wozbart 10.10.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 WitamCzy ktoś ma realne doświadczenia z sytuacją, w której w domu zainstalowane są jednocześnie:- wentylacja mechaniczna nawiewno - wywiewna (z rekuperatorem)- odkurzacz centralny Jak wiadomo, wentylacja mechaniczna utrzymuje równowagę nawiewu i wywiewu powietrza do domu, a sam dom (okna, itp) są możliwie szczelne. Na taką wentylację już się zdecydowaliśmy i właśnie instalacja została założona. Bardzo poważnie zastanawiamy się nad założeniem jeszcze instalacji odkurzacza centralnego. Jednakże - nie ulega wątpliwości, że taki odkurzacz, wyrzucając ogromne ilości powietrza poza budynek, powoduje powstanie podciśnienia, a więc SKĄDŚ to powietrze do domu zostanie jednak nawiane. Obawiam się nie tyle strat na ogrzwaniu (efekcie rekuperacji), bo to trzeba zaakceptować, ale jakichś innych negatywnych zjawisk.Czy ktoś się zetknął z takim problemem i ma jakieś spostrzeżenia - opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 10.10.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Problemem może być raczej współistnienie dwóch powyższych instalacji i kominka. Można spróbować rozwiązać problem za pomocą stycznika, który w momencie pracy odkurzacza wyłączy wentylator wyciągowy w wentylacji, lub zmniejszy jego obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abigor 11.10.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Można spróbować rozwiązać problem za pomocą stycznika, który w momencie pracy odkurzacza wyłączy wentylator wyciągowy w wentylacji Lub otworzy przepustnicę na nawiewie powietrza do kominka (jeśli istnieje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.10.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Ktoś będzie przecież włączał ten odkurzacz - wystarczy jak równocześnie wyłączy reku i tyle.Z tym, że w tej sytuacji nie ma szans na szczelny dom a więc sens rekuperacji jest czysto iluzoryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.10.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Jak zwykle teoretycznie wyolbrzymiony problem,w mysl scislych praw fizyki ,termiki i innych nauk,gdyz u mnie,wsz. dziala sprawnie,nie czuje podcisnienia,nie mam nadmiaru powietrza,wm i odk.centr. dziala,kominek takze.Wiele tych zjawisk jest wyolbrzymionych,nie twierdze,ze nie zachodza,ale nie bojcie sie,podobnie ,jak w lazience,ktos,kto sie myje,to nadmuchu pow. wm nie poczuje,tak i tu,niczego wiecej niz to co potrzeba,nie zaciagnie,nie wleci... PS.Nie odkurzajcie czasem lub nie wierzcie,ze odk, centralnym ze zwyklym separatorem da sie odkurzac wspomniany kominek.Musi byc filtr,dobry,zeby nie zajechac maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 12.10.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Ja mam u siebie wentylację z reku, odkurzacz centralny i kominek z płaszczem wodnym. Nawet w przypadku włączenia wszystkiego naraz nie miałem zjawiska wysysania gałek ocznych z powodu podciśnienia . Jak odkurzacz wywala powietrze na zewnątrz to reku trochę więcej weźmie niż wywali i tyle. Kominek oczywiście z podłączeniem powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.10.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 No wlasnie,ale ludziska biedne mysla,ze jak kilku fanatykow liczk calkowitych napisze,ze cos tam spada,a gdzies indziej rosnie,to juz trzeba nie spac po noach i liczyc razem z nimi ;-)Przypominam sobie moje poczatki z budowy,ale na szczescie wielu rzeczy nie bylem swiadomy,wiec bylem szczesliwy.Teraz skoro wiem,inaczej sie patrzy,ale nie warto sie tym tylko przejmowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom 12.10.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Mam obie instalacje + kominek i nie widzę żadnych skutków stosowania wszystkich tych instalacji. Może w domku-klitce o niewielkiej kubaturze tak ale też wątpię - nie więrzę w pełną szczelność okien, zabudowy poddasza, drzwi itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.10.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Tyle że nikt nie wymaga pełnej szczelności ot jedynie 0.6 wymiany na godzinę przy 50 Pa nad lub podciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wozbart 13.10.2010 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Dzięki - dzięki, tak też sądziłem, że nie ma co panikować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 A próbę szczelności domu zrobiłeś? DOPIERO by Ci gały wylazły.... Nie ma dostatecznie szczelnych domów.... Nie budują, bo się nie starają, jak z kijem nad budowlańcami nie stoisz CAŁY CZAS! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 21.06.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 A co sądzicie o wyrzucaniu powietrza z jednostki centralnej do kotłowni z której jest wyciąg (wszystkie pomieszczenia maja zawory zwrotne na wyciągach). Odkurzacz produkuje dośc dużo ciepła (w lecie oczywiście wyrzut na zewnątrz, ale wtedy układ WM chodzi na większych wydajnościach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts