wojtaszekm 11.10.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 ile Wasze kotły pożerają gazu na potrzeby c.w.u.??? Czy kondnsat zużywa mniej niż kocioł atmosferyczny?? Moja Beretta potrzebuje na c.w.u. około 2 - 2,2 m3 gazu miesięcznie. Zasobnik 100l, rodzina 2+2. A jak jest u Was?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 11.10.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 U mnie w okresie od 18/06 do 01/10 średnie zużycie 1,13 m3 na dobę. Mogę przyjać że to na potrzeby CWU wyłącznie. Kocioł kondensacyjny Vaillant, zasobnik 130 litrów ACV dwupłaszczowy. Rodzina 2+1, dwa-trzy razy był nalewany basenik (100 litrów max) ogodowy. BTW, Twoje zużycie jakieś maga niskie, chyba błąd pomiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 11.10.2010 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 kurde oczywiście, że błąd - to jest zużycie dobowe rzecz jasna. Przepraszam za ten błąd.2 - 2,2 m3 gazu na dobę na c.w.u to dużo czy nie??? Wg mnie trochę tak. Więc jak je zmniejszyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 11.10.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Zmniejszyć można przez:1.zaprogramowanie grzania wody tylko podczas obecności użytkowników (programator w kotle),2.zastosowanie sterowanej pompy obiegowej do cwu, tak aby działała wtedy kiedy powinna, a nie 24 godz. na dobę,3.ocieplenie rur cwu Zużycie w okolicach 2 m3 na dobę nie jest specjalnie duże (dla rodziny 2+2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 12.10.2010 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 A czy ma znaczenie dla zużycia gazu jaką temperaturą będę nagrzewał wodę????. Czy mój 100 l zasobnik, jeżeli mam zadaną temp. c.w.u 44 st. C nagrzewać temperaturą np 60 st. na kotle, czy 80st. Czy ma to znaczenie dla zużycia, czy nie ma??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.10.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Naturalnie, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 12.10.2010 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Krzysztof napisałeś że "naturalnie, że tak" - możesz mi to łopatologicznie wyjaśnić??? Lepiej nagrzewać wodę do 44 stopni ustawiając na kotle jaka temperaturę??? 50, 60 stopni??? Mam kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny - logika by podpowiadała że im niższa temperatura zasilania do grzania c.w.u tym lepiej, ale.... chciałbym się dowiedzieć tego do ludzi którzy mają o tym pojęcia - czyli od Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.10.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 A ja ci powiem tak: zapytaj swojego pieca - on prawdę ci powie ile gazu zeżre przy takich czy innych twoich zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 13.10.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 U mnie w miesiącach letnich ( tylko wtedy mogę oszacować, gdy nie chodzi c.o. ) kocioł zużywa ok 30m3/miesiąc, w tym cwu i gotowanie.Jednofunkcyjny kondensat, 130litrów zbiornik, 2+2, ustawione 45stopni, grzanie rano i wieczorem, cyrkulacja zsynchronizowana z porami grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 13.10.2010 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 no widzisz to mój spala 2 razy tyle. Zygzak - jaka temperaturą na kotle grzejesz te swoje 45 stopni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 14.10.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 no widzisz to mój spala 2 razy tyle. Zygzak - jaka temperaturą na kotle grzejesz te swoje 45 stopni??? A tego nigdy nie sprawdzałem, ale tam jest pełna automatyka i ona steruje całym procesem. Pamiętam tylko że nie ma limitu mocy na grzanie wody ( pełne 24kW idzie ) i woda ma priorytet przed ogrzewaniem. W godzinach 5:30-7:30 i 19:00-22:00 temperatura wody jest utrzymywana na zadanym poziomie, poza tymi porami stygnie i nawet pobór nie powoduje dogrzewania. Przy dogrzewaniu piec nie włącza się często, może raz na pół godziny jak nie ma dużego poboru.W praktyce nigdy ciepłej wody nie brakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 14.10.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Pamiętam tylko że nie ma limitu mocy na grzanie wody ( pełne 24kW idzie ) i woda ma priorytet przed ogrzewaniem. To chyba zalezy od kociołka bo u mnie jest możliwość obniżenia mocy na CWU. Ja mam Junkersa Smart 14kW i na początku grzał z pełna moca. Wtedy temperatura grzania była ok 80 stopni. Jakiś czas temu obnizyłam moc CWU do 40 % i teraz kociołek podczas podgrzewania CWU cały czas kondensuje. Podgrzewa dłużej ale temperatura grzania nie przekracza 55 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 14.10.2010 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 (edytowane) . Jakiś czas temu obnizyłam moc CWU do 40 % i teraz kociołek podczas podgrzewania CWU cały czas kondensuje. Podgrzewa dłużej ale temperatura grzania nie przekracza 55 stopni. a jaka masz ustawioną temperaturę c.w.u??? I ie gazu dobowo zużywasz na przygotowanie c.w.u?? Edytowane 14 Października 2010 przez wojtaszekm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 14.10.2010 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 a jaka masz ustawioną temperaturę c.w.u??? I ie gazu dobowo zużywasz na przygotowanie c.w.u??temp 43 stopnie. Ile zużywam na cwu to teraz nie wiem bo obecnie włacza mi sie i co , ale mam nadzieje że mniej niż gdy na cwu dawał cała moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 15.10.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 To chyba zalezy od kociołka bo u mnie jest możliwość obniżenia mocy na CWU. U mnie też jest. Piec grzeje albo CO albo CWU, jest przełączany w zależności od potrzeb. Priorytet zwykle ma CWU, więc jeśli długo by grzał wodę to zaniedbałby ogrzewanie. Zwykle pełną mocą idzie pewnie przy podgrzewaniu na początku okresów szczytowych, gdy woda jest dużo chłodniejsza, później z tego co widziałem sam moduluje mocą w zależności od potrzeby i z uwzględnieniem potrzeb CO. Kocioł deDietrich jakiś elidens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 15.10.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Jak kociołek jest ustawiony na pełna moc to chyba stara sie od razu grzac pełną mocą. U mnie do tej temp ok 80 stopni dochodził dopiero pod koniec procesu grzania. teraz też jak podgrzewa wode z mniejszą mocą to ta remperature 52-55 stopni osiąga pod koniec procesu podgrzewania - zaczyna z mniejsza temperaturą. Może to zalezy tez od kotła bo ja mam junkersa Smart 14kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 18.10.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Ja mam vaillanta i w okresie letnim na samo cwu ( bo nie gotujemy na gazie ) szło nam 20-30 m3 gazu czyli 1 m3 /dobe Zużywamy na 2 osoby okolo 8-10 m3 wody łącznie - nie potrafie powiedizec ile z tego idize jako ciepła.. Zawazylem ze mimo tego ze mam kondensat to piec ogrzewajac wodę leci z pełną mocą bo 60 stopni się pojawia - ma byc u mnie na przegladzie firma ktora mi robila instalacje spytam ich czy tak byc powinno bo przy takiej temp juz sie nei kondensuje.. Rozmawialem ze znajomymi ktorzy ogrzewaja wode z bojlerów to na prądzie to wychodzi jeszcze drożej... Jak tak porównam grzanie posiłków na gazie a na prądzie to wg mnie wychodzi in plus na stronę gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 18.10.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 woda grzana do 55 stopni, kondensat, zasobnik 150 l, 3 osoby, cyrkulacja 2 razy/godzine z wyjątkiem paru godzin nocnych- metr sześcienny gazu na dobęcerapur smart 14 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 18.10.2010 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 A w jaki sposób działa u Was cyrkulacja c.w.u??? w sposób ciągły, czy w określonych godzinach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 18.10.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Czy ja dobrze rozumiem, że podgrzewacie wodę znajdującą się w zasobniku c.w.u. do temperatur czterdzieścikilka - pięćdziesiątkilka stopni Celsjusza?A o bakteriach legionelli słyszeliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts