jarzec 10.10.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Buduję drewniany domek letniskowy. Czy dostawca zgodzi się podpiąć licznik do instalacji wykonanej przez osobę bez żadnych uprawnień (czyli mnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.10.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Buduję drewniany domek letniskowy. Czy dostawca zgodzi się podpiąć licznik do instalacji wykonanej przez osobę bez żadnych uprawnień (czyli mnie)? W moim rejonie to nie przejdzie bo by dostać licznik osoba z uprawnieniami musi podpisać się pod tym, że albo już wykonała albo wykona instalację zgodnie z przepisami branżowymi. Jeszcze 1,5 roku temu tego nie wymagali (a szkoda) ale teraz już to się zmieniło. Proponuję pójść do ZE i osobiście w tej sprawie się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.10.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Nie, nie przejdzie i to niezależnie od rejonu polski.Rozumiem, że chodzi o pieniądze... dogadaj się z miejscowym fachowcem, że wykonasz instalacje wg jego wskazówek, On to sprawdzi i zgłosi jako swoje.Powinieneś się zmieścić w 500zł za takie rozwiązanie. Inne rozwiązanie, lokalny fachowiec wykona dla Ciebie podstawową instalacje typu: gniazdko 230V, gniazdko 400V, lampa... zostawi Ci sporo miejsca w rozdzielnicy, a Ty będziesz sobie dorabiał swoje kolejne obwody.... choć w tym przypadku będzie Ci gorzej znaleźć kogoś do podpisu. Jak już zrobisz tą instalacje to wierz mi, następnej (dla znajomych, rodziny, siebie...) nie będziesz chciał robić.Zapłacisz byle mieć spokój, wolny czas i pewność że to jest bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzec 12.10.2010 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Poszperałem trochę w temacie montażu instalacji i faktycznie... To nie jest taka prosta sprawa z tymi wszystkimi obwodami, przewodami i zabezpieczeniami. Jestem już umówiony z elektrykiem, zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts