wojtaszekm 19.10.2010 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 C A o bakteriach legionelli słyszeliście? napisz coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.10.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Czy ja dobrze rozumiem, że podgrzewacie wodę znajdującą się w zasobniku c.w.u. do temperatur czterdzieścikilka - pięćdziesiątkilka stopni Celsjusza? A o bakteriach legionelli słyszeliście? Tak, dokładnie. Natomiast legionell'a jest traktowana co środę podgrzaniem wody do 70 *C. Programator Vaillanta to załatwia, wystarczy uruchomić tą funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.10.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 u mnie też termiczna dezynfekcja raz w tygodniu.cyrkulacja działa okresowo.Na programatorze ustawiłam przedziały czasowe pracy i częstotliwość włączania pompy cyrkulacyjnej w tych przedziałach.Miniterstwo wskazuje temperaturę minimalnie 55 stopni na zaworze czerpalnym.Wodę pitną gotuje się przed spożyciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 19.10.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 (edytowane) napisz coś więcej Woda o takiej temperaturze stanowi doskonałe środowisko do rozmnażania się legionelli. Wszystko o niej znajdziesz w internecie, min: http://www.wsse.gda.pl/fileadmin/user_upload/najnowsze_informacje/Legionella.pdf http://bojlery.taniecentralne.com/bakterie-legionella-a-bojler.html Tak, dokładnie. Natomiast legionell'a jest traktowana co środę podgrzaniem wody do 70 *C. Programator Vaillanta to załatwia, wystarczy uruchomić tą funkcję. Jak to się sprawdza w praktyce? Podgrzewasz wodę w nocy? Jak długo wraca do temperatury "zwyczajnej"? Co dzieje się, kiedy akurat w momencie kiedy temperatura wody w zasobniku wynosi 70 stopni, ktoś odkręci kran? Czy ktoś wykonywał doświadczenie polegające na porównaniu ilości gazu na podgrzanie wody z załączoną i wyłączoną cyrkulacją? Edytowane 19 Października 2010 przez pawelpiwowarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.10.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Jak to się sprawdza w praktyce? Podgrzewasz wodę w nocy? Jak długo wraca do temperatury "zwyczajnej"? Co dzieje się, kiedy akurat w momencie kiedy temperatura wody w zasobniku wynosi 70 stopni, ktoś odkręci kran? Czy ktoś wykonywał doświadczenie polegające na porównaniu ilości gazu na podgrzanie wody z załączoną i wyłączoną cyrkulacją? W praktyce nie mam pojęcia jak to się dzieje bo robi to automatyka kotła "w tle". U mnie sterownik utrzymuje zadaną temperaturę w zasobniku w godzinach 6-22, więc przypuszczam że podgrzewa wodę do 70 *C w każdą środę o 6 rano, po nocy. Jeżeli chodzi o ryzyko oparzenia, to mam założony zawór mieszający trojdrożny w kotłowni (ustawiony na 50 *C), on zabezpiecza przed oparzeniem. Jeżeli chodzi o koszty, to jest w "wymianie doświadczeń" watek pod tytułem "cyrkulacja CWU - wór bez dna ?" - ciekawa dyskusja. Ja osobiście nie uruchomiłem cyrkulacji (choć mam zrobioną). Pewnie trochę bardziej z lenistwa niż z faktycznej chęci oszczędzania. Zamierzam uruchamiać cyrkulację co 15 min w pewych przedziałach czasowych. Na pewno nie będzie uruchomiona przez cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts