Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki to kolor

rd23

Recommended Posts

Mam pytanie jaka farba (najlepiej dulux) ma najbardziej podobny odcień do tego na zdjęciu http://s806.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?k=1346993&t=634223226518215275&id=299873228&vid=299873228 niestety paleta barw na stronie duluxa nie oddaje rzeczywistych kolorów lecz może ktoś z was ma podobny kolor ścian Edytowane przez rd23

:D

Pomijając już fakt, że każdy monitor może mieć inaczej ustawione kolory i u każdego ten niebieski może na ekranie inaczej wyglądać to chyba najlepiej będzie jak pojedziesz do pierwszego lepszego sklepu sprzedającego farby dulux (choć osobiście nie polecam tych farb) i tam sobie wybierzesz z wzornika taki odcień jaki Ci się podoba :p

Aga-Białystok napisał:
Ostatnio często spotykam się z tą opinią o Duluxie, ale nikt nie mówi dlaczego. Dlaczego? To znaczy dlaczego nie dulux, a nie dlaczego nikt nie mówi dlaczego :) I jakie farby z tej półki cenowej zamiast?

To ja powiem dlaczego ja nie polecam. Kupiłam zmywalną farbę tejże firmy (seria kuchnia i łazienka) i pomalowałam nią na szczęście tylko jedną ścianę w kuchni na próbę. W praktyce okazało się że farba faktycznie jest zmywalna, ale producent chyba zapomniał zaznaczyć że ona sama zmywa się ze ściany :sick: Przy lekkim przecieraniu farba się "wyświecała" (sama farba była matowa a w miejscach wycieranych zaczynała się lekko świecić, co już przy białym kolorze bardzo rzucało się w oczy, a przy ciemniejszych na pewno wyglądałoby to znacznie gorzej), zaś jeśli trzeba było mocniej przetrzeć to kolor wycierał się aż do tynku :o Dla mnie bubel i to wcale nie taki tani jak spojrzałam na ceny w necie za 2,5l. Półmatowy lateksowy beckers (ten rozlewany w Polsce) w castoramie kosztuje niewiele więcej (niecałe 85zł za 3l)

Mało tego, że monitor inaczej może pokazywać kolory to na pewno nie ma tylu kolorów co wzornik. Pomijając ten drobny fakt, nawet wymalowanie koloru będzie różniło się np. z powodu innego oświetlenia (w świetle jarzeniówki - słonecznym). Na małej powierzchni kolor będzie także inny niż na dużej!

Znalazłem kolor który by mi odpowiadał a mianowicie dulux morning jewel mam tylko pytanie który odcień pasowałby lepiej do klonowych mebli (klon nida) ten ciemniejszy: http://www.dulux.co.uk/colour/morning_jewel_1 czy może minimalnie jaśniejszy: http://www.dulux.co.uk/colour/morning_jewel_2 . Dodam że pokój ma ok. 23m i okno na wschodzie

Chodziło mi o uzyskanie takiego efektu: http://s1052.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?k=1350277&t=634224164564248396&id=369438505&vid=369438505 . A wy jaki inny kolor byście polecili do tych mebli: http://s1124.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?k=1340170&t=634224166620159217&id=369440046&vid=369440046 ? Choć nie wiem co jest twoim zdaniem nie tak z tym zestawieniem kolorystycznym? Edytowane przez rd23

rd23

polecam wizyte w leroymerlin. kupowałam u nich farby z mieszalnika. jest tam każdy odcień jaki sobie można wymarzyć. Zamówiłam turkus jaki konkretnie nie pamiętam, dulux półmat. farba intensywna, zmywalna, odcień dokładnie taka jak na próbniku. od pomalowania minęło 4 lata a wygląda jak nowa. Kilka razy już zmywałam ścianę w niektórych miejscach i nic nie widać. żadnych plam czy odbarwień.

Panowie ze sklepu obliczyli idealnie ilość farby. Zostało mi troszkę na ewentualne poprawki.

Nigdy więcej Duluxa - ściana była matowa przez kilka miesięcy i to pod warunkiem, że: 1) mucha na niej nie usiadał, 2) nic się o nią nie opierało, 3) nie dotknęło się jej ręką. W każdym z tych wypadków ściana zaczynała się błyszczeć.

Moi malarze odradzają kategorycznie kupowanie farb z mieszalników i gotowych w marketach budowlanych - są gorszej jakości niż produkowane dla innych odbiorców.

Rd23, na moim monitorze obydwa zalinkowane przez Ciebie wczoraj kolory wyglądają na zszarzałe granaty, a w opisie podano, że to ciepły fiolet... Porównaj te kolory (ze względu na formę głównie, choć angielskie forumo-wnętrzarki chwalą tamtejszego Duluxa) choćby z Tikkurllą.

Edytowane przez joliska

joliska napisał:

Moi malarze odradzają kategorycznie kupowanie farb z mieszalników i gotowych w marketach budowlanych - są gorszej jakości niż produkowane dla innych odbiorców.

Jakże to?! To to nie jest tak, że jest jeden producent/magazyn i sklepy sobie kupują ten towar wg zapotrzebowania? tir duluxa do leroy, tir duluxa do hurtowni, a stamtąd do mniejszych sklepów? Chcesz mi powiedzieć, że te w leroy (czy podobnym) mają tego dajmy na to duluxa w innym składzie?! Pytam serio, bo o czymś takim jeszcze nie słyszałam, ale w dzisiejszych czasach nigdy nic nie wiadomo...

zetka napisał:
Dla mnie bubel i to wcale nie taki tani jak spojrzałam na ceny w necie za 2,5l. Półmatowy lateksowy beckers (ten rozlewany w Polsce) w castoramie kosztuje niewiele więcej (niecałe 85zł za 3l)

No właśnie...Ostatnio pan w sklepie mi 'doradził' białego akrylowego duluxa - kupiłam. Jakże się wściekłam gdy potem odkryłam, że w tym samym sklepie biała lateksowa tikkurila jest niemal w tej samej cenie.... 10zł różnicy na pojemniku 10litrów !

Aga-Białystok napisał:
Ostatnio często spotykam się z tą opinią o Duluxie, ale nikt nie mówi dlaczego. Dlaczego? To znaczy dlaczego nie dulux, a nie dlaczego nikt nie mówi dlaczego :) I jakie farby z tej półki cenowej zamiast?

Moja ściana była super przygotowana ,wszystko według zaleceń producenta, a i tak po jakimś czasie pojawiły się pajączki na ścianie ( czytaj pęknięcia) i to nie w jednym miejscu . Na jednej ze ścian miałam położoną czekoladę ( nie pamiętam nazwy ) miała byc zmywalna , gdyż na tej ścianie stało akwarium . I bardzo pięknie się zmywała razem z farbą , a jak woda chlapnęła z akwarium to miałam niezłe zacieki na tej ciemnej ścianie.

Więc by nie dostac zawału przemalowałam cały pokój. Właśnie dlatego nie polecam tej farby.

Mogę polecic tikkurile oraz decorala

Edytowane przez kubel30