MORHOT 08.10.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Mury pójdą w górę! Ściany zewnętrzne z Porothermu 25P+W to wiem na 100% Nośne wewnętrzne i działówki chciałbym jednak z materiału o lepszej akustyce i nie sprawiającego problemu przy próbie powieszenia na nim czegokolwiek w przyszłości... Mój typ - Silka a jakże Miałoby z niej powstać około 40m2 nośnej 18 cm na poddaszu i 40m2 działówki 12 cm. Ściany te będą stały na nośnych parteru, więc zwiększenie ich masy nie stanowi problemu. Zastanawia mnie jednak kwestia łączenia ścian z Silki wysokości 20 cm z Porothermowymi, który ma 25 cm. Będzie raczej niemożliwe wykonanie klasycznego "przewiązania" tych działówek i nośnych z Silki bo spoiny będą na innych wysokościach wychodzić... I teraz pytanie: 1. Czy "przewiązanie" jest konieczne, czy można po prostu postawić ścianę wewnętrzną "na styk" do zewnętrznej? 2. Czy w zewnętrznej kazac wykonać podcięcia pod gabaryt Silki, żeby to jakoś się kupy trzymał? Może kotwy jakieś się stosuje - np na filmikach ze strony Wienerbergera takie blaszki dają do połączenia tych ścian. 3. Czy może odpuścić i postawić te ściany też z Porothemu i mieć problem z głowy? (I słyszeć w sypialni jak kloc wpada do muszli za ścianą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 09.10.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Przewiązanie jest konieczne. Takie przewiązanie w takim przypadku najlepiej zrobić włąsnie za pomocą metalowych łączników wygiętych w literę L. Jednakże mocowanie ich do pustaków ceramicznych należy wykonać za pomocą łączników do ceramiki. Mocowanie ściany działowej co 2 lub 3 spoiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 03.12.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Mury pójdą w górę! Ściany zewnętrzne z Porothermu 25P+W to wiem na 100% Nośne wewnętrzne i działówki chciałbym jednak z materiału o lepszej akustyce i nie sprawiającego problemu przy próbie powieszenia na nim czegokolwiek w przyszłości... Mój typ - Silka a jakże Miałoby z niej powstać około 40m2 nośnej 18 cm na poddaszu i 40m2 działówki 12 cm. Ściany te będą stały na nośnych parteru, więc zwiększenie ich masy nie stanowi problemu. Zastanawia mnie jednak kwestia łączenia ścian z Silki wysokości 20 cm z Porothermowymi, który ma 25 cm. Będzie raczej niemożliwe wykonanie klasycznego "przewiązania" tych działówek i nośnych z Silki bo spoiny będą na innych wysokościach wychodzić... I teraz pytanie: 1. Czy "przewiązanie" jest konieczne, czy można po prostu postawić ścianę wewnętrzną "na styk" do zewnętrznej? 2. Czy w zewnętrznej kazac wykonać podcięcia pod gabaryt Silki, żeby to jakoś się kupy trzymał? Może kotwy jakieś się stosuje - np na filmikach ze strony Wienerbergera takie blaszki dają do połączenia tych ścian. 3. Czy może odpuścić i postawić te ściany też z Porothemu i mieć problem z głowy? (I słyszeć w sypialni jak kloc wpada do muszli za ścianą ) Mam dokładnie to samo w planach - myślę nawet o wszystkich wewnętrznych z silikatów. Sama zastanawiam się nad łączeniem tych materiałów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcys20 04.12.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 ja mam co prawda calosc z porothermu ale mam "pożenione" rozne jego grubosci i murarze robili to tak, ze murowali chalupe jako calosc, tzn. nosne razem z dzialowkami i problemu zadnego nie bylo - poprostu przycinali albo jeden albo drugi pustak i wszystko poszlo na "zakladke", a od gory calosc jest spojona wiencem to chyba najpewniejszy sposob na budowe, a nie jakies kotwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 04.12.2010 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Ja ostatecznie rozwiązałem problem inaczej, tzn wszystkie ściany wewnętrzne na poddaszu będę miał z Porothermu 25 P+W, bo jak się okazało, zaprojektowane ściany z 18,5 P+W wychodzą znacznie drożej !! Więc tu o izolacyjnośc akustyczną się nie martwię. Działówki z 11,5 P+W będą ostatecznie tylko między kotłownią a łazienką na parterze, między korytarzem a otwartą kuchnią na parterze, i króciutka ścianka na poddaszu między korytarzem a najmniejszym pokojem pokojem. Co do pożenienia działówek z Silki z nośnymi z Porothermu, to nie jest to problem - wstawia się jakąś kotwę i będzie dobrze. Ja w tym wątku pytałem o połączenie nośnych zewnętrznych z Porothermu z nośnymi wewnętrznymi z Silki. A dlaczego ostatecznie odpuściłem? Bo na większości składów w południowej małopolsce nikt nie wie co to Silka, a jak zaczynam tłumaczyć, to kojażą z... gazobetonem Próbowałem też obdzwonić większość dystrybutorów Silki wypisanych na ich stronie... Niestety nikt nie ma silki od ręki, moga sprowadzić, ale najchętniej całego tira ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafka8 05.12.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam buduje w małopolsce dom z SILKI....i faktycznie tak jest że mało który skład wie co to Silka....ale zanalazłam silke e24 i 12 na działówki w firmie BUDMET UL.kOBIERZYŃSKA( mają kilka składów) mają na składzie bez problemu....zapytaj....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 06.12.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 No właśnie ja też będę mieć łączone nośne zewnętrzne z porothermu z nośnymi wewnętrznymi z silki. I zastanawiam się, czy mój wykonawca wie co to za materiał, bo też mam wrażenie że myli to z gazobetonem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 07.12.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Tu macie kilka zdjec... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164404-Truskawkowy-Dom-na-skraju-puszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 07.12.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Jest możliwość wiązania ścian za pomocą specialnych "kotew" (jeśli tak je można nazwać).Kołkuje się szynę grubości 1cm do ściany, a w tą szynę wprowadza się pióra, które można w nej przesuwać na dowolną wysokość.Nie wiem kto jest producentem, ale stosowałem to kiedyś na budowie w bloku wielorodzinnym właśnie do łączenia ścian z nmateriałów o różnej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 07.12.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Tu macie kilka zdjec... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164404-Truskawkowy-Dom-na-skraju-puszczy O, super! Dzięki - zagłębiam się w lekturze Jest możliwość wiązania ścian za pomocą specialnych "kotew" (jeśli tak je można nazwać). Kołkuje się szynę grubości 1cm do ściany, a w tą szynę wprowadza się pióra, które można w nej przesuwać na dowolną wysokość. Nie wiem kto jest producentem, ale stosowałem to kiedyś na budowie w bloku wielorodzinnym właśnie do łączenia ścian z nmateriałów o różnej wysokości. Pewnie wykonawca wie jak łączyć materiał o różnych wymiarach, ale zawsze dobrze choć trochę się orientować - dzięx W ogóle muszę trochę poczytać o silikatach (przeraża mnie trochę perspektywa wertowania wątku-tasiemca ) - te różne kształtki, pustaki wentylacyjne, z otworami instalacyjnymi - jestem zielona w te klocki, a warto by coś wiedzieć przed zamówieniem materiału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 07.12.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Z łączeniem materiałów poradzi sobie każdy Wykonawca tylko z zastrzeżeniem, że powinien przed rozpoczęciem prac i podpisaniu umowy wiedzieć co go czeka przy realizacji projektu. O kierowniku budowy nie wspomnę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 07.12.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Z łączeniem materiałów poradzi sobie każdy Wykonawca tylko z zastrzeżeniem, że powinien przed rozpoczęciem prac i podpisaniu umowy wiedzieć co go czeka przy realizacji projektu. O kierowniku budowy nie wspomnę ... Dla mnie to jest oczywiste - było mówione, nawet mam w umowie że ściany wewnętrzne z silki będą. A czy wie na pewno co to jest, to już inna kwestia - nie będę przecież uświadamiać wykonawców jakie są na rynku materiały na ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.02.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 O widzę że nie tylko ja wpadłem na ten pomysł. Chce ściany działowe 12cm postawić z silki. Ściany Nośne będą z Max'a milek i jak tam udało się to jakoś pożenić ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.02.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Z różnymi materiałami jest jeden problem - różne charakterystyki ich pracy i później efekty na tynkach w postaci zarysowań. Dlatego też różne materiały przy tynkowaniu się "siatkuje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.02.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 O widzę że nie tylko ja wpadłem na ten pomysł. Chce ściany działowe 12cm postawić z silki. Ściany Nośne będą z Max'a milek i jak tam udało się to jakoś pożenić ???? Będziemy "żenić" - jak tylko wiosna przyjdzie Będzie kilka rodzajów silki - 8-ka, 12-ka - w pomieszczeniach z instalacjami w ścianach i 18-ka na nośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 24.02.2011 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 *milek* a co chcesz stawiać z tej 8-ki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.02.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Z 8-ki będą działówki - tam gdzie nie musi nic być w ścianach prowadzone (pokoje, garderoby) i te z krótszych, bo dłuższe z 12-ki. Uzgodnione z naszym architektem -konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 25.02.2011 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 No to jak zrobisz z 8-ki działówke między sypialniami, to akustycznie może być słabo. Między pokojem a garderobą no problem, ale między dwoma pokojami, czy między pokojem a korytarzem to się zastanów, czy warto te parę złotych oszczędzać dając 8-kę zamiast 12-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 25.02.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Między sypialnią a pokojem gościnnym i drugą sypialnią a korytarzem na poddaszu. Łazienka od sypialni odizolowana 12-ką. Powinno być ok, ale faktycznie tą ściankę graniczącą z korytarzem zrobię chyba z 12-ki, bo różnica wyjdzie niewielka, a z klatki schodowej może się nieść. Jeszcze nie zamówiłam, więc te kilkanaście m2 podmienię. Dzięki Morhot za czujność, bo właśnie dziś dostałam wycenę i na dniach zamawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 26.02.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 zastanów się jeszcze nad tym pokojem gościnnym a spialnią w sensie czy nie dać 12, bo czasami lepiej żeby się odgłosy nie niosły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts