homer76 10.10.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam serdecznie, Planuje instalacje reku na nieużytkowym strych nad piętrem i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem aby oprócz czerpni w podbitce dachu dać jeszcze rozgałęzienie z fi 200 z klapą i doprowadzić do tego miejsca GWC. Krótkie w ziemi około 5-10m i dalej szachtem kominowym zaraz przy odprowadzeniu spalin z pieca kondensacyjnego. Teoretyczny plus: + możliwość ogrzania powietrza w rurze fi200 zanim dotrze do reku o kilka stopni od przewodu ze spalinami z pieca kondensacyjnego (tam jest stosunkowo niska temperatura około 45 stopni więc na odcinku 7 m powinno to mi dać około 4-5 stopni. + GWC poza budynkiem nie musi być długi, nawet nie wiem czy nie wystarczy czerpnia około 1m nad ziemią z syfonem na skroploną wodę Minusy, wątpliwości - jak zaizolować szacht z fi200 na całej długości do reku aby jednocześnie rura odbierała ciepło od spalin z kondensata ale nie wychładzała mi ściany - jest to rozwiązanie proste dlaczego nikt o tym nie pisze i tego nie wykonuje Z fizyki miałem 3 Proszę o uwagi do propozycji, a może ktoś już ma tak układ i może podzielić się opiniami. Pozdrawiam homer76 Kondensat i tak wypompowuje spaliny przez komin za pomocą wentylatora więc obniżenie temp spalin o kilka stopni nie spowoduje większych problemów dla pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.10.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 jeśli masz na tyle miejsca to odpowiedniej wielkości rura w rurze załatwi sprawę razem z zagadnieniem dotyczącym izolacji, czysto teoretyzowanie z tym że grzanie spalinami wcale nie jest taką nietypową sytuacją, tyle że piec nie działa non stop, gwc zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer76 10.10.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Fakt, po napisaniu tego posta nawet wpadłem na ten sam pomysł aby wpakować rurę z kondensata w większą rurę PCV (są 400, 500 i 600). Poszukałem w instrukcji od pieca i znalazłem, że spaliny i zasilanie kondensata są realizowane za pomocą systemu rury w rurze (spaliny wylatują wewnętrzną, a powietrze wpada w przestrzeni między wew. a zewnętrzna. I tu już widzę pierwszy problem gdyż wpadające powietrze systemu kominowego pieca będzie miało na wejściu w czasie gdy chciałem się na ten pseudo GWC przełączyć (czyli spore mrozy) pewnie z -20C i raczej przestrzeń między kominem od pieca a rurą PCV nie uzyska zbyt dodatnich temperatur i powietrze dotrze do reku w takiej samej temperaturze jak i bez tego systemu. Masz racje, że GWC działa cały czas, ale ponieważ chcę kupić reku z obrotowym wymiennikiem (REGO 400) lub Bartosza to nie grozi mu zamrożenie do -15C bez GWC i tylko poniżej tej temp. system miał się przełączać na wymyślone pseudo GWC. Mam jeszcze 2 tygodnie więc popytam ludzi od pieca czy można np. dać komin na zasadzie oddzielna rura na wlot powietrza i oddzielna na wylot spalin, bo może tak musi być aby powietrze dotarło do pieca lekko ogrzane. Dziękuje Ci Kangaxx za cenne uwagi i pozdrawiamhomer76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.10.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 a po co ci lekko dogrzane powietrze do pieca ?? do spalanie nie jest potrzebne, chyba nie rozumiem twojego pomysłu jeśli masz wybierać pomiędzy tymi reku to zdecydowanie polecałbym bartosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer76 11.10.2010 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 (edytowane) O tym, że do pieca może być dostarczone powietrze bezpośrednio z dworu już teraz wiem . Bartosz też jest moim faworytem gdyby nie ta droga elektronika , wentylatory na prąd zmienny i filtry w cenie 70 zł sztuka i montaż w cenie około 1000 zł Poczekam na targi w ten weekend - może będzie jakaś promocja na targach Pozdrawiam homer Edytowane 11 Października 2010 przez homer76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.10.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 jakich targach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer76 11.10.2010 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 (edytowane) http://www.eurobudowa.pl/targi/475 - dzwoniłem i mają swoje stanowiska obok siebie i Bartosz i Nikol. Jak zaoferują sterowanie gratis to biorę Bartosza ) Edytowane 11 Października 2010 przez homer76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.10.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Minusy, wątpliwości Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz ogrzewać spalinami dopływające z zewnątrz do domu powietrze. Ja bym nie mieszał rury ze spalinami z dopływem świeżego powietrza. Wszystko będzie fajnie, gdy będzie fajnie, ale gdy się jakoś rura spalinowa rozszczelni (o ile jest w 100% szczelna), sparcieją uszczelki czy stanie się cokolwiek innego, to może być problem. Nawet minimalne ilości CO nie będą pozytywnie wpływały na Twoje zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.10.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 też racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts