Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna a odkurzacz centralny

wozbart

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś ma realne doświadczenia z sytuacją, w której w domu zainstalowane są jednocześnie:

- wentylacja mechaniczna nawiewno - wywiewna (z rekuperatorem)

- odkurzacz centralny

Jak wiadomo, wentylacja mechaniczna utrzymuje równowagę nawiewu i wywiewu powietrza do domu, a sam dom (okna, itp) są możliwie szczelne. Na taką wentylację już się zdecydowaliśmy i właśnie instalacja została założona. Bardzo poważnie zastanawiamy się nad założeniem jeszcze instalacji odkurzacza centralnego. Jednakże - nie ulega wątpliwości, że taki odkurzacz, wyrzucając ogromne ilości powietrza poza budynek, powoduje powstanie podciśnienia, a więc SKĄDŚ to powietrze do domu zostanie jednak nawiane. Obawiam się nie tyle strat na ogrzwaniu (efekcie rekuperacji), bo to trzeba zaakceptować, ale jakichś innych negatywnych zjawisk.

Czy ktoś się zetknął z takim problemem i ma jakieś spostrzeżenia - opinie?

Jak zwykle teoretycznie wyolbrzymiony problem,w mysl scislych praw fizyki ,termiki i innych nauk,gdyz u mnie,wsz. dziala sprawnie,nie czuje podcisnienia,nie mam nadmiaru powietrza,wm i odk.centr. dziala,kominek takze.Wiele tych zjawisk jest wyolbrzymionych,nie twierdze,ze nie zachodza,ale nie bojcie sie,podobnie ,jak w lazience,ktos,kto sie myje,to nadmuchu pow. wm nie poczuje,tak i tu,niczego wiecej niz to co potrzeba,nie zaciagnie,nie wleci...;-)

PS.Nie odkurzajcie czasem lub nie wierzcie,ze odk, centralnym ze zwyklym separatorem da sie odkurzac wspomniany kominek.Musi byc filtr,dobry,zeby nie zajechac maszyny.

Ja mam u siebie wentylację z reku, odkurzacz centralny i kominek z płaszczem wodnym. Nawet w przypadku włączenia wszystkiego naraz nie miałem zjawiska wysysania gałek ocznych z powodu podciśnienia :D. Jak odkurzacz wywala powietrze na zewnątrz to reku trochę więcej weźmie niż wywali i tyle. Kominek oczywiście z podłączeniem powietrza z zewnątrz.

No wlasnie,ale ludziska biedne mysla,ze jak kilku fanatykow liczk calkowitych napisze,ze cos tam spada,a gdzies indziej rosnie,to juz trzeba nie spac po noach i liczyc razem z nimi ;-)Przypominam sobie moje poczatki z budowy,ale na szczescie wielu rzeczy nie bylem swiadomy,wiec bylem szczesliwy.Teraz skoro wiem,inaczej sie patrzy,ale nie warto sie tym tylko przejmowac.

• 8 months później...