Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocena poprawności wykonania komina [obróbka blacharska, szczelność komina]

Gość 80mariusz80

Recommended Posts

Gość 80mariusz80

Witam,

Proszę o pomoc w ocenie poprawności wykonania obróbki komina.

Blacha nie jest wcinana w komin; wykonawca stwierdził że to system braasowski. Mam mieszane uczucia co do szczelności, estetyka na pewno na niskim poziomie.

Dziękuję za opinie.

Pozdrawiam.

Dom0317.jpg

Dom0319.jpg

Gość 80mariusz80

Tez mi sie tak wydaje. Umowilem sie wstepnie z dekarzem, ze jesli bedzie cieknac to przyjedzie i uszczelni. Dziwie sie, facet ponoc cale zycie robi dachy a obrobka jakby wczoraj zaczal. Nie podobaja mi sie narozniki... Tasma kominowa (Pb) powinna chyba byc schowana pod dachowki. A w ogole to bylbym spokojniejszy gdyby to wcial pod katem w sam komin, nie podoba mi sie takie uszczelnianie na plask. Dzisiaj wyjde na lawy i zrobie reszte zdjec.

Komin zaimpregnowalem Sarsil Klinkier x2, gdyz mam tam po czesci dziurawki (perforowane). Wiem, wiem... Niestety teoria jedno a praktyka drugie. W skladach budowlanych ciezko znalezc pelne cegly klinkierowe, nie wiem czym to jest podyktowane. Krotkowzrocznoscia, cena? W efekcie mam ~1/3 pelnych a reszta perforowane.

Mam tylko cicha nadzieje, ze pod katem estetyki robota jest spaprana, a pod katem szczelnosci moze bedzie trzymalo... :|

witam. Estetyka troszkę kuleje , ale myślę że jeśli nie będzie ciekło to będzie dobrze. Sam zajmuję się wykonawstwem pokryć dachowych i dla mnie na pierwszym miejscu jest szczelność a dopiero później estetyka. Jak twierdzisz , że fachowiec nie podcinał komina no to duży błąd z jego strony bo wcięcie powinno być. Dobrze dekarz zauważył niektóre firmy produkujące pokrycia mają swoje systemy które również uznają i z tymi listwami też tak jest. Firma firmą ale dla świętego spokoju ( 3 lata rękojmi) wykonawca powinien wciąć listwę (według mnie ta na zdjęciu to badziew ale to moje prywatne zdanie) dobrze przykołkować i mieć święty spokój.

jak masz fakturę lub rachunek to jest jednoznaczne z gwarancją 3 letnią. Ja jako wykonawca też kiedyś dawałem gwarancję i to tylko roczną lecz uświadomił mnie przedstawiciel z koramica że pisać w umowie to sobie możemy a prawo jest prawem. Dla twojego świętego spokoju radziłbym co jakiś czas wezwać twojego Fachowca na jak ja to nazywam "serwis dachu"(raz w roku) czyli czyszczenie rynien , sprawdzenie szczelności kominów i miejsc newralgicznych. U nas ludzie są nauczeni tego że dach to tylko raz zrobić i zapomnieć a niestety nasza aura weryfikuje takie poglądy. Kiedyś budowało się domy bez zabudowanego poddasza i jeśli był jakiś przeciek to wsiąkł w beton i po sprawie teraz wyjdzie ci na suficie i klops. Lepiej ustal ze swoim fachowcem koszt takiego przeglądu myślę że to będzie ok.150-300zł. ty będziesz spać spokojnie bo na głowę ci nie poleci.Samochodem też bez przerwy nie jeździsz tylko serwis robisz.

Jak dla mnie to bedziesz miał problemy po kilku latach :(, własnie prawie dokładnie tak samo jak TY miałem obrobione 3 kominy ( lepiej estetycznie ) po dokładnie 8 latach wszystkie kominy ciekną. Ta taśma ołowiana to jest totalny badziew, niby ma się z wulkanizować z dachówką tak było na początku teraz odchodzi i woda leje sie po kominie więc odradzam. Moim zdaniem blacha lepsza, teraz tak zrobie.

Taśma ołowiana nie jest żadnym badziewiem to tylko wykonawstwo może być do d...

W omawianym przypadku listwa systemowa została prawdopodobnie przez dekarza przegięta w drugą stronę co uniemożliwiło estetyczne wprowadzenie masy uszczelniającej. Kolejny raz powtórzę, że za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne i szczelność komina będzie warunkowana wykonaniem połączenia krycia wstępnego z jego ścianami. Za kominem powinna być zamontowana rynienka odprowadzająca wodę a folia bądź papa wywinięta do góry i przyklejona do ścian konina. W tym miejscu czyli pod dachówka można wykonać wcięcie i wprowadzenie obróbki. Reasumując to dekarz daje gwarancje na swoją robotę i ponosi z tego tytułu konsekwencję. Trudno jest dawać gwarancję bez faktury! Chcesz zaoszczędzić 7% a ile możesz stracić? Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.