Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ilość zużywanego gazu na c.w.u.

wojtaszekm

Recommended Posts

Czy ja dobrze rozumiem, że podgrzewacie wodę znajdującą się w zasobniku c.w.u. do temperatur czterdzieścikilka - pięćdziesiątkilka stopni Celsjusza?

A o bakteriach legionelli słyszeliście?

Tak, dokładnie. Natomiast legionell'a jest traktowana co środę podgrzaniem wody do 70 *C. Programator Vaillanta to załatwia, wystarczy uruchomić tą funkcję.

u mnie też termiczna dezynfekcja raz w tygodniu.

cyrkulacja działa okresowo.Na programatorze ustawiłam przedziały czasowe pracy i częstotliwość włączania pompy cyrkulacyjnej w tych przedziałach.

Miniterstwo wskazuje temperaturę minimalnie 55 stopni na zaworze czerpalnym.Wodę pitną gotuje się przed spożyciem

napisz coś więcej

Woda o takiej temperaturze stanowi doskonałe środowisko do rozmnażania się legionelli. Wszystko o niej znajdziesz w internecie, min:

http://www.wsse.gda.pl/fileadmin/user_upload/najnowsze_informacje/Legionella.pdf

http://bojlery.taniecentralne.com/bakterie-legionella-a-bojler.html

Tak, dokładnie. Natomiast legionell'a jest traktowana co środę podgrzaniem wody do 70 *C. Programator Vaillanta to załatwia, wystarczy uruchomić tą funkcję.

Jak to się sprawdza w praktyce? Podgrzewasz wodę w nocy? Jak długo wraca do temperatury "zwyczajnej"? Co dzieje się, kiedy akurat w momencie kiedy temperatura wody w zasobniku wynosi 70 stopni, ktoś odkręci kran?

Czy ktoś wykonywał doświadczenie polegające na porównaniu ilości gazu na podgrzanie wody z załączoną i wyłączoną cyrkulacją?

Edytowane przez pawelpiwowarczyk

Jak to się sprawdza w praktyce? Podgrzewasz wodę w nocy? Jak długo wraca do temperatury "zwyczajnej"? Co dzieje się, kiedy akurat w momencie kiedy temperatura wody w zasobniku wynosi 70 stopni, ktoś odkręci kran?

Czy ktoś wykonywał doświadczenie polegające na porównaniu ilości gazu na podgrzanie wody z załączoną i wyłączoną cyrkulacją?

W praktyce nie mam pojęcia jak to się dzieje bo robi to automatyka kotła "w tle". U mnie sterownik utrzymuje zadaną temperaturę w zasobniku w godzinach 6-22, więc przypuszczam że podgrzewa wodę do 70 *C w każdą środę o 6 rano, po nocy.

Jeżeli chodzi o ryzyko oparzenia, to mam założony zawór mieszający trojdrożny w kotłowni (ustawiony na 50 *C), on zabezpiecza przed oparzeniem.

Jeżeli chodzi o koszty, to jest w "wymianie doświadczeń" watek pod tytułem "cyrkulacja CWU - wór bez dna ?" - ciekawa dyskusja. Ja osobiście nie uruchomiłem cyrkulacji (choć mam zrobioną). Pewnie trochę bardziej z lenistwa niż z faktycznej chęci oszczędzania. Zamierzam uruchamiać cyrkulację co 15 min w pewych przedziałach czasowych. Na pewno nie będzie uruchomiona przez cały czas.