzialowkami i problemu zadnego nie bylo - poprostu przycinali albo jeden albo drugi pustak i wszystko poszlo na "zakladke", a od gory calosc jest spojona wiencem :-) to chyba najpewniejszy sposob na budowe, a nie jakies kotwy ;-)

Ja ostatecznie rozwiązałem problem inaczej, tzn wszystkie ściany wewnętrzne na poddaszu będę miał z Porothermu 25 P+W, bo jak się okazało, zaprojektowane ściany z 18,5 P+W wychodzą znacznie drożej !! Więc tu o izolacyjnośc akustyczną się nie martwię.

Działówki z 11,5 P+W będą ostatecznie tylko między kotłownią a łazienką na parterze, między korytarzem a otwartą kuchnią na parterze, i króciutka ścianka na poddaszu między korytarzem a najmniejszym pokojem pokojem.

Co do pożenienia działówek z Silki z nośnymi z Porothermu, to nie jest to problem - wstawia się jakąś kotwę i będzie dobrze. Ja w tym wątku pytałem o połączenie nośnych zewnętrznych z Porothermu z nośnymi wewnętrznymi z Silki.

A dlaczego ostatecznie odpuściłem? Bo na większości składów w południowej małopolsce nikt nie wie co to Silka, a jak zaczynam tłumaczyć, to kojażą z... gazobetonem ;-) Próbowałem też obdzwonić większość dystrybutorów Silki wypisanych na ich stronie... Niestety nikt nie ma silki od ręki, moga sprowadzić, ale najchętniej całego tira !

Jest możliwość wiązania ścian za pomocą specialnych "kotew" (jeśli tak je można nazwać).

Kołkuje się szynę grubości 1cm do ściany, a w tą szynę wprowadza się pióra, które można w nej przesuwać na dowolną wysokość.

Nie wiem kto jest producentem, ale stosowałem to kiedyś na budowie w bloku wielorodzinnym właśnie do łączenia ścian z nmateriałów o różnej wysokości.

O, super! Dzięki - zagłębiam się w lekturze :yes:

Jest możliwość wiązania ścian za pomocą specialnych "kotew" (jeśli tak je można nazwać).

Kołkuje się szynę grubości 1cm do ściany, a w tą szynę wprowadza się pióra, które można w nej przesuwać na dowolną wysokość.

Nie wiem kto jest producentem, ale stosowałem to kiedyś na budowie w bloku wielorodzinnym właśnie do łączenia ścian z nmateriałów o różnej wysokości.

Pewnie wykonawca wie jak łączyć materiał o różnych wymiarach, ale zawsze dobrze choć trochę się orientować ;) - dzięx :cool:

W ogóle muszę trochę poczytać o silikatach (przeraża mnie trochę perspektywa wertowania wątku-tasiemca :sick:) - te różne kształtki, pustaki wentylacyjne, z otworami instalacyjnymi - jestem zielona w te klocki, a warto by coś wiedzieć przed zamówieniem materiału...

Z łączeniem materiałów poradzi sobie każdy Wykonawca tylko z zastrzeżeniem, że powinien przed rozpoczęciem prac i podpisaniu umowy wiedzieć co go czeka przy realizacji projektu. O kierowniku budowy nie wspomnę ...

Dla mnie to jest oczywiste - było mówione, nawet mam w umowie że ściany wewnętrzne z silki będą.

A czy wie na pewno co to jest, to już inna kwestia - nie będę przecież uświadamiać wykonawców jakie są na rynku materiały na ściany ;)

• 2 months później...
O widzę że nie tylko ja wpadłem na ten pomysł.

Chce ściany działowe 12cm postawić z silki. Ściany Nośne będą z Max'a

milek i jak tam udało się to jakoś pożenić ????

Będziemy "żenić" :yes: - jak tylko wiosna przyjdzie ;) Będzie kilka rodzajów silki - 8-ka, 12-ka - w pomieszczeniach z instalacjami w ścianach i 18-ka na nośne.

Między sypialnią a pokojem gościnnym i drugą sypialnią a korytarzem na poddaszu. Łazienka od sypialni odizolowana 12-ką. Powinno być ok, ale faktycznie tą ściankę graniczącą z korytarzem zrobię chyba z 12-ki, bo różnica wyjdzie niewielka, a z klatki schodowej może się nieść. Jeszcze nie zamówiłam, więc te kilkanaście m2 podmienię.

Dzięki Morhot za czujność, bo właśnie dziś dostałam wycenę i na dniach zamawiam.