Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suszarka czy pralkosuszarka?

sofie

Recommended Posts

Co kupić: pralko- suszarkę czy osobną suszarkę? Czy sprzęty bardzo się od siebie różnią? Czy w ogóle warto kupować takie urządzenie? I na co ewentualnie zwracać uwagę przy wyborze modelu? Wszelkie rady i sugestie mile widziane, więc jeśli macie jakieś doświadczenia z tego rodzaju sprzętem i możecie mi coś podszepnąć - będę wdzięczna...

Sama jestem od niedawna wlascicielka suszarki i wczesniej szukajac informacji na ten temat dowiedzialam sie, ze jesli ma byc to sprzet czesto pracujacy to tylko oddzielna suszarka. Bo dziala lepiej wydajniej i taniej niz takie 2w1. Co do moich doswiadczen to sprzet jest mi obecnie wlasciwie niezbedny poniewaz na dworze juz suszyc sie nie da a moje dzieci produkuja tony ubran. Suszarka dosusza wszystko idealnie i jesli sie bardzo szybko po zakonczeniu pracy ubrania posklada to, wlasciwie nie wymagaja one prasowania. Jesli chodzi o wady to

Suszarka bardzo sie grzeje i dodatkowu niezbyt ladnie pachnie w trakcie pracy, u mnie stoi w piwnicy wiec to nie klopot

Ubrania sie nieco mechaca szczegolnie jesli sie suszy wszystko jak leci, a nie jedynie te rzeczy ktore producent pozwala suszyc, mi to nie przeszkadza bo dzieci w niszczeniu sa i tak lepsze

To jedyne wady a zalet cale mnustwo, bo w koncu nie Mam brakow w garderobie, nie wieszam i sciagm miliona skarpet, grube reczniki sa suchutkie po 2 godzinach

a i jakos nie widze aby rachunek za prad byl specjalnie wiekszy

Ogolnie wiec jesli ma sie mnustwo niezbyt wartosciowych ubran do prania to sprzet jest doskonaly

Ogolnie wiec jesli ma sie mnustwo niezbyt wartosciowych ubran do prania to sprzet jest doskonaly

A jakie to są niezbyt wartościowe ubrania ? :)

Ja suszę w suszarce elektrycznej wszystko jak leci, oprócz rzeczy których się nie pierze i nie suszy (suknie, garnitur męża etc.)

Całe pozostałe pranie suszę w suszarce i jest super.

Pralko-suszarka ? Hmm, nie miałam, ale jestem nieufna wszelkiego rodzaju kombajnom (2w1 itd.).

Ja suszę w suszarce elektrycznej wszystko jak leci, oprócz rzeczy których się nie pierze i nie suszy (suknie, garnitur męża etc.)

Całe pozostałe pranie suszę w suszarce i jest super.

Pralko-suszarka ? Hmm, nie miałam, ale jestem nieufna wszelkiego rodzaju kombajnom (2w1 itd.).

Ja w swojej suszę również takie rzeczy, których się nie pierze i są przeznaczone tylko do pralni chemicznej. Mam programy parowe, w tym odświeżanie, który pozbywa się nieprzyjemnych zapachów bez prania.

Sofie, może warto, żebyś zajrzała tu: http://electrolux.o2.pl/

Na forum ekspert z electrolux'a odpowiada na różne pytania.

SweetMonia, ja też mam w domu kilka rzeczy, które są do zniszczenia. Ale w suszarce suszę raczej te, które mają odpowiednią metkę. I segreguję rzeczy do suszenia, czyli kolorowe z kolorowymi, podobne materiały ze sobą, przewracam ciuchy na lewą stronę... Pewnie gdybym miała aż taki wielki przerób prania w domu,jak marta_B, to przestałabym zwracać na to uwagę. Ale na razie mogę sobie pozwolić na luksus odpowiedniego doboru ubrań do suszenia ;)

A jaką dokładnie suszarkę masz? Czy we wszystkich są takie programy?

Nie, nie sądzę, żeby we wszystkich były takie programy jak odświeżanie czy suszenie bez zagnieceń. Moja suszarka oprócz normalnych programów suszenia, ma kilka programów parowych i to właśnie dzieki parze wodnej pewne programy dają znacznie lepsze efekty. Np. odświeżanie pozwala bez prania pozbyć się zagnieceń i nieprzyjemnych zapachów, w łatwym prasowaniu przy odpowiedniej ilości rzeczy nie trzeba później ciuchów prasować...

Dokładnie mam suszarkę Electrolux Iron Aid EDI97170W. Łatwe prasowanie jest też np. w suszarce Electrolux Heat Pump, czy takiej energooszczędnej z pompą ciepła, ale działa trochę inaczej, niż ten program parowy.

pralkosuszarkę wybierz

W pralkosuszarce nie wysuszysz tylu rzeczy na raz, bo pojemność suszenia jest mniejsza od pojemności prania. No i raczej nie będzie tych dodatkowych funkcji, jak odświeżanie itp. Choć pralkosuszarki podobnie jak suszarki mogą mieć takie programy ułatwiające prasowanie, czyli pozwlają suszyć bez zagnieceń.

• 5 years później...