Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drabinka w łazience przy pompie ciepła.

kurm28

Recommended Posts

Czesc

W mojej PC nie mam możliwości regulowania przepływu.

pzdr

k

cześć,

tutaj miałem na myśli przepływ na pętli w łazience regulowany na rozdzielaczu. Jak masz tyle regulatorów to pewnie każdy steruje osobną pętlą. Ja ustawiam ręcznie każdą pętlę, co sprowadziło się do wyregulowania w poprzednim sezonie. U mnie jeden sterownik na poddaszu ustawia temperaturę grzania dla wszystkich pomieszczeń, różnice temperatur wyregulowane na rozdzielaczu.

Jak to Twój pierwszy sezon to trzeba się uzbroić w cierpliwość przy regulacji, bo po zmianach trzeba z dobę poczekać na efekty. Zresztą trzeba poznać i nauczyć się własnej instalacji co przy podłogówce trochę trwa.

Pozdrawiam - Daniel

małżonka narzeka, ze nie ma ciepłych kafelków w łazienkach.

Poczekaj na mrozy to na pewno poczuje te kafelki. Przy takich temperaturach zewnętrznych ciepło od podłogi jest prawie nieodczuwalne. Przynajmniej tak jest u mnie. Zyski słoneczne sprawiają że pompa zużywa tylko 5-7kWh dziennie więc raczej tylko dogrzewa a nie grzeje.

Pzdr

Ciepłe to za dużo powiedziane, ale wyczuwalnie maja wyższa temperaturę.

Powiedział bym, ze są letnie. Przynajmniej na początku, kiedy o 22 włączy się pompa.

TypeR słusznie prawi, ze tego grzania to się trzeba nauczyć, tylko nie do końca wiem, czy jest OK, czy nie.

Teraz ustawione mam tak:

- pogodówka steruje całością

- woda max dopuszczalne - 31 stopni

- grzanie w II taryfie - 22-6 i 13-15. W pozostałych godzinach obniżenie włączone, żeby sie nie włączała.

- dopuszczalne temp w pomieszczeniach - 23 stopnie, po czym zawory odcinają pętle.

- przesuniecie krzywej - 0

- pochylenie 0,5 (mogę jeszcze jeden stopień zmienić – na 0,6 a później trzeba będzie przesunąć krzywą i od nowa pochylić na od 0.3).

- histereza 5 (nie wiem, czy to nie za dużo…)

Faktem jest, ze pompa nie bierze za dużo prądu i jak raz ogrzeje wodę, to potem za dużo nie chodzi.

Mam jednak wrażenie, że jakoś nie dogrzewa.

Np w łazienkach zadałem 23 stopnie, a temp wacha sie miedzy 21 a 22,

W pralni - przy garażu, gdzie są drzwi garażowe - ostatnio ocieplone styro - temp zadana 21 a nie dochodzi do 20.

(Tutaj też jest drabinka (w sumie w domu sa trzy – 2 x łazienka + 1 x pralnia) i tu chyba straty temp mogą być spore.)

Na górze w łazience tez temp do 22 rzadko dochodzi mimo, ze ma zadane 23.

Dziwi mnie to troszkę, ponieważ zakładając, ze w nocy inne pętle sie pozamykają, to całe ciepło powinno iść na łazienki i chyba te 23 stopnie to nie jest wyzwanie.

A tutaj kupa.

Inna sprawa, ze chyba niezbyt dobrze jest jak zapale w kominku. (raz na 3 dni)

Temp skacze wtedy w całym domu, jest milusio, ale sterowniki zamykają zawory i podłoga sie nie wygrzewa.

To chyba słabo.

Ło jejku, ile tutaj zmiennych. Poukładanie tego to chyba na 5 lat.... :(

pzdr

k

Nie martw się:) Troszkę czasu to zajmie ale satysfakcja gwarantowana. Jeśli rurki na powrocie są ciepłe to jest wszystko z podłogówką ok. Z tymi zadanymi temperaturami to może być błąd odczytu i trzeba zadać o jeden stopień wyżej. Spróbuj tak przez tydzień nie paląc w kominku.

No właśnie taki mam plan.

Kominek poszedł na kołek i chce zobaczyć co daje ogrzewanie.

Wczoraj podniosłem tmp max na 35 stopni i krzywa przesunąłem o +1.

Po dzisiejszej nocy nie stwierdzam jednak szału.

Jestem pewien, że to kwestia ustawień krzywej, ponieważ jak wcześniej włączyłem PC na tryb ręczny i grzało przez noc, to rano były tego efekty.

Dzisiaj po nocy nie bardzo efekty widać.

Chyba trzeba jeszcze przesunąć krzywą w górę. Chyba przy tych temp na zew i ustawieniach krzywej, za mała jest temp wody... albo histereza na 5 jest za duża...

Najgorsze w tym jest to, ze mam małe dzieci i już chodzą zasmarkane, bo o ile na dole jest jeszcze 21-22 to na górze juz tylko 20,5.

Niby do spania nie tak źle, ale się rozkupują i jest kicha.

grrrrrr

pzdr

k

P.S

Jeszcze jedno pytanie.

Czy pierwsze włączenie pompy po lecie, nie powinno być jakieś specjalne?

Np nie na automacie tylko w ustawieniach ręcznych - przez tydzień czy dwa podnosząc temp o te 2-3 stopnie, a dopiero po tym przejście na automat?

dzieki

pzdr

k

Edytowane przez kurm28

Jeszcze jedno pytanie.

Czy pierwsze włączenie pompy po lecie, nie powinno być jakieś specjalne?

Np nie na automacie tylko w ustawieniach ręcznych - przez tydzień czy dwa podnosząc temp o te 2-3 stopnie, a dopiero po tym przejście na automat?

No ja przez pierwszy tydzień miałem jeden stopień wyżej.

Napisz czy miałeś w miarę równe pętle tej podłogówki i jak masz ocieplony dach i ile okien dachowych.

Pętle są rożnej długości, ponieważ powierzchnia pomieszczeń jest różna.

Dach ocieplony jest tak, ze na całości jest położona wełna 15 pomiędzy krokwiami, plus 5 wełny idzie jak by w poprzek.

poza tym wełna jest położona również "na suficie" pokoi na poddaszu.

Okna dachowe - po jednym w każdym pomieszczeniu - plus w pokojach - trzech są okna w ścianach szczytowych.

pzdr

k

• 4 weeks później...
Z tego co się orientuję to rury do ogrzewnia podłogowego maja warstwę antydyfuzyjną - tak aby do układu nie dostawało się powietrze i tym samym żeby nie następowało jakieś tam utlenianie się czegoś. Czy drabinki łazienkowe też posiadają taką warstwę atydyfuzyjną? Jeśli nie to czy pod tym wzgledemm, wpięte w jeden układ z podłogówką nie stanowią dla niej zagrożenia? Jest to dość istotne bo wnuki będą wymieniać wylewki z podłogówką dopiero za 50 lat :)

Z tego co się orientuję to rury do ogrzewnia podłogowego maja warstwę antydyfuzyjną - tak aby do układu nie dostawało się powietrze i tym samym żeby nie następowało jakieś tam utlenianie się czegoś. Czy drabinki łazienkowe też posiadają taką warstwę atydyfuzyjną? Jeśli nie to czy pod tym wzgledemm, wpięte w jeden układ z podłogówką nie stanowią dla niej zagrożenia? Jest to dość istotne bo wnuki będą wymieniać wylewki z podłogówką dopiero za 50 lat :)

Warstwa antydyfuzyjna to nic innego jak aluminium w rurkach pomiędzy warstwami zewnętrzną i wewnętrzną. Nie pozwala na przenikanie tlenu. Przez tworzywo sztuczne gaz powoli bo powoli, ale dyfunduje, przez metal nie. Drabinki z natury rzeczy nie przepuszczają tlenu, bo są metalowe.