TypeR 14.10.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Czesc W mojej PC nie mam możliwości regulowania przepływu. pzdr k cześć, tutaj miałem na myśli przepływ na pętli w łazience regulowany na rozdzielaczu. Jak masz tyle regulatorów to pewnie każdy steruje osobną pętlą. Ja ustawiam ręcznie każdą pętlę, co sprowadziło się do wyregulowania w poprzednim sezonie. U mnie jeden sterownik na poddaszu ustawia temperaturę grzania dla wszystkich pomieszczeń, różnice temperatur wyregulowane na rozdzielaczu. Jak to Twój pierwszy sezon to trzeba się uzbroić w cierpliwość przy regulacji, bo po zmianach trzeba z dobę poczekać na efekty. Zresztą trzeba poznać i nauczyć się własnej instalacji co przy podłogówce trochę trwa. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 małżonka narzeka, ze nie ma ciepłych kafelków w łazienkach. Poczekaj na mrozy to na pewno poczuje te kafelki. Przy takich temperaturach zewnętrznych ciepło od podłogi jest prawie nieodczuwalne. Przynajmniej tak jest u mnie. Zyski słoneczne sprawiają że pompa zużywa tylko 5-7kWh dziennie więc raczej tylko dogrzewa a nie grzeje. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Moje maja 100cm wzrostu i jakoś 60 szerokości. Mam większe. Napisz czy w czasie grzania CO rurki powrotne na rozdzielaczu od łazienek są ciepłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 15.10.2010 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Ciepłe to za dużo powiedziane, ale wyczuwalnie maja wyższa temperaturę. Powiedział bym, ze są letnie. Przynajmniej na początku, kiedy o 22 włączy się pompa. TypeR słusznie prawi, ze tego grzania to się trzeba nauczyć, tylko nie do końca wiem, czy jest OK, czy nie. Teraz ustawione mam tak: - pogodówka steruje całością - woda max dopuszczalne - 31 stopni - grzanie w II taryfie - 22-6 i 13-15. W pozostałych godzinach obniżenie włączone, żeby sie nie włączała. - dopuszczalne temp w pomieszczeniach - 23 stopnie, po czym zawory odcinają pętle. - przesuniecie krzywej - 0 - pochylenie 0,5 (mogę jeszcze jeden stopień zmienić – na 0,6 a później trzeba będzie przesunąć krzywą i od nowa pochylić na od 0.3). - histereza 5 (nie wiem, czy to nie za dużo…) Faktem jest, ze pompa nie bierze za dużo prądu i jak raz ogrzeje wodę, to potem za dużo nie chodzi. Mam jednak wrażenie, że jakoś nie dogrzewa. Np w łazienkach zadałem 23 stopnie, a temp wacha sie miedzy 21 a 22, W pralni - przy garażu, gdzie są drzwi garażowe - ostatnio ocieplone styro - temp zadana 21 a nie dochodzi do 20. (Tutaj też jest drabinka (w sumie w domu sa trzy – 2 x łazienka + 1 x pralnia) i tu chyba straty temp mogą być spore.) Na górze w łazience tez temp do 22 rzadko dochodzi mimo, ze ma zadane 23. Dziwi mnie to troszkę, ponieważ zakładając, ze w nocy inne pętle sie pozamykają, to całe ciepło powinno iść na łazienki i chyba te 23 stopnie to nie jest wyzwanie. A tutaj kupa. Inna sprawa, ze chyba niezbyt dobrze jest jak zapale w kominku. (raz na 3 dni) Temp skacze wtedy w całym domu, jest milusio, ale sterowniki zamykają zawory i podłoga sie nie wygrzewa. To chyba słabo. Ło jejku, ile tutaj zmiennych. Poukładanie tego to chyba na 5 lat.... pzdr k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Nie martw się Troszkę czasu to zajmie ale satysfakcja gwarantowana. Jeśli rurki na powrocie są ciepłe to jest wszystko z podłogówką ok. Z tymi zadanymi temperaturami to może być błąd odczytu i trzeba zadać o jeden stopień wyżej. Spróbuj tak przez tydzień nie paląc w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 16.10.2010 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 (edytowane) Nie martw się Troszkę czasu to zajmie ale satysfakcja gwarantowana. Jeśli rurki na powrocie są ciepłe to jest wszystko z podłogówką ok. Z tymi zadanymi temperaturami to może być błąd odczytu i trzeba zadać o jeden stopień wyżej. Spróbuj tak przez tydzień nie paląc w kominku. No właśnie taki mam plan. Kominek poszedł na kołek i chce zobaczyć co daje ogrzewanie. Wczoraj podniosłem tmp max na 35 stopni i krzywa przesunąłem o +1. Po dzisiejszej nocy nie stwierdzam jednak szału. Jestem pewien, że to kwestia ustawień krzywej, ponieważ jak wcześniej włączyłem PC na tryb ręczny i grzało przez noc, to rano były tego efekty. Dzisiaj po nocy nie bardzo efekty widać. Chyba trzeba jeszcze przesunąć krzywą w górę. Chyba przy tych temp na zew i ustawieniach krzywej, za mała jest temp wody... albo histereza na 5 jest za duża... Najgorsze w tym jest to, ze mam małe dzieci i już chodzą zasmarkane, bo o ile na dole jest jeszcze 21-22 to na górze juz tylko 20,5. Niby do spania nie tak źle, ale się rozkupują i jest kicha. grrrrrr pzdr k P.S Jeszcze jedno pytanie. Czy pierwsze włączenie pompy po lecie, nie powinno być jakieś specjalne? Np nie na automacie tylko w ustawieniach ręcznych - przez tydzień czy dwa podnosząc temp o te 2-3 stopnie, a dopiero po tym przejście na automat? dzieki pzdr k Edytowane 16 Października 2010 przez kurm28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Jeszcze jedno pytanie. Czy pierwsze włączenie pompy po lecie, nie powinno być jakieś specjalne? Np nie na automacie tylko w ustawieniach ręcznych - przez tydzień czy dwa podnosząc temp o te 2-3 stopnie, a dopiero po tym przejście na automat? No ja przez pierwszy tydzień miałem jeden stopień wyżej. Napisz czy miałeś w miarę równe pętle tej podłogówki i jak masz ocieplony dach i ile okien dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 17.10.2010 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Pętle są rożnej długości, ponieważ powierzchnia pomieszczeń jest różna.Dach ocieplony jest tak, ze na całości jest położona wełna 15 pomiędzy krokwiami, plus 5 wełny idzie jak by w poprzek.poza tym wełna jest położona również "na suficie" pokoi na poddaszu.Okna dachowe - po jednym w każdym pomieszczeniu - plus w pokojach - trzech są okna w ścianach szczytowych.pzdrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Pętle przy PC powinny być porównywalnej długości. Robi się to w ten sposób, że z jednych pomieszczeń wychodzi się z pętlą do drugich. Ale to już po ptokach. Spróbuj na początek przykręcić nieco dolne pętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 17.10.2010 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 OK idę przykręcać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 08.11.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Z tego co się orientuję to rury do ogrzewnia podłogowego maja warstwę antydyfuzyjną - tak aby do układu nie dostawało się powietrze i tym samym żeby nie następowało jakieś tam utlenianie się czegoś. Czy drabinki łazienkowe też posiadają taką warstwę atydyfuzyjną? Jeśli nie to czy pod tym wzgledemm, wpięte w jeden układ z podłogówką nie stanowią dla niej zagrożenia? Jest to dość istotne bo wnuki będą wymieniać wylewki z podłogówką dopiero za 50 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.11.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Z tego co się orientuję to rury do ogrzewnia podłogowego maja warstwę antydyfuzyjną - tak aby do układu nie dostawało się powietrze i tym samym żeby nie następowało jakieś tam utlenianie się czegoś. Czy drabinki łazienkowe też posiadają taką warstwę atydyfuzyjną? Jeśli nie to czy pod tym wzgledemm, wpięte w jeden układ z podłogówką nie stanowią dla niej zagrożenia? Jest to dość istotne bo wnuki będą wymieniać wylewki z podłogówką dopiero za 50 lat Warstwa antydyfuzyjna to nic innego jak aluminium w rurkach pomiędzy warstwami zewnętrzną i wewnętrzną. Nie pozwala na przenikanie tlenu. Przez tworzywo sztuczne gaz powoli bo powoli, ale dyfunduje, przez metal nie. Drabinki z natury rzeczy nie przepuszczają tlenu, bo są metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts