Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Natalya

Recommended Posts

al.g., potwierdzam odnośnie zmywary - mam tę samą co madzioochna i jestem zadowolona ;)

madzioochna, u nas przez pół roku po przeprowadzce też nie było drzwi - mąż mi za to "zamontował" koc w drzwiach do łazienki i było o niebo lepiej.., znaczy się o niebo cieplej. Z ubraniami się w miarę uporałam - piszę w miarę, bo swoją garderobę POWIEDZMY mamy zrobioną, ale mam jeszcze jedną garderobę, która stoi pusta i... na razie np. ubrania letnie trzymam w pudłach, bo w mojej garderobie przy sypialni mi się po prostu nie mieszczą...

Książki? Nasze książki a właściwie mężusia są ułożone w jego pokoju na podłodze, a ponieważ ma ich dużo to pół jego pokoju jest w takich kolumnach z książek i... na razie nie zapowiada się byśmy coś z nimi zrobili :/

..a bajoro przed domem cały czas mam a 2 marca minął mi rok jak mieszkam...

Tak że trzeba się wyluzować i.. uzbroić w cierpliwość... Mam nadzieję, że niedługo zamknę posesję, bo właściwie do teraz każdy może sobie wejść i wyjść na moją trawkę...

A, mąż też nawiózł ziemi, zatrudnił jakiegoś kolesia do przekopania i teraz jesteśmy na etapie wyciągania perzu - MASAKRA! - a jak już wyplewimy z Pawłem ten przekopany kawałek to posadzę tam kilka krzewów, bylin, posieję trawę i mam nadzieję ZAPOMNIEĆ... - więc jest szansa w tym roku na zamknięcie terenu i doprowadzenie przynajmniej północnej strony działki w miarę do jakiegoś ładu i porządku... A gdzie reszta? Może za rok się uda...

Acha, tarasu to ja się jeszcze nie dorobiłam, bruku też nie.. :/

Ale.. damy radę! ;)

• Odpowiedzi 393
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madziocha-ale JAJA!!!!!!!Przyszwedalam sie z watku o kuchniach,ale Bog mi swiadkiem ze z pol godziny temu bylam w Twoim watku i smialam sie ze to co ty uzywasz do trzymania lyzki przy gotowaniu ja kupilam do serwowania dip-ow;)PIEKNIE MIESZKASZ

Hehe.. dobre z ta łyżką :)

A mi chodzi po głowie Twój stół.. strasznie fajny.

al.g., potwierdzam odnośnie zmywary - mam tę samą co madzioochna i jestem zadowolona ;)

madzioochna, u nas przez pół roku po przeprowadzce też nie było drzwi - mąż mi za to "zamontował" koc w drzwiach do łazienki i było o niebo lepiej.., znaczy się o niebo cieplej. Z ubraniami się w miarę uporałam - piszę w miarę, bo swoją garderobę POWIEDZMY mamy zrobioną, ale mam jeszcze jedną garderobę, która stoi pusta i... na razie np. ubrania letnie trzymam w pudłach, bo w mojej garderobie przy sypialni mi się po prostu nie mieszczą...

Książki? Nasze książki a właściwie mężusia są ułożone w jego pokoju na podłodze, a ponieważ ma ich dużo to pół jego pokoju jest w takich kolumnach z książek i... na razie nie zapowiada się byśmy coś z nimi zrobili :/

..a bajoro przed domem cały czas mam a 2 marca minął mi rok jak mieszkam...

Tak że trzeba się wyluzować i.. uzbroić w cierpliwość... Mam nadzieję, że niedługo zamknę posesję, bo właściwie do teraz każdy może sobie wejść i wyjść na moją trawkę...

A, mąż też nawiózł ziemi, zatrudnił jakiegoś kolesia do przekopania i teraz jesteśmy na etapie wyciągania perzu - MASAKRA! - a jak już wyplewimy z Pawłem ten przekopany kawałek to posadzę tam kilka krzewów, bylin, posieję trawę i mam nadzieję ZAPOMNIEĆ... - więc jest szansa w tym roku na zamknięcie terenu i doprowadzenie przynajmniej północnej strony działki w miarę do jakiegoś ładu i porządku... A gdzie reszta? Może za rok się uda...

Acha, tarasu to ja się jeszcze nie dorobiłam, bruku też nie.. :/

Ale.. damy radę! ;)

Jakoś mnie nie pocieszyłaś.. :)

Mnie najbardziej wkurza wyszukiwanie najtańszych zamienników, typu zamiast garderoby mam dwa wieszaki stojące z ikei po 29zł.

Ehh.. nie chce narzekać, bo wiele osób wiele by oddało żeby być na moim miejscu. Będzie dobrze :)

Jakoś mnie nie pocieszyłaś.. :)

Mnie najbardziej wkurza wyszukiwanie najtańszych zamienników, typu zamiast garderoby mam dwa wieszaki stojące z ikei po 29zł.

Ehh.. nie chce narzekać, bo wiele osób wiele by oddało żeby być na moim miejscu. Będzie dobrze :)

Dziewczyny nie ma co narzekać ja mieszkam już drugi rok i tak:

Nie mam jeszcze urządzonej swojej sypialni na górze bo nie mam zrobionej górnej łazienki, nie mam ogrodzenia przodu domu a co za tym idzie polbruku i nie daj bóg spadnie trochę deszczu to w garażu mam piaskownice, a o garderobach to już naet nie wspominam włąśnie wczoraj jako pierwszy na góre wprowadził sie mój syn i jemu robiliśmy garderobę i to własnymi rekami mojego męża bo jak nam pan od szaf wyliczył to mało z butów nnie wyskoczyłam i powiem ze ta robiona włąsnoręczie kosztowałam 1/5 tego co nam wyliczył pan i wcale nie wygląda gorzej niż inne profesionalne. Nie jest łątwo wprowadzić sie do niewykończonego domu ale ..... myślcie pozytywnie, będzie dobrze ja sobie tak mówię.

P.S,. do tego coś kurcze z trawą na ogrodzie mi sie zrobi.ło i mam takie dziwne pasy jak by uschniete no masakra jakaś:)

no właśnie, a najgorsze (w moim przypadku) i chyba najdroższe to ogrodzenie domu, znaczy się ten przód, te furtki, brama...

uwierzcie mi, że przepatrzyłam różne czasami dziwne kombinacje i.. na pełne ogrodzenie z automatyką do bramy i domofonem muszę mieć około 19 tysięcy....

Mam za to fajny pomysł na ścieżkę do domu z podkładów kolejowych i kostki granitowej, chciałabym też tak ułożyć podjazd do garażu, ale najpierw muszę zrobić wycenę... Zdjęcie mogę podesłać, ale.. dopiero z domu... (w pracy go nie mam)... MAM NADZIEJĘ, ŻE TO WYJDZIE TANIEJ ;) Niestety to jest plan na za rok - w tym roku raczej nie damy rady, no chyba, że się zmieni sytuacja ;)

Taras planuję z deski tarasowej, mąż mi to ułoży ze swoim kolegą, więc to też jakoś przejdzie, przynajmniej koszt ułożenia mi odejdzie... Oj, oby to ogrodzenie wykończyć ;)

Och.. ja też marzę o ogrodzeniu. I to będziemy robić w pierwszej kolejności. Z naszych pierwszych wyliczeń wychodzi jakieś 15tys, ale wszystko będziemy robić sami (tzn. nie ja :) mój luby + teść). Ale to wycena bez automatyki. Sporą tą działkę mamy, bo boki po 50m, a przód 30m. I tylko z przodu ma być ładnie, po bokach damy raczej siatkę.

ja z trzech stron mam siatkę.. a cena 19 tysięcy to cena za przód... bez automatyki... :/

O matko.. ze złota będzie? :) wiem .. my mamy to szczęście że teściu część (do zrobienia murku) załatwi taniej, a części metalowe zrobi ktoś, kto bierze duuużo mniej.

Nam się podoba coś w tym stylu, że murek niski i metalowe poziome pręty:

http://www.prestizowydom.pl/products/300/ogrodzenia-styl-bet-pustak-m-slupkowy-1-2-25x25x17-5-cm-szt.jpg

http://cdn16.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/d6/f9/ea/d6f9eafb2813817e_150x100_crop_strona-gowna-bloczek-gowny-miniatury.jpg

Och.. ja też marzę o ogrodzeniu. I to będziemy robić w pierwszej kolejności. Z naszych pierwszych wyliczeń wychodzi jakieś 15tys, ale wszystko będziemy robić sami (tzn. nie ja :) mój luby + teść). Ale to wycena bez automatyki. Sporą tą działkę mamy, bo boki po 50m, a przód 30m. I tylko z przodu ma być ładnie, po bokach damy raczej siatkę.

U mnie 31 m samego przodu i mysle ze jakieś 25 tyś e wszystkim, chcemy robić ogrodzenie lane do tego elementymetalowe ale nie wielkie i cały mur ma być w kolorze boni na elewacji ale jak to wyjdzie w praniu to sie zobaczy. Mam gdzies zdjecie jak znajde to pokarzę.

O matko.. ze złota będzie? :) wiem .. my mamy to szczęście że teściu część (do zrobienia murku) załatwi taniej, a części metalowe zrobi ktoś, kto bierze duuużo mniej.

oj nie.., 19 tysi to za całość, z automatyką, ale przód...

już mi się wszystko miesza... :/

Nam się podoba coś w tym stylu, że murek niski i metalowe poziome pręty

u mnie będzie podobny murek tylko ciemny grafit, ale ze sztachetą ;)

heh:) Witam serdecznie:)

Ciekawe macie plany odnośnie tych płotków i utwardzonej ścieżki do domu!!:yes: Szkoda, ze nie mam już czasu na rozeznanie tematu tych podkładów kolejowych- bardzo fajnie wyglądają, chociaż podejrzewam, że też nie tanio wychodzą;)

Też planuję płotek na podmurówce od frontu, tylko sztachetki (tez jakieś stalowe zapewne) w pionie muszę zastosować ze względu na zwierzątka...

U mnie 31 m samego przodu i mysle ze jakieś 25 tyś e wszystkim, chcemy robić ogrodzenie lane do tego elementymetalowe ale nie wielkie i cały mur ma być w kolorze boni na elewacji ale jak to wyjdzie w praniu to sie zobaczy. Mam gdzies zdjecie jak znajde to pokarzę.

Madzia1976,

pokaż jak to ogrodzenie będzie wyglądało.., jakoś sobie nie mogę wyobrazić :|

:)cześć:)

Ostatnio chcąc tu wstawić zdjęcie korzystałam z pośrednictwa imageschack. Ale te najpóźniejsze fotki z lenistwa wrzucałam po prostu do albumu:p

A tak w ogóle to chciałam wrócić do tematu ogrodzenia i kostki brukowej. Staram się skorzystać z porad osób już doświadczonych i obytych w temacie:)

Jakieś straszne kwoty tu wymieniano za ogrodzenie :rolleyes: Co tak najbardziej zaważyło na takich wysokich kosztach? Czy to stal na przęsła? Czy podmurówka, czy robocizna, jakieś wysoce wyspecjalizowane zamki? Na co należy zwrócić uwagę, żeby se potem w brodę nie pluć?

:)

:)cześć:)

Ostatnio chcąc tu wstawić zdjęcie korzystałam z pośrednictwa imageschack. Ale te najpóźniejsze fotki z lenistwa wrzucałam po prostu do albumu:p

A tak w ogóle to chciałam wrócić do tematu ogrodzenia i kostki brukowej. Staram się skorzystać z porad osób już doświadczonych i obytych w temacie:)

Jakieś straszne kwoty tu wymieniano za ogrodzenie :rolleyes: Co tak najbardziej zaważyło na takich wysokich kosztach? Czy to stal na przęsła? Czy podmurówka, czy robocizna, jakieś wysoce wyspecjalizowane zamki? Na co należy zwrócić uwagę, żeby se potem w brodę nie pluć?

:)

najgorsze jest to, że poszczególne rzeczy są w miarę cenowo ok, aleeee.. jak się to wszystko zbierze do kupy to.. wychodzi właśnie taka porąbana kwota :/

U nas nie było żadnych super_wypasionych zamków czy czegośtam, po prostu zwykła podmurówka, zwykłe słupki w ilości najmniejszej z możliwych, do tego sztachety - długość 30m...

Jak zrobię zdjęcie to spróbuję wstawić obecny stan - bo jeszcze nie koniec... ;)

A ja.. wczoraj skończyłam plewić tą moją północną stronę i.. w poniedziałek biorę się za sadzenie ;) Nie macie pojęcia jak ja byłam wczoraj zmęczona, MASAKRA!