Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prosze o porady czego sie wystrzegać, a co obowiazkowo trzeba przemyśleć przy aranżacji pomieszczenia na przydomowy warsztacik. Jesli macie takie miejsca w waszych domach, proszę o podpowiedz na jakiej wysokości bedzie najwygodniej zamocować blat do prac ? Mierze 180 cm.

O czym jeszcze warto pamiętać i jakie materiały stosować.

Mile widziane foto.

https://forum.murator.pl/topic/149040-pok%C3%B3j-majsterkowicza-warsztat-pracownia/

Moje majsterkowanie trwa ponad 20 lat, zaczęło się od piwnicy w bloku po kilka godzin dziennie....

Nie wiem czym planujesz się zajmować, czym się pasjonujesz.

Ja mam za sobą modelarstwo (szybowce o rozpiętości skrzydeł do 3m), elektronikę i elektrykę.

Kilka rzeczy jest pewnych:

- dobre oświetlenie ogólne (świetlówki mogą być)

- dobre oświetlenie punktowe (wyłącznie halogen)

- ogrzewanie i sprawna wentylacja pomieszczenia

- dobry fotel z regulacją.... wtedy nie miałem i dzisiaj wychodzą problemy z kręgosłupem

W pomieszczeniu obok miałem dostęp do umywalki z bieżącą wodą.

W trakcie prac korzystałem z "ciuchów roboczych", więc i jakiś wieszak, szafka.

Pod ręką miałem małą gaśnice (nigdy jej nie użyłem) i latarkę na wypadek gdybym korki wybił w trakcie eksperymentów.

Miałem również mini-apteczkę z której głównie szły gazy, spirytus salicynowy i plastry... non stop się kaleczyłem skalpelem.... do dziś mi się to zdarza ;)

O narzędziach nie piszę, bo warsztat wyposażasz w trakcie hobby....

https://forum.murator.pl/topic/149040-pok%C3%B3j-majsterkowicza-warsztat-pracownia/#findComment-4318670