Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od marzeń, projektów, wizualizacji do ...

mirela99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry.

Myślami jestem już na wakacjach. I martwię się bo ma padać w tym tygodniu a ja muszę trawę wykosić :(.

Sobota - plewienie, koszenie, nadsypywanie ziemi obok tarasu (w końcu dostał oka).. Niedziela - cały dzień leżeliśmy pod drzewkiem i czytaliśmy. Potem obiad u ... teściowej a na koniec dnia konie :).

Dzisiaj renowacja foteli - malowanie chyba :).

Byłam w tikeju. Super lampa - jak ball, czarna na trzeh nóżkach - cena 75 pln. Nie kupiłam :(. Latarnia na taras, wysoka conajmniej na metr, metalowa, limonkowa. Cena ... 55 pln - nie kupiłam :(. Ech ... szkoda gadać :(.

Ale chyba po limonkowe leżaki do jyska podjadę :)

Ja pół dnia się zastanawiał po napisaniu tego posta - czy Ty już czasem nie pojechałaś :lol2:.

Ja ostatnio mam taki problem z moją pamięcią że hej :lol2:

Super żę sobie wypoczęłaś :yes:

A kiedy przewidujecie koniec z fotelami? Twoje chyba będą pierwsze całkowicie wykończone z tego całego tłumu fotelików na forum :)

Jak Ci pasowała ta lampa to mogłaś kupić :yes:, teraz będziesz o niej myśleć :(

A ja byłam ostatnio w tym tkeju u mnie i nic, kompletnie nic nie widziałam - jak za każdym razem :bash: - dlatego nie wiem czy u nas taka lipa czy ja nie mam szczęścia?. Zawsze mnie intrygowały forumowe zakupy w tym sklepie bo u nas autentycznie nic nie ma :sick:.

Buziaki zostawiam :hug:

Fotele pomalowaane jeden raz. NA szaro. Musimy jeszcze z dwa razy je malnąć. Dzisiaj zanoszę do tapicera siedzenie i oparcie aby mi wyliczył ile materiału mam zamówić. Zanim sprowadzzą mi materiał, zanim tapicer je obije ... minie jeszcze trochę czasu :(.

U nas w tikeju z meblami mam problem - nie mój styl. Ale już sprzęt do kuchni, pościel, koce, latarenki do ogrodu - bajka !

przedstawiam wam moją przyjaciółkę o którą tak dbam w czasie ostatnicj miesięcy :

http://images39.fotosik.pl/1623/6a5e3349e5e85621med.jpg

http://images37.fotosik.pl/1639/9538a4660c468346med.jpg

Widać cholerstwo, akurat takie drobne, jeszcze nie rozrośnięte. Tutaj bardziej zadomowione chwaścisko - najprawdopodobniej wiechlina :

http://images46.fotosik.pl/1634/4996e4829c76da64med.jpg

emi ta była koszona w sobotę. Jutro będzie znowu koszona a fotka jest z wczorajszego wieczora.

Trawa sportowa którą mam z tyłu (nie ta z ww fotek) jest baardzo wysoko koszona, zostawiam conajmniej 6 cm. Ona nie lubi niskiego koszenia, widać wtedy żółte żdzbła, ale że jest baaardzo gęsta i wysoka to jak się po niej chodzi to odczuwa się efekt baardzo gęstego, długowłosego wywanu. Metodą prób i błędów doszliśmy do tego. Jak się skosi nisko to mamy takie żółte paski od kosiarki. JAk wyżej skoszę to i wygląda pięknie i super się po niej chodzi - lekko się stopa zapada. Z kolei ta z przodu, dywanowa lubi niskie koszenie. Ale ostatnio za nisko skosiliśmy i też mieliśmy żółte pasy od kosiarki.

Pan od traw uważa, że trawy nie można za nisko kosić. Ze ludzie często myślą, ze niskie koszenie pozwoli zaoszczędzić czasu. A okazuje się, że nisko skoszona trawa nie dość, że brzydko wygląda to w dodatku jeszcze szybciej rośnie i osiąga się efekt odwrotny.

Pstryknę Ci fotkę tuż po koszniu - wsadzę np zapalnicznę, zobaczysz jak głęboko wpadnie. Możę nawet ją zakryje. Taka długość u nas jest idealna.

A siałaś zgodnie z instrukcją ? U mnie poszło około 50 kg trawy. Aby była gęsta musi być siana zgodnie z opisem (lekko z naddatkiem), jak jest za rzadka to trzeba kilka lat na efekt czekać i chwasty mają idealne miejsce. No i u Ciebie jest cień, nie wiem jaką miałaś trawę.

Ja mam pana od traw, któy badał ziemię, pytał jak ze słońcem, z wodą u mnie, jak z użytkowaniem. I to on dobierał mi trawy i gęstość siania (ustawiał na siewniku).

To może ja za wysoko koszę ? Wszędzie pisze 3-4 cm :). U mnie ona wtedy nie wygląda ładnie. Jak koszę wyżej to jest idealna. Dzisiaj chciałam podejść do pana od traw (dwa razy będzie trzeba pod naszą nieobecność pokosić z funkcją mulczowania - nie obarczę brata męża mozolną pracą opróżniania kosza do worków i ich późniejszego wywożenia- a nie wiem jak to wpłynie na trwanik :( ) to go podpytam o to.

Piękną masz tą trawkę, ale faktycznie wysoko zostawiacie skoszoną. Ja narazie koszę swój wynajmowany wypierdnik i tam chwast na chwaście, ale nie mam zamiaru ładować kasy w nie swoją trawę. Jedyne co dla niej robię to ją często koszę i widzę efekty, zaczęła się zagęszczać, ale chwast rośnie tak jak rósł :(

Witam się południowo :bye:

Piękną masz tą trawkę, ale faktycznie wysoko zostawiacie skoszoną. Ja narazie koszę swój wynajmowany wypierdnik i tam chwast na chwaście, ale nie mam zamiaru ładować kasy w nie swoją trawę. Jedyne co dla niej robię to ją często koszę i widzę efekty, zaczęła się zagęszczać, ale chwast rośnie tak jak rósł :(

opryski są tanie, u mnie przy tych hektarach to są groszę.

A JA WAM CHOLERNIE ZAZDROSZCZĘ TAKIEJ TRAWY, u mnie chwast na chwaście a u ciebie mirella piękna i gęsta

dzięki kochane. Reni mam wypisywać czego ja Ci po cichu zazdroszczę ? Może napiszę czego nie - będzie duuuuużo krócej :), Pewnie nic się nie znajdzie.

Więc na szybko - bo zmykam :).

Trawa (przynajmniej moja) powinna być koszona na 4,5-5 cm (muszę zmierzyć jak dokładnie to u mnie wygląda, bo wcześniej podawałam "na oko").

Fotele dzisiaj chyba skończymy (ostatnie malowanie i lakier). Po przyjeździe zamawiam materiał i pewnie poczekam aż mi go sprowadzą :(.

Martwię się moimi sierściuchami, bo brat męża jakoś specjalnie nie pała miłością to futer :(. No ale jak będzie chciał pospać to będzie musiał młodego pod kołderkę zabrać :D. Inaczej nici ze spania. Boję się jak maluch to przeżyje. Jak wracam późno do domu to się snuje po domu i beczy za mną. A ja będę na wakacjach chyba za nim płakać :(. Boję się co z moją trawką (będzie koszona z funkcją mulczowania -ale podobno dwa razy nie zaszkodzi jej) i co z moimi warzywkami (kto doglądnie czy mszyce mi nie zrzerają pomidorków ?).

Jezu zostawienie domu wiąże się dla mnie z tyloma problemami :(. Dobrze, że ktoś bedzie tam mieszkał ale jednak jak to zawsze bywa -ja bym to najlepiej zrobiła :).

No i kto poplewi moją trawkę z przodu ??

Sierści muszą przejść na gotowe jedzonko (nie będę brata obarczała rozmrażaniem i przekładaniem mięcha do misek kotów). Ech ... prościej by było nie wyjeżdzać. Chyba się domator ze mnie zrobił :).

Moja So ma pierwsze zakończenie roku szkolnego. Muszę fotki porobić :). Ma dostać świadectwo książkowe:). Oczywiście cała rodzina bieże urlop na jutro i będziemy dumnie pierś wypinać ;).

Edytowane przez mirela99