Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gazowy kocioł kondensacyjny - co wybrać?

MMsy1719507828

Recommended Posts

Przeglądałem już trochę forum, ale ilość tematów jest powalająca i może coś przegapiłem...

Ale do meritumu ;)

Mam mieszkanie 74 metry, na pierwszym pietrze w starej poniemieckiej kamienicy z 1942 roku. Trzy pokoje (docelowo będą cztery bo jeden chcemy podzielić), kuchnia, łazienka Grube mury, nie wymagające ocieplenia. I kapitalny remont do zrobienia. Jest doprowadzony gaz i powszechnie stosowanym rozwiązaniem są dwufunkcyjne kotły, gdyż w tego typu budynkach w okolicy jest tylko zimna woda. Ja chcę z zamknięta komorą i elektronicznym sterowaniem bo jestem patentowany leń i niech samo pracuje :)

No i teraz problem: jaki kocioł??

Po pierwsze: jaka firm?.Przyznam szczerze, że dostaje zawrotów głowy: Viessmann, Vaillant, Junkers, Immergas... aaaaaaaa na pomoc!!!!. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Po drugie: jaka moc kotła? Nie wiem jak to dobrać i jak mierzyć. Muszę ogrzać mieszkanie i zapewnić ciepłą wodę dla pięcioosobowej rodziny.

Po trzecie: z czego instalacja? Dyskusje o wyższości miedzi nad plastikiem przypominają debaty o wyższości bożego Narodzenia nad Wielkanocą, ale proszę o jakieś konkretne rady czy doświadczenia.

Aha i jeszcze jedno: szukam wykonawcy tego interesu z okolic Łodzi (Łask, Pabianice, Rzgów).

Z góry dziękuje za pomoc

Nam doradzili kominiarze, którzy przed budową instalacji przyszli w celu obejrzenia budynku, zaglądnięcia w kominy i wystawienia opinii. Wiedzą, co kupują inni, co dobrze sobie radzi z lokalnym gazem. U nas z racji specyficznych parametrów gazu (m.in. wysokiego zaazotowania) tylko dwie firmy dają gwarancję na kotły, z czego jedna daje pełny okres gwarancyjny. Akurat ich kotły dobrze sobie radzą z tym gazem. Mając stosowną wiedzę od kominiarzy, sprawdziliśmy ten trop i sam model łatwo już było dobrać.