Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W moim projekcie garaż i kotłownia znajduje sie w bryle domu i są obniżone o 0,5 m w stosunku do reszty domu. Zauważyłem w przekroju, że również wieńce w garażu i reszcie domu są na różnych wysokościach. Wyglada na to, że chyba wieniec w garażu i reszcie domu nie są ze sobą połaczone (jest nieciągłość). Przynajmniej tak wynika z projektu, bo nie ma tam innych informacji. Dotyczy to wieńca na szczycie fundamentu oraz wieńca na stropie parteru.

Jak myślicie czy to jest mozliwe i ewentualnie jaka jest na to rada.

Pozdrawiam

Wiesiek

Nie jestem budowlańcem, ale wieniec ma scalić i wzmocnić konstrukcję ścian i dlatego powinien stanowic jedną całość. U mnie w projekcie jest bezwzględny wymóg jego ciągłości. No i w całości jest na jednej wysokości. Garaż mam doczepiony do bryły domu, więc ma on swój własny wieniec i na innej wysokości, ale zakotwiony w ścianie domu.

TS

Witam.

U nas jest podobnie, z tym, że wieńce są połączone słupkami. Jest ciągłość zbrojenia i wieńca.

Możesz zobaczyć na zdjęciach, adres w stopce...

Sebastian

Jeżeli nie uzyskasz innego wskazania od autora części konstr. Twojego projektu, zrób tak:

1. Wieniec może zmieniać poziom, po skosie lub uskokami.

2. Uskoki najlepiej wykonać obniżając kolejne odcinki o grubość (wysokość) wieńca.

3. Można też wykonać 2 poziomy wieńca z przenikaniem na min. 1 m

Dodam:

Jeżeli strop jest wykonywany z zestawionych "kawałków" (płyty żelbetowe; strop gęstożebrowy =belki + wypełnienie nośne) to wieniec musi "skuwać" minimum długość tych ścian, na których stropy są oparte.

Sztywność w kier. prostopadłym (dot.ścian równoległych do długości elem. stropu) może zapewnić sam strop, jeżeli dobrze powiązany z wieńcem.

Zakładka zbrojenia przy uskokowym obniżaniu wieńca powinna mieć 60 średnic, tj. przy prętach 12 mm po 72 cm. Jeżeli stal ma gwarancję spawalności możesz sporo zaoszczędzić.

u mnie też w pewnym momencie wieniec jest na dwóch różnych poziomach (okno balkonowe). Połączony został przez zazbrojone i wylane

pionowe słupki betonowe. Zbrojenie oczywiście jest połoczone ze zbrojeniem wieńca

Pionowe łączenie 2 poziomów wieńca czymś w rodzaju słupka wymaga umiejętnego usytuowania zbrojenia- zasada jak dla zbrojenia styku płyty schodowej biegowej (ze stopniami) z GÓRNYM spocznikiem.