Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drabinka w łazience przy pompie ciepła.

kurm28

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie natury technicznej.

Wprawdzie dotyczy nie bezpośrednio PC, a bardziej instalacji, ale, jako że tutaj krzyżują sie drogi użytkowników, to spróbuje.

Otóż mam PC, ogrzewanie podłogowe i drabinki w łazienkach.

Pytanie brzmi tak - czy lepiej zamontować drabinkę na początku pętli (na zasilaniu) czy na powrocie.

(Sama kwestia posiadania drabinek nie jest dyskutowalna, więc nie to mnie nurtuje. Jedynie miejsce jej zamontowania w układzie.)

Później podzielę się swoimi przemyśleniami, ale na razie jestem ciekaw Państwa opinii i rad.

dziękuję

pzdr

k

Wiec tak:

1) zaworów nie ma. Tzn sa tylko takie ręczne - żadnej automatyki.

2) w zasadzie te drabinki to takie "wieszaki na ręczniki" i w założeniu nie miały dawac ciepła do łazienki (a przynajmniej nie jest to ich głwone zadanie).

3) Jak bedę budował następny dom, to zrobie na osobnych petlach. ;)))

Moje pytanie bierze się z tąd, że mam watpliwości natury logicznej (co wcale nie musi się przekłaać na fakty techniczne).

Otóż mam załozone drabinki na zasilaniu.

Zastanawiam sie czy nie jest tak, że woda, która przecież nie ma jakiejś wielkiej temperatury, nie gubi jeszcze na drabince kolejnych stopni i do podłogi nie wchodzi chłodniejsza niźli by byc mogła.

Przez to straty ciepła sa wieksze, niż gdyby najpierw oddała ciepło w beton, a póxniej reszte w drabinke.

Mam wrazenie, ze to ciepło z drabinki idzie "w komin" szybko, a gdyby zostało w podłodze, to by to wieksze efekty finalnie dało.

Nie wiem - być moze jest to tak mało znaczące, ze gra nie jest warta świeczki, ale z drugiej strony może warto odwrócic obieg i te pare stopni zyskać.

Sam nie wiem.....

pzdr

k

No raczej jest znaczenie. Przecież podłogówka akumuluje ciepło a grzejnik już nie.

OOOOOO własnie o to mi chodzi!!

Na logike tez mi tak się wydawało, ale się nie znam i nie wiem czy mi się dobrze wydaje czy może to faktycznie jest bez znaczenia.

Tak mi tez powiedzial jeden instalator - "skoro obydwa sa w jednym pomieszczeniu, to bez znaczenia bo i tak ciepło oddaje do tego pomieszczenia".

No niby tak, ale jak Liwko zauważył (i jak mnie sie wydaje) - w podłoge zakumuluje i odda powoli, a z grzejnika pójdzie w komin.

Poza tym niska temp z małej powierzchni drabinki... no za wiele to to nie nagrzeje... chyba...

no jest to jakies wyjście. :D ;)

ale zbaczamy z tematu.

dom stoi, kafelki połozone, drabinka wisi - mieszkam od czerwca.

nic z tym juz nie zrobię.

jedyne co mnie nurtuje, to to czy odwracać obieg czy nie.

wydaje się, ze w tej sutyacji nic nie stracę jak odwrócę, a moze zyskam trochę wiec chyba trzeba to zrobić.

pzdr

k

kurm28

sorki nie przeczytalem o co biega i że już mieszkasz, bo nie mialem tyle czasu i skupiłem sie na ostatnich postach -

- nie jestem fachowcem - ale jak do osuszania reczników - to na powrocie, chciaz pętla i tak da sygnał na pompę o sporym spadku temperatury - i dlatego napisałem o moim rozwiązaniu

Witam

Ja niestety jakis problem z tym mam, tylko nie wiem do końca z czego wynika.

PC ustawiona jest na automat - sterowany pogodówką.

(To pierwsze moje kroki w tym obszarze, więc chyba dlatego to jeszcze nie bangla tak jak powinno.)

Temp max dałem na razie na 30 stopni - histereza 3 - pochylenie krzywej na 0.5 i niestety jakoś łazienki, oraz wiatrołap nie bardzo chcą się nagrzać.

Chyba bede musial krzywa przesunąć o jednostkę i zobaczyć co będzie.

TypeR - ja się domyślam, że jak sie wygrzeje, to pewnie bedzie OK.

Zastanawia mnie tylko, czy straty na tej drabince nie są duże.

Moje maja 100cm wzrostu i jakoś 60 szerokości.

To troszke jest na oddanie ciepla...

pzdr

k

Cześć,

być może u mnie problemu nie ma z tego powodu, że mam dwa oddzielnie sterowane obiegi, czyli osobno poddasze i osobno parter. Sterowanie pompą za pomocą sterowników pokojowych ustawione na 21,5 C. Są dwa sterowniki, na parterze i poddaszu. Jeżeli parter osiąga wcześniej tą temperaturę, zostaje odłączony, góra dalej chodzi więc nie ma problemu nie dogrzania. W łazienkach spokojnie robi się 23-24 C, przepływy w łazienkach mam ustawione na ~1,5 L/s.

Przy pracy obu obiegów różnica między zasilaniem i powrotem często dochodzi do 7 C, nie wiem czy na to mają wpływ drabinki, ale chyba optymalnie to coś ok. 5C.

Ustawienie temperatury grzania na 22 C daje odczucie zbyt dużego ciepła w domu, żona marudzi że gorąco jest (sterowniki umieszczone na korytarzach). Reku ustawione na 1/2 wymiany/h.

Może jeśli macie drabinki podpięte na zasilaniu trzeba trochę zwiększyć przepływy na tych pętlach....?

Pozdrawiam - Daniel

Czesc

W mojej PC nie mam możliwości regulowania przepływu.

Sterowników pokojowych mam 8, i również dwa niezależne obiegi (góra i dół) więc tutaj też nie ma problemu.

Najbardziej podejrzewam ustawienia krzywej grzewczej, która być może ustawia na razie zbyt małe temp wody i dlatego nie może nagrzać do zadanych temp.

Dlatego też myślę, ze niska temp wody na zasilaniu plus spora drabinka = problem z nagrzaniem łazienki.

Co gorsze (oczywiście zachowując skale problemu ;) ) małżonka narzeka, ze nie ma ciepłych kafelków w łazienkach.

Zaczynam się obawiać eksmisji i sprowadzenia innego fachowca. ;) :D:D

pzdr

k