salata123 09.10.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Właśnie od 3 tygodni ogrzewam 280 m dom kominkiem, dom bardzo ciepły paląc dębiną i grabiną staram się palić non stop ale na zakręconym dopływie powietrza i zamkniętym szybrze, dorzucam co około 12 godzi. I tu moje pytanie gdyż wkład jest tylko 10 kW MCZ kominek w 40 metrowym salonie a w czasie palenia nie da się siedzieć bliżej jak 3 - 4 metry od kominka.. Czym palić aby był ogień a ciepło jak najmniejsze. I ostrzegam innych montyjących mocne wkłady jak wielkie musicie mieć pomieszcenia w których będą wasze kominki. Jeszcze nie mieszkam a temp 19 - 20 stopni w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.10.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 To dorzucaj co 24 godziny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.10.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Normalnie masz jakiś extra wydajny kominek 10 kW ogrzewa co dom do 19-20*C tylko się cieszyć. Ale przy zamkniętym szybrze i dopływie powietrza to twój wkład osiąga zapewne max 3 kW. Szyba jest zapewne czarna, a komin zasmolony. To co opisujesz jest wręcz nie realne. No chyba ze masz dom pasywny. Ale jeżeli tak jest jak mówisz to radzę Ci zmienić sposób palenia bo w niedługim czasie na kominie wyjdą Ci plamy, a sadza która osadza się w kominie może się zapalić . Kup sobie topolę to drzewo dobrze się pali i jest mało energetyczne wtedy będziesz miał płomienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 10.10.2010 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Dom ocieplony 20 cm pianki poliuretanowej, podłoga 25 cm czarnego styropianu, skosy 30 cm a sufit 40 cm dobrej wełny, ciepłe okna i drzwi. Plamy na kominie już wyszł i śmierdzą , może wiesz czym w tych miejscach zagruntować ? Czyli jeśli zamieszkam to przestać palić z zamkniętym dopływem powietrza ? Czy też nie przymykać szybra ? teraz tak palę dla wygody ( dokładanie do kominka co 12 godz ) ale jeśli to takie niekorzystne dla komina i wkładu to przestanę. Czarna szyba i cały środek kominka to norma ale po rozkręceniu kominka szybko to znika ( zwłaszcza przy paleniu grabiną ). Dzięki za podpowiedź z topolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.10.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 No to radzę przestać tak palić, bo komin sobie drugi będziesz musiał wymurować, nie przymykaj szybra przy paleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 13.10.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Szyber ustawiasz tak aby nie było widocznego przyduszania płomieni i widocznego cofnięcia się czarnych spalin.Twój kominek trzyma żar przez 12 godzin czy go rozpalasz na nowo? Ile dorzucasz do tego kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 14.10.2010 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 No i skoro tak niezdrowo kopcisz to zastanów się nad produktami typu Sadpal lub Stopsadz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 14.10.2010 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Kominek to MCZ Vivo 700 za dużo do niego nie wejdzie ale ładuję do pełna 5- 6 szczapek, rano jest żar z którego się prosto rozpala ( wieczorem dokładam około 21 rano rozpalam około 8, acha i to na już nieco rozkręconym kominku, wcześniej na przykręconym, czasy były dłuższe. Wcześniej z powodu smrodu zasilikonowałem wyczystkę ! to tylko nasiliło wykwity na kominie, na dole wyczystki było błoto, i wkoło niej rozmięknięty tynk. Teraz po nauce palę już płomieniem a nie kopceniem, tynk z komina skułem, wyczystka jest nieco nieszcelna, ale nic z niej nie czuć, wszystko szybko wyschło. Wkład ma szyber " automatyczny" jest to pręt wkładany w otwór który przy otwieraniu drzwiczek otwiera szyber a przy zamykaniu zamyka, jest on na górnej czołowej powierzcni wkładu pod drzwiczkami, drzwiczki otwiera się jak w piekarniku, jest to dobre gdyż iskry nie wpadają do mieszkania, można ten pręt wyjąć i mieć na stałe otwarty szyber. Ja obecnie palę na zamkniętym szybrze ( włożony pręt w otwór i brak innej jego regulacji ), ale zwiększyłem dopływ powietrza. Producent zaleca palenie z włożonym prętem oraz nie przesadzanie z ciągiem w kominie. Widzę że spala się szybciej ( no trudno ) ale bez pozostałych atrakcji, powoli sprzątam wcześniejsze szkody i powoli dalej uczę się kominka. Myślę że do każdego kominka trzeba podchodzić indywidualnie oraz przez jakiś czas pouczyć się jego zachowań. Pozdrowienia i dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.10.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Nie wiem jak wy to robicie ze wsadzicie drzewo o 21 a rano jeszcze jest żar...U mnie wsadzę 3 klocki duze drzewa o 24 i rano o 7 nie ma już żaru Powietrze zamknięte w polowieSzyber zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 16.10.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 To wsadź 5-6 ... Spróbowałem i faktycznie przy mocnym stłumieniu znacznie się czas żarzenia przedłuża. Ale mój kominek ma 24kW i jest z PW więc podejrzewam, że nie jestem w stanie go tak przystopować, żeby zdrowo się długo wypalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 16.10.2010 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Takie czasy palenia tylko przy paleniu grabią, nieco gorzej przy paleniu dębiną a przy brzozie myślę że nie wytrzyma 8 - 9 godzin ( nie sprawdzałem ile ) ale po dołożeniu o 21 rano kominek był prawie zimny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.10.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 palę bukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 17.10.2010 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 U nas ( Podlasie ) buk nie występuje, ale na pewno jedne z lepszych drzew - porównywalne ( może i lepsze ) z grabem. Ale ja właśnie znalazłem rozwiązanie. Dziś napaliłem osiką, piękne długie płomienie, wydaje się że temperatura spalania niższa, ( nie mierzyłem, odczucie subiektywne ) ponoć nie brudzi a wręcz czyści komin, dostępna w rewelacyjnej cenie ( ponoć drzewo do niczego nie nadające się ), powinno zostac królem kominków - jeżeli palimy dla przyjemności a nie ogrzewamy dom. Długości palenia nie oceniałem. Pozdrowienia. Chyba trzeba zacząć wątek. Palący osiką wystąp. ( nawiasem mówiąc chętnie usłyszę opinie palących osiką ). Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts