emigrus 09.10.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Witam Chciałbym kupić agregat prądotwórczy tak do 1500pln. Zdaję sobie sprawę, że te do 1500pln to głównie chińskie gówna, ale niestety nie mam kasy na hondowe zabawki. Założyłem nowy temat bo po przeszukaniu większość tematów są z dawnych lat lub aktualne tyczą się agregatów za większe pieniądze. Do rzeczy. Agregat głównie będzie robił za taki emergency prąd jak zabiorą z sieci czyli agregat do domu. Głównie ma służyć do zasilenia dwóch pompek od centralnego(obie jakoś z 100wat), wiatraka od nadmuchu(max obroty niby ciągnie do 110wat, zazwyczaj wykorzystane jest 25% jego mocy).OK, jak zabiorą prąd to chciałbym poza centralnym podłączyć mój pokój pod agragat, żeby jak głupi nie siedzieć w ciemności bez komputera i TV. Co chciałbym żeby było podłączone:-mac mini -> średnio 30wat, idle 15wat-lcd 24" -> tutaj nie wiem dokładnie, kilkadziesiąt Wat-modem, switch, access point, router -> tutaj jakieś może 30-40wat-lampka(żarówka energoszczędna) -> 17watFajnie byłoby żeby dało się podłączyć także TV i tuner:-TV LCD 42" podświetlanie lampowe -> jakieś 200-300wat- dreambox 800hd -> kilkanaście wat A więc razem to będzie mniej więcej 600Wat, zaokrąglając to do 1000Wat bo różnie może być.Wszystko jest wpięte pod UPS'y, w pokoju sprzęt jak i pompki od centralnego.Teraz tylko kwestia dobrać optymalnie jakiś generator, pytanie jaki? Z tego co udało mi się wyczytać to powinienem unikać firmy KRAFT, podobno totalne badziewie chińskie i nie ma nic wspólnego z wyrobem niemieckim.Powinienem także unikać agregatów z plastikowym zbiornikiem paliwa, tylko metalowy i nic innego. Więc co polecacie żeby to był dobry wybór? Nic używanego, chcę coś nowego. Musi mieć dwa gniazdka, bo jeden kabel pójdzie do kanciapy z centralnym a drugi kabel do pokoju. Pośrednikiem będą UPS'y, więc agregat->ups-> urządzenia końcowe.Mam nadzieje, że opisałem dość szczegółowo i wiadomo o co chodzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.10.2010 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Agregatów szukaj na Allegro, tam znajdziesz dużo i tanio.Zwróć uwagę na rodzaj paliwa, weź taki sam jak masz w samochodzie. Ja bym się zastanowił, czy w Twoim wypadku nie lepsza byłaby przetwornica 12V/230V i duży akumulator.Czym innym są planowe wyłączenia, ewentualnie usunięcie lokalnej awarii.... to trwa do kilku godzin.Czym innym jest zima stulecia i powalenie kilku tysięcy słupów.... to trwa kilka tygodni.Jeśli podejdziesz do tego priorytetowo i uznasz że najpierw kotłownia później rozrywka to przetwornica starczy na kilka....kilkanaście godzin pracy.Zaletą przetwornicy jest jej bezobsługowość. Wadą padanie akumulatora, wtedy pozostaje podładowanie go w samochodzie lub wpięcie przetwornicy do instalacji samochodowej. Auto robi wtedy za generator. Z tanim agregatem możesz mieć problemy, począwszy od problemów czysto mechanicznych do czysto elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.10.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 ...zaokrąglając to do 1000Wat bo różnie może być. Wszystko jest wpięte pod UPS'y, ...Pośrednikiem będą UPS'y, więc agregat->ups-> urządzenia końcowe. Mam nadzieje, że opisałem dość szczegółowo i wiadomo o co chodzi... To nie jest najlepsze rozwiązanie gdy dysponujesz tylko takim budżetem. Na sam UPS dla takiego obciążenia nie wystarczy Ci pieniążków a gdzie reszta potrzebnego "osprzętu"? Lepszym rozwiązaniem byłoby wydzielenie jakiegoś obwodu dla UPS'a np. kotłownia i oświetlenie niskonapięciowe/awaryjne. Wszystko inne bezpośrednio zasilane z agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.10.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 ...Ja bym się zastanowił, czy w Twoim wypadku nie lepsza byłaby przetwornica 12V/230V i duży akumulator... To rozwiązanie jest dobre ale tylko dla niewielkich obciążeń (jak wyżej wspominałem - kotłownia i oświetlenie awaryjne). Przetwornica nie jest zalecana (przy tak niskim budżecie) dla dużych obciążeń. Jeżeli akumulator miałby byc cały czas w jakimś pomieszczeniu to nie zalecam (!) stosowania akumulatorów samochodowych. Tylko akumulatory bezobsługowe (np. żelowe). Oczywiście wybierając takie akumulatory opłaca sie zainwestować w takie gdzie żywotność obliczna jest na minimum 10 lat - tańszy koszt eksploatacji. ... Wadą padanie akumulatora, wtedy pozostaje podładowanie go w samochodzie lub wpięcie przetwornicy do instalacji samochodowej. Auto robi wtedy za generator... Nie polecam takiego rozwiązania. Ile z tym fatygi a po drugie to po bardzo pewnym czasie nie odpalisz samochodu i będzie ciemno w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 10.10.2010 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam Hmmm, samochód to mam na benzynę, ale tutaj nie ma opcji z samochodem. Pomysł z akumulatorem i prądownicą też odpada mimo, że to lepsze rozwiązanie. Jak zabiorą prąd to tylko kwestia dolewać benzynę do zbiornika w agregacie i tak można ciągnąc miesiąc chyba, że zdechnie agregat.Z tego co widzę to do 1500pln można kupić agregat 2000-2500Wat, to nie starczy pod te moje obciążenie? Przecież mój ten cały hardware pociągnie max 600-1000Wat i kolejne 1000Wat mam w zapasie, do tego wszędzie UPS'y to będą mi stabilizować prąd, itd.? No sam nie wiem.Ja wiem, że na allegro jest tego od groma, jeżeli ktoś z Was ma godny model do polecenia to proszę bardzo o linki z allegro czy inne sklepy. Jak ktoś nie chce robić publicznie reklamy to proszę linki na PM. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.10.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Zakup agregatu to tylko jedna część wszystkiego co powinno być zorganizowane i zamontowane w budynku tak by nie wyrządzić nikomu szkody. Uważam, że najpierw powinieneś pomyśleć nad tym kto to wszystko Tobie "ogarnie" i jeszcze za ile. Koszt takiego rozwiązania wcale nie jest w cenie jednego "punktu instalacyjnego" i nie każdy będzie mógł się za to prawidłowo zabrać. Jeżeli nie masz zielonego pojęcia w sprawie podłączania agregatów jako drugie/kolejne/rezerwowe zasilanie to jakakolwiek pomoc przez internet nic nie pomoże. To zajęcie pozostaw profesjonalistom. Niepoprawne podłączenie agregatu może być przyczyną uszczerbku na zdrowiu osób trzecich, może do prowadzić do trwałego kalectwa lub nawet śmierci a o stratach materialno - finansowych nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 12.10.2010 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Witam Dobra zostawmy w cholerę te zasilanie pokoju. Priorytetem są pompki od centralnego i wiatrak nadmuchowy. Aktualnie pompki i wiatrak są wpięte pod UPS'a, taka praca wystarczy na 30-40min. Muszę coś wpiąć na benzynę bo jak piec nie będzie miał prądu to będzie bieda. Przy okazji myślałem, żeby coś kupić i wpiąć pokój, ale z tego co piszecie to przy chińskim agregacie będzie więcej problemów niż korzyści, więc problem doboru agregatu ogranicza się teraz tylko do centralnego czyli dwie pompki, wiatrak nadmuchowy no i sterownik. Tutaj to max 150Wat a może i poniżej 100Wat. Starczy taki mały do 400-500pln? One tam niby mają po 700-900Wat.taki: http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-unitechan-gg09a-1200w-i1257730959.html albo czterosuw może: http://allegro.pl/agregat-generator-pradotworczy-230v-12v-2100-wat-i1251798908.html albo coś innego polecicie? Chociaż pewnie w tych cenach wszystko wychodzi z jednej chińskiej fabryki tylko naklejki różnych firm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.10.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Witam Dobra zostawmy w cholerę te zasilanie pokoju. Priorytetem są pompki od centralnego i wiatrak nadmuchowy. Aktualnie pompki i wiatrak są wpięte pod UPS'a, taka praca wystarczy na 30-40min. Muszę coś wpiąć na benzynę bo jak piec nie będzie miał prądu to będzie bieda. Przy okazji myślałem, żeby coś kupić i wpiąć pokój, ale z tego co piszecie to przy chińskim agregacie będzie więcej problemów niż korzyści, więc problem doboru agregatu ogranicza się teraz tylko do centralnego czyli dwie pompki, wiatrak nadmuchowy no i sterownik. Tutaj to max 150Wat a może i poniżej 100Wat. Starczy taki mały do 400-500pln? One tam niby mają po 700-900Wat. Tak, wystarczy w zupełności taki mały słaby agregat. UPS zajmie się filtrowaniem napięcia jakie wyjdzie z tego agregatu. O agregat trzeba dbać, bo wielu myśli że kupiło i ma na czarną godzine. Później jest w czarnej d..... bo nie odpali akurat gdy jest potrzebny. Podobnie jak z tanimi kosiarkami spalinowymi, ile się trzeba naszarpać żeby odpaliła po zimowym odpoczynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 04.12.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Odświeżę trochę temat.Będę zmuszony rozpocząć wiosna budowę na agregacie. Prąd podłączą mi pewnie koło lipca 2014 także agregat do tego czasu trochę popracuje.Co więcej będzie musiał zasilać pompę do studni głębinowej aby czerpać wodę na budowę.Betoniarek nie przewiduję - do fundamentów i stropu będzie beton z pompy, zaprawy murarskie gotowe z worków, więc tylko mieszanie wiertarką.Tak więc agregat potrzebny do: pompa do studni, wiertarki, szlifierki kątowe do cięcia np stali, czajnik elektryczny i inne niezbędne na budowie rzeczy. Z tego co czytam to najlepiej aby agregat miał min 3kw, no i ze względu na dostęp do ropy wolałbym na silnik diesla.Patrzę na allegro i dochodzę do wniosku, że wolałbym coś lepszego niż agregat za 600 zł. Chcę kupić i nie martwić, że nie da rady albo się zepsuje.Budżet do 1500 zł.Proszę o pomoc w doborze agregatu, mocy, faz itp - nie znam się na tym.Będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 04.12.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Dorzuć tysiaka i nie będziesz się martwił, że nie ma 3KW (bo uzwojenie z aluminium)i że wyzionie ducha się po 100 godzinach pracy, bo tandetny. Miałem agregat 2KW na budowie na etylinę i największym problemem był czajnik, musiałem kupić taki malutki 1,5KW. Jak nie ma betoniarki to 3,3-3,5KW powinien być wystarczający, opędzi też czajnik 2,4KW. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 06.01.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedź.A jakiś konkretny model ? Co ty miałeś, jaka firma ? Może dobry skoro się nie psuł i dawał radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasz1230 07.01.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Na agregacie za 2300 zbudowaliśmy dom, robione cześć wnętrz również , teraz robimy przyłącze i przeprowadzka Kupowaliśmy taki średni cenowo , no name(chyba:confused:) ale sprawdził się bardzo dobrze. Postaram się pamiętać i sprawdzić jak będę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 15.01.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 byłbym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.01.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Ale przecież betoniarka jak ma silnik 1,5kW, to już dużo, bywają mniejsze. Moim zdaniem problemy mogą się zacząć dopiero przy tynkach, jeśli mają być z agregatu. Ten pobiera zdrową moc i tu raczej ciężko na agregat liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 01.04.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Co powiecie na taki agregat ?http://agregaty.pradotworcze.pl/11-agregat-pradotworczy-powermate-pramac-pmv-3200-1f-avr-272-kva.htmlponoć to dobrej jakości chińczyk, jakaś podmarka Pramaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruszkowy 10.05.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 stary temat, ale cieszę się że jest, bo też szukam niedrogiego agregatu dla takich rzeczy się tu zarejestrowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 10.05.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 O kurde, odkopany mój temat sprzed 8 lat . Aż przeczytałem co tu powypisywałem. Agregatu do dziś nie mam. A to dlatego, że będzie kupiony stacjonarny na cały dom. W rozdzielnicy mam już przełącznik sieć-agregat i WLZ z gniazdem jednofazowym 32 A dla agregatu. Zostało kupić agregat a raczej jako pierwszy etap wybudować podstawę betonową. Agregat za rok. Na razie pompuję kasę w łazienkę, więc agregat musi poczekać. Agregat nic pilnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.05.2018 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) No właśnie, akurat jest na czasie zakup agregatu trójfazowego i dylemat jaki za rozsądną cenę. Docelowo rozważam zakup hybrydy na PB/LPG jako nowej lub też zakup używanego agregatu i przeróbka na LPG.Jedynym dużym urządzeniem do rozruchu jest pompa ciepła o mocy sprężarki 1400W, więc wskazane jest aby do rozruchu była dostępna moc 4KW. W związku z czym rozważam zakup jednostki w granicach 6KW, maksymalnie 7KW.Z danych licznika wynika że standardowo dom pobiera 400 - 500W w sposób ciągły. Edytowane 24 Maja 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts