romekjagoda 10.10.2010 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam, to mój pierwszy post na forum. Jestem w trakcie stawiania kominka (tuż przed, podstawa już częściowo pomurowana) i wciąż nie udało mi się rozwiązać kwestii doprowadzenia powietrza do wkładu kominkowego (wkład posiada taką opcję, mam kształtki i regulowany szyber). Problem w tym, że nie buduję się (zrobiłbym kanał doprowadzający w podłodze), a tylko remontuję. Nie mam możliwości wykucia kanału dolotowego w podłodze. Zostaje więc zrobienie kanału pod sufitem (nieeestetyczne) albo właśnie wykorzystanie istniejącego w kominie, nieużywanego kanału.Pytanie, czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Na logikę, powinno zadziałać, bo przecież w samym wkładzie podczas spalania powstaje podciśnienie i powietrze zasysane jest z zewnątrz. Jeśli doprowadzę je kanałem kominowym, to w sumie stamtąd powinno zasysać tak, jak w każdej innej sytuacji. Ale mam wątpliwości, bo wolny kanał w kominie sąsiaduje bezpośrednio z tym, którym będę odprowadzał spaliny z kominka --> boję się, że gdy ten kanał wylotowy sie nagrzeje ogrzeje się także kanał doprowadzający powietrze i zamiast zasysać będzie mi wydmuchiwał powietrze/spaliny (ten dolotowy). Prosiłbym kogoś doświadczonego o poradę, bo jest to rozwiązenie trochę nietypowe, co nie znaczy niemożliwe. Z góry dziękuje za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.10.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 No trochę to karkołomne. Kominek stoi na środku pokoju, nie przy żadnej ścianie? Nie można poprowadzić kanału w narożniku pod ścianą przy podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 11.10.2010 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Witam i dziękuję za odzew. Karkołomne może tak, ale po prostu szukam rozwiązań dla zastanej sytuacji. Fakt, że ktoś o tym nie pomyślał wcześniej powoduje, że muszę pracować z tym, co jest.Kominek stoi nie na środku pokoju, ale wlaśnie na ścianie kominowej. Dlatego też chciałem wykorzystać wolny kanał kominowy, bo pozwala to na ukrycie całej instalacji w obudowie kominka i pozwala unknąć budowania podwieszanych tuneli i podciągów. Alternatywnie istnieje możliwość poprowadzenia 4m tunelu w rogu pokoju pod sufitem, ale jak pisałem nie będzie to najbardziej estetyczne rozwiązanie.W artykułach w dziale instalacji znalazłem tylko wzmiankę, że nie należy pobierać powietrza z kanałów wentylacyjnych wychodzących na dach, ale nie ze względu na brak ciągu, tylko z powodu ryzyka zasysania spalin z komina. Zastanawiam się więc, czy po prostu nie przetestuję tej możliwości przed zabudową wkładu. Po prostu podłączę prowizorycznie doprowadzenie powietrza z tego wolnego kanału i zobaczę, czy to działa czy nie. Jeśli nie będę chyba robił kanał pod sufitem, bo jednak nie chcę zasysać powietrza z pokoju. Czekam na dalsze uwagi.Pozdrawiam, Romek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.10.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Witam.Nie jest rozwiązanie karkołomne czy nie spotykane - wręcz przeciwnie. Bardzo często stosowane. Jedna z firm produkująca ceramiczne kominy systemowe ma nawet w ofercie komin do kominków i pieców na paliwa stałe skonstruowany w ten sposób - podobny do kominów przeznaczonych dla pieców gazowych z zamkniętą komorą spalania.Ryzyka zaciągania dymu poprzez kanał wentylacyjny (doprowadzający powietrze) nie ma, jeżeli część kominka ponad dachem jest prawidłowo zaprojektowana przez architekta i dobrze zrobiona przez wykonawcę. Tzn. wyjście dymowe na górze, "wentylacja" po bokach, obniżona odpowiednio w stosunku do wylotu komina, a sam komin jest co najmniej równy z kalenicą (tylko w naszym kraju spotyka się kominy o długości sięgającej poniżej kalenicy i jest to "architektoniczne kretyństwo" związane z brakiem wiedzy i doświadczenia konstruktorów i architektów !!!). Dobrym rozwiązaniem jest pobieranie powietrza z nieocieplonego (nieszczelnego) poddasza - zapewniamy dzięki temu od razu jego wymuszoną wentylację.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 11.10.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Podłączę się pod temat, a propos położenia kanału przy ścianie, na już wylanej posadzce - można tak? (i na przykład podnieść wkład o wysokość kanału) czy lepiej rozkuwać posadzkę? (jednak obawiam się, że mam tam rury od c.o.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.10.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Dobrym rozwiązaniem jest pobieranie powietrza z nieocieplonego (nieszczelnego) poddasza - zapewniamy dzięki temu od razu jego wymuszoną wentylację.Ja coś takiego planuję dla swojego kotła - zamiast zetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.10.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Witam. Zorientuj się najpierw czy miejscowy kominiarz, robiący wszelakie odbiory instalacji kominowych, tudzież innych rzeczy, akceptuje takie rozwiązanie. To czasem " za ciężki" temat dla niektórych kominiarzy i potem są problemy z "papierkami" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 13.10.2010 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Dzięki za podpowiedzi, szczególnie koledze Forest-Natura. Pocieszyliście mnie, że jednak można, bo po rozmowie z jednym kominiarzem w Polsce dowiedziałem się, że 'nie jest to konieczne (tj. doprowadzenie powietrza do kominka)'. Że konieczne nie jest, to wiedziałem, ale mając wolny kanał w kominie jestem zdecydowany go wykorzystać. To trochę tak jak z turbo w silniku samochodowym - konieczne to nie jest, ale przydatne. Co do konstrukcji komina i odcinka nad kalenicą to nie bardzo zrozumiałem: chodzi o to, by wlot kanału którym będę pobierał powietrze był niżej, niż kanału wylotu spalin z kominka, tak? Jeśli taki jest wymóg, to mogę mieć problem, bo komin zrobiony jest standardowo - tzn. trzy kanały wyprowadzone są na jednakowej wysokości, przykryte daszkiem murowanym (nie wiem, czy to się tak nazywa). Wobec tego musiałbym pewnie rozważyć wykucie otworu w kanale kominowym na poddaszu, bo mam nieocieplone i wentylowane, także nadałoby sie to idealnie. Jednocześnie, przypuszczam, że pobierając powietrze ze poddasza musiałbym jakoś zaślepić wylot kanału wentlacyjnego na kominie, tak? Z góry dzięki za dalsze rady - jesteście bardzo pomocni! pozdrawiam, Romek PS. Co do odbioru kominiarskiego to się w ogóle nie przejmuję. Mieszkam ... poza Polską i powiem tyle: zszokowałem się ostatnio jak odkryłem, że spaliny z pieca gazowego odprowadzane były do komina... rurą rynnową z blachy ocynkowanej. Dobrze, że to odkryłem, bo blacha była przeżarta i można było się zaczadzić. Poprzedni właściciele domu bez problemu dostali odbiór kominiarski i nikt tego nawet nie zauważył! Szok. A w kominie nie ma nawet wkładu z kwasówki. Także takie restrykcyjne przepisy to chyba tylko w Polsce i mmoże jeszcze w Niemczech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.10.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Witam.Romekjagoda - liczba kominiarzy wyrażających podobne zdanie z tym, z jakim miałeś "przyjemność" rozmawiać, jest wprost proporcjonalna do ilości zaczadzeń w naszym kraju.Tak dla przypomnienia - tlenek węgla jest produktem niepełnego spalania przy zbyt małej ilości tlenu jaka jest potrzebna do prawidłowego przebiegu tego procesu. Obojętne czy mówimy o kotle gazowym czy kominku.Jeżeli w szczelnym domu czy mieszkaniu (nowe, współczesne okna i drzwi) brakuje tlenu to jest on "pobierany" przez wentylację, w której odwraca się "ciąg". Nie pozwala to tym samym na usunięcie czadu z domu - kółko "zamknięte", spełnione są już wszystkie warunki do zaczadzenia lub przynajmniej do skutecznego i regularnego bólu głowy (podtrucie tylko).Taką sytuację mają posiadacze wszelkich wkładów kominkowych bez możliwości doprowadzenia powietrza do spalania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 13.10.2010 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Forest-Natura: dokładnie tak samo to widzę. Kupiłem kominek z kanałem dolotowym do paleniska specjalnie przygotowanym pod zewn. doprowadzenie powietrza. jestem na etapie projektowania/realizacji kominka, mam możliwość, to głupotą byłoby niewykorzystanie tego i niedoprowadzenie powietrza z zewn. Dlatego na pewno spróbuję z pociągnięciem powietrza z tego wolnego kanału kominowego, albo, jeśli będzie problem z zasysaniem spalin wybiję w kominie dziurę na poddaszu, wstawię kratkę i cześć pieśni. Ponawiam jednak pytanie, czy wtedy muszę zatkać wlot kanału wentylacyjnego na czubku komina? Pozdrawiam serdecznie,Romek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.10.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Witam.Wedle wszelkich przepisów budowlanych - kanały wentylacyjne winny być wykonane "na przestrzał" na ścianach bocznych kominów posiadających równocześnie przewody dymowe i wentylacyjne. Jeżeli go chcesz wykorzystać do pobierania powietrza ze strychu, to jak najbardziej trzeba go zamknąć, odciąć czy w inny sposób uszczelnić wylot ponad czerpnią powietrza.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 13.10.2010 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Super, wielkie dzięki Forest Natura za rzeczową i kompetentną pomoc. Naprawdę jestem Ci winien dobre piwo albo szklaneczkę czegoś mocniejszego Pozdrawiam, Romek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.10.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Witam. Lubię belgijskie sery pleśniowe i piwo Trapistów Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts