mr6319 10.10.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Czym najlepiej oświetlić taką konstrukcję? http://foto0.m.onet.pl/_m/8ff24891166f28292bf9fc06e717b940,10,19,0.jpg Wykonawca namawia mnie na świetlówki ale obawiam się, czy nie będzie za jasno?Sam skłaniam się na wąż LED ale tu znowu nie wiem jaki kupić by światło było ciepłe i nie raziło po suficie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm.olejnik 10.10.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 jak najbardziej świetlówki, bedzie ok. możesz sobie zrobić świetlówki na statecznikach regulowanych i będziesz mógł sobie ściemniać, wtedy napewno nie będzie za jasno. a wąż led da tylko poświate światła, nic Ci nie oświetli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 10.10.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Ja bym się chyba bardziej skłaniała do taśmy LED z dość gęstymi ledami (np. 480 led na 5 metrów, albo nawet 600 led) - kolor biały ciepły (bez problemu można znaleźć na allegro) - łatwy montaż i równe światło. A w razie potrzeby też można ściemniać (są do tego piloty). Plus - łatwy montaż, a zasilacz jest gdzie schować. Po kabelku z żarówką wnioskuję, że planujesz tam też jakąś lampę? Czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.10.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Ja w takich zabudowach montuję świetlówki TL5 Philipsa barwa światła 830 (ciepły biały) i ... jest rewelacyjnie. Taśmy LED również montuję ale tylko na łukach ale zdecydowanie mniej światła dają (dla wszystkich zleceniodawców zbyt mało w porównaniu do świetlówek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm.olejnik 10.10.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 według mnie powinno się stosować jeden rodzaj oświetlenia, nie powinno się przekładać świetlówek z taśmą led ...ale każdy robi jak chce i mu pasuje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.10.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 według mnie powinno się stosować jeden rodzaj oświetlenia, nie powinno się przekładać świetlówek z taśmą led ... Ale gdy się stosuje tzw scenariusze oświetlenia to jak najbardziej powinno się dobierać różne rodzaje oświetlenia. Przykład: salon połączony z kuchnią i jadalnią - 10 klawiszy (5 świecznikowych) w ramce pięciokrotnej. W zależności od nastroju i potrzeb domowników uruchamiają odpowiedni zestaw oświetlenia. Ja reklamuję taśmy LED jako najbardziej odpowiednie do wieczornych, "drinkowych" posiadówek - nie wiele widać ale za to sooper się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 10.10.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 U mnie wanna będzie podświetlona taśmą LED i podwieszany w kuchni, ale w obydwu przypadkach będzie też oświetlenie standardowe (zarówki LED w oprawkach) - mam nadzieję, że się sprawdzi...? mr6319 a co planujesz u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.10.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Zakładam, że masz jeszcze inne oświetlenie w pomieszczeniu.Poprowadź równolegle 2 taśmy LED o dużej gęstości upakowania.Wbrew pozorom da to sporo światła.Żeby równomiernie oświetlić taką odległość musisz pamiętać o spadkach napięć i rozważyć dwustronne zasilanie obwodu. Jeśli nie masz innego oświetlenia to pozostaje Ci świetlówka i LED.Będziesz chciał jasno => świetlówka, nastrój => LED. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.10.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 nie wiem, jakie tam są odległości u ciebie, ale weź poprawkę na to, że świetlówka ma określoną długość. tj. np. firma x oferuje tylko 20 cm, 40 cm, 60 cm. problem pojawia się jeśli ty potrzebujesz np. 128 cm. nie ma opcji, musisz robić przerwy (co grozi powstaniem miejsc nierówno doświetlonych) albo ostro kombinować... U Philipsa oprawy są co 30 cm i wcale to w niczym nie przeszkadza. Po nadto wcale nie robi się przerw pomiędzy oprawami a tylko na samym końcu i biorąc pod uwagę wielokrotność to wcale nie wychodzi tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 11.10.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 chodziło mi o zobrazowanie przykładu, a nie konkretnie rozstrzyganie kwestii oświetlenia dla kwadratu o boku 128 cm. w końcu na rynku nie ma świetlówek w dowolnych długościach i tak jak mnie o możliwości powstawania zacienień na narożnikach/między świetlówkami (a jeśli nie zacienień, to obszarów nierównomiernie doświetlonych) poinformowali moi elektrycy, tak myślę, że warto żeby osoby, które decydują się na takie rozwiązanie również miały tego świadomość (referencji moich elektryków nie śmiem podważać, bo to wybitnie nie moja parafia, ale realizacje mi się bardzo podobają i są wysoko oceniane). kolejną kwestią są koszty (nie tylko zainstalowania, ale i eksploatacji) i ew. częstotliwość wymiany, tym bardziej z uwagi na łatwość dostępu do tego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm.olejnik 11.10.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 aby nie było miejsc nierówno doświetlonych, to układa się belki świetlne na zakład i jest ok.odpowiedz sobie na pytanie jaki efekt (dekoracyjne światło, czy światło robocze) chcesz osiągnąc światłem i na taki typ oświetlenia się zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 12.10.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Do sufitu podwieszanego raczej będą najlepiej pasować ledy na taśmie - mocowane na dwustronną taśmę samoprzylepną. Mała szerokość i wysokość pozwalają je skutecznie ukryć. Jednak nie dają one takiego światła jak żarówki i trzeba o tym pamiętać. My mamy zamownowane takie ledy zarówno w kuchni (nad blatem), w łazience i w przedpokoju. Czytać to się zbyt długo przy czymś takim nie da, ale do pozostałych zastosowań są zupełnie wystarczające - przynajmniej takie o "upakowaniu" 300 diód na 5 metrach - bo takich używamy. w razie czego mam tez namiary na Alledrogo na sprzedawce u którego zakupy robiłem juz bez problemów z doradztwem włącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 12.10.2010 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Czytając wasze podpowiedzi powoli sobie wyrabiam zdanie. Dodam tylko, że rzeczywiście podświetlenie tego sufitu ma być tylko i wyłącznie bajerem, służącym do nadania pomieszczeniu intymności i najczęściej będzie połączone z rozpaleniem ognia w piecu wolnostojącym typu koza nowoczesna. Czyli ma nie świecić jasno. W środku tego kwadratu przewidziana jest lampa do głównego oświetlenia i ona będzie na ściemniaczu. nemi pisze: Ja bym się chyba bardziej skłaniała do taśmy LED z dość gęstymi ledami (np. 480 led na 5 metrów, albo nawet 600 led) - kolor biały ciepły (bez problemu można znaleźć na allegro) - łatwy montaż i równe światło. A w razie potrzeby też można ściemniać (są do tego piloty). robertsz pisze: Poprowadź równolegle 2 taśmy LED o dużej gęstości upakowania. Wbrew pozorom da to sporo światła. Długość boków to: 134 cm na 125cm czyli prawie kwdrat. I chyba takie rozwiązania zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 12.10.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 tylko przy ledach pamiętaj, że są one zasilane zasilaczem (masło maślane jakieś wyszło), więc na etapie robienia sufity i elektryki musisz rozplanować jak podłączysz ledy i w jakie sposób bedziesz je włączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmorek 28.02.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) ja zrobiłem podobnie na ledachhttp://www.LinkDoFotki.pl/sufit-podwieszany-ledhttp://linkdofotki.pl/sufit-podwieszany-led Edytowane 28 Lutego 2012 przez zmorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmorek 28.02.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) ja zrobiłem podobnie na http://www.LinkDoFotki.pl/sites/edit/716ledachhttp://linkdofotki.pl/sufit-podswietlany-led Edytowane 28 Lutego 2012 przez zmorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts