Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek -> dwa przewody kominowe

K_K_

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie, mój pierwszy post na tym forum.

Do starego przewodu kominowego z cegły, przekrój 14x14, mam podpięty kominek z wyjściem fi 18mm, przy paleniu wydaje się zdławiony, dymi przy otwartych drzwiczkach; przy czym dwa przewody kominowe o tym samym przekroju 14x14 biegną równolegle obok siebie (może odległość między nimi jest na grubość cegły) z czego tylko ten jeden jest wykorzystany, do drugiego nic nie jest podpięte. Zastanawiam się nad przebiciem do tego drugiego przewodu - mam łatwe dojście na wysokości gdzie rura z kominka wchodzi do komina, przy czym nie wiem - po pierwsze na jakiej wysokości najlepiej się przebić, i po drugie - czy takie rozwiązanie przyniesie korzyści czy też niespodziewane negatywne efekty uboczne (cofanie spalin?). Czy konieczne będzie zastosowanie jakichś rur czy warto spróbować po prostu zrobić dziurę między przewodami?

Załączam rysunek poglądowy, za wszelkie porady dziękuję. Kominek znajduje się na parterze (podpięty do prawego przewodu), wyczystki w piwnicy; czerwony element na rysunku to moja sugestia przebicia między przewodami (na wysokości gdzie rura spiro z kominka wchodzi do komina).

Dziękuję i pozdrawiam

Komin..jpg

Przewód dymowy 14x14 jest za mały.

Czy wykorzystanie dwóch kanałów coś poprawi?

Tak jak pisał fenix2, może poprawić a może i pogorszyć ciąg. Nie dowiesz się jak tego nie zrobisz.

Będziesz potrzebował portek kominiarskich, link poniżej:

http://www.kominiarze.pl/?site=montaz

Najlepiej jak zrobi to wszystko doświadczony kominiarz.