pepejeans 10.08.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Otocz męża w taki razie szczególna czułością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaS 10.08.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 O matko!!! Sama jestem alergiczką więc naprawdę współczuję. Chociaż trzęsę się nad każdym robaczkiem to w takiej chwili... Również zamieszkały u nas osy ale mąż wykończył je Raidem przeciw osom i szerszeniom. Polecam- butelka wygląda jak mała gaśnica a co najważniejsze można pryskać nawet z 5 metrów. Pozdrowienia i życzę powrotu do zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 10.08.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Oj, zdrowia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 10.08.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Strażacy nie przyjadą (mają podobno pisemny zakaz), ochotnicza podobno tak samo (chyba, że ktoś "na fuchę" przyjedzie), zostają jakieś specjalistyczne firmy. Kasa... 150-350 pln a nie wiem co jeszcze z dojazdem . . Mirelko - u mnie straz była juz 3 krotnie. Mielismy 3 gniazda os. Zadzwoniłam do nich za pierwszym razem z zapytaniem czy podejmuja takie interwencje i pan strazak mnie tylko zapytał czy w domu są małe dzieci lub starsze osoby. A ze moja Lenka ma 2,5 roku to się załapałam. Ale jaki problem koleżankę z dzieckiem zaprosić bo Twoja So chyba juz się nie załapie na małe dziecko .... Albo babcię staruszkę przywieżć na godzinkę. A tak na poważnie to on mnie tylko przez tel zpytał a potem nikt tego nie sprawdzał. Za pierwszym razem (jeszcze nie mieszkaliśmy) przyjął ich P bo ja dziewczynki ewakuowałam do babci Za trzecim razem byli w dniu przeprowadzki. Zadzwon i zapytaj... Pomarudź, że dzieci, że alergia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 11.08.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Przynoszę obiecane foto kinkietu na skosie Wybacz średnio szeroki kadr, ale jedną ręką trzymałam, drugą pstrykałam Mam nadzieję, że mimo wszystko na coś się przyda. A, no i zdrówka dla męża! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.08.2012 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Dziękuję wszystkim za życzenia zdrowia - dzisiaj już lepiej choć opuchlizna całkiem nie zeszła. Pinakoladko - niestety nasz straż dostała pisemny zakaz wyjazdu do takiego rodzaju zgłoszeń. Wyłącznie usuwają z miejsc publicznych.Znaleźliśmy pana któy nam czymś popsikał (oczywiście za wielka kasę wrrr....) i teraz juz wiem, że te osy wcale tak nie atakują podczas ich uniecestwaiania (a tyle się w necie o tym naczytałam). Teraz wiem, że wystarczy jakąś gaśnicę małą kupić na osy i po sprawie. No ale polak mądry po szkodzie. Szkoda tylko, ze 140 pln poszło w powietrze . Zakupiłam 5 donic -dwie duże, 47 cm i dwie mniejsze - antracytowe. Oprócz tego jedną pomarańczową (ale niestety pomarańczowy jest zbyt ostry i nie pasuje do mojej elewacji). Może dzisiaj uda mi się zasadzić w nich moje trwaki to pstryknę fotki. W moim przydomowym ogródku wysyp pomidorków koktajlowych . Wczoraj ścięłam wielkie bazylie i zrobiła z nich pesto . Codziennie przed wyjściem do pracy zbieram sobie pomidorki i listki bazyli - takie śniadanko sobie funduję codziennie . Dropku - myślisz, ze one na tych skosach się nie będą otwierały (naciągały) ? Dziękuję za fotki . I chyba znalazłam kinkiety nad moją galerię (ramki są niałe i czarnie i chyba wezmę jeden kiniet biały i jeden czarny): http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nb/ac/xnl1/TKssgWvxl8sJ53l91X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.08.2012 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 I lampa do salonu (jest do wyboru biała, czarna i antracytowa ... - nie wiem która by bardziej pasowała ...) - średnica 64 cm : http://www.quadre.pl/img/products/53/1_max.jpg http://www.quadre.pl/img/products/53/2_max.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 13.08.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Cudne lampy Jeżeli mieszasz kinkiety, to żyrandol dałabym już biały Kinkiet u Dropka boski ale do sypialni go chcesz? Odnośnie pesto to też lubię i robię Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez Venus_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 13.08.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Duże lampy boskie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 13.08.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Mirelko witam się u ciebie:bye:Mam pytanie, ja zastanawiam się nad białym piekarnikiem Gorenje i chciała bym się dowiedzieć-czy bardzo się nagrzewa szklana płyta podczas dłuższego pieczenia? A drugie pytanie, może na zdjęciu tak wyszło, ale w zabudowie z lakierowanymi frontami płyta jest lekko zielonkawa.Może to komputer mi tak przekłamuje. Nie masz wrażenia ze różnica kolorystyczna jest widoczna? Mam nadzieję, że cie nie uraziłam:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 13.08.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Mirelko, z rozsuwaniem nie ma problemu, działają dokładnie tak samo jak w pionie Pozostaje tylko kwestia czy wizualnie będzie ok. Masz może jakieś zdjęcia ściany, na której miałyby zawisnąć. Będzie łatwiej doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.08.2012 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Cudne lampy Jeżeli mieszasz kinkiety, to żyrandol dałabym już biały Kinkiet u Dropka boski ale do sypialni go chcesz? Odnośnie pesto to też lubię i robię białe i czarne będę nad galeryjką przy schodach - nie będa w tym samym pomieszczeniu co ta duża lampa. Zastanawiam się nad czarną (ściane białawe a sufit biały - byłaby czarna lepiej widoczna), ale u mnie króluje w salonie szarość, antracyt i biel ... Duże lampy boskie!!! dzięki, Się na nie nakręciłam baaardzo .... Mirelko witam się u ciebie:bye: Mam pytanie, ja zastanawiam się nad białym piekarnikiem Gorenje i chciała bym się dowiedzieć-czy bardzo się nagrzewa szklana płyta podczas dłuższego pieczenia? A drugie pytanie, może na zdjęciu tak wyszło, ale w zabudowie z lakierowanymi frontami płyta jest lekko zielonkawa.Może to komputer mi tak przekłamuje. Nie masz wrażenia ze różnica kolorystyczna jest widoczna? Mam nadzieję, że cie nie uraziłam:hug: szyba się praktycznie wcale nie nagrzewa ! Przynajmniej podczas pieczenia ciast. Nie wpada w zieleń, ale na pewno są to inne odcienie bieli. Meble mam białe -ciepłe, piekarnik jest biały -zimny, a lodówka białą. - neutralna. Mi nie przeszladzają te różne odcienie, tym bardziej, ze z tego co widzę to z biegiem lat wszystkie biele i tak zmieniają swoje odcienie (np ostatnio miałam wymianianą szafkę - i już po 1,5 roku użytkowania widać, że kolor nieco jednak jest zżółknięty choć lakier wybrałam ten lepszy ... Mirelko, z rozsuwaniem nie ma problemu, działają dokładnie tak samo jak w pionie Pozostaje tylko kwestia czy wizualnie będzie ok. Masz może jakieś zdjęcia ściany, na której miałyby zawisnąć. Będzie łatwiej doradzić pstryknę bo mi gdzieś fotki sypialni wcięło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepejeans 13.08.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 nie wiem która by bardziej pasowała ...) bierz obie obie piekne ale czarna z charakterkiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.08.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Mirela, zanęciłam się podczytałam początek i tutaj sam koniec. Resztę uzupełnię Miło u Ciebie. Osy i szerszenie, okropna zaraza – Straż pożarna ma obowiązek usuwać gniazda. U nas przyjeżdżają błyskawicznie, chyba, że pożar w okolicy. Trawkowe kompozycje Na pierwszej fotce Liriope Spicata – możesz sadzić z trawami – kwitnie bardzo długo Opisy są z angielskiej strony Better Homes & Garden http://www.bhg.com , więc może niektóre roślinki trzeba wymienić. Zamiast Lnu nowozeladzkiego możesz posadzić Red baron, a zamiast sitowia - wydmuchrzycę, albo carex the beatles. DONICA-1 (2 fotka) Powtarzanie elementów jest jednym z najskuteczniejszych narzędzi projektowania ogrodu. Ma też zastosowanie w kompozycjach pojemnikowych. W tej kompozycji główną rolę gra purpurowy len nowozelandzki. Kompozycja najlepiej rośnie w lekkim słońcu. A. sitowie (Scirpus cernuus) - 1 B. żurawka (Heuchera 'Amethyst Mist') - 1 C. len nowozelandzki (Phormium tenax) - 1 D. geranium (Pelargonium 'Happy Thought') - 1 E. kalamondin (Citrofortunella microcarpa) - 1 DONICA-2 (3 fotka) Oto kolejny przykład jak można stworzyć wspaniałą pozbawioną kwiatów kompozycję pojemnikową pojemnik w oparciu o rośliny o ciekawym ulistnieniu. Fioletowy len kontrastuje tu uroczo z Plectranthus złoto-zróżnicowany. To sadzenie najlepiej rośnie w półcieniu. A. len nowozelandzki (Phormium tenax) - 1 B. Plectranthus 'Easy Gold' - 2 C. czosnek (Tulbaghia violacea) - 2 D. tymianek (Thymus 'Argenteus') - 1 E. Sansevieria trifasciata - 1 F. Philodendron 'Prince of Orange' - 1 DONICA-4 (4 fotka) Trawy ozdobne dały tej kompozycji wysokość i strukturę. To sadzenie najlepiej rośnie w półcieniu. A. purpurowa trawa fontannowa (Pennisetum setaceum 'Rubrum ') - 2 B. Coleus (Solenostemon 'SunVelvet Red ') - 3 C. Plectranthus 'Variegatus' - 2 D. Impatiens 'Dazzler Pink' - 2 E. Lukrecja (Helichrysum petiolare) - 2 Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 13.08.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Z osami i szerszeniami w tym roku niebezpiecznie.Jak zobaczyłam ostatnio 2 szerszenie to zbladłam jakie były wielkie,oj nie wiem co by było jakby taki ugryzł.Trochę niebezpiecznie ,że osa ugryzła pod okiem,mojego tatę kiedyś pczoły lub pszoła ugryzła w siusiaka,w każdym razie gdzieś tam,bo leciał z wrzaskiem i się trzymał za przyrodzenie .Dobrze ,że Twojego to nie spotkało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hazeleyes1982 13.08.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Mirelko,:hug: ale trafiłam na smutna wiadomosc...duuuuzo zdrówka dla P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 14.08.2012 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) bierz obie obie piekne ale czarna z charakterkiem;) dobrze się mówi . Czarna jest 400 pln droższa i trochę się boję kurzu. Mąż szczęśliwy, że w końcu coś wybrałam (pod koniec już dawał mi całkowicie wolną rękę - tak go stresuje nasza obecna industrialna lampa pt. żarówka na drucie ). Mam jeszcze zgryza w wysokością. Zapewne można ją skrócić, ale oryginalnie ma 120 cm. U nas sufit na wys. 260 cm. Sam klosz to przeszło 40 cm wysokości. Więc albo powieszę ją na wysokości 180 cm od ziemi (40 cm klosz plus 40 cm linki) albo niżej ale wtedy będzie wisiała 140-160 cm nad ziemią .... czy ktoś z was ma tak powieszoną lampę ? Ona wisi TORETYCZNIE nad stolikiem kawowym (któego jeszcze nie ma) ale niestety nie nad jego środkiem. Z osami i szerszeniami w tym roku niebezpiecznie.Jak zobaczyłam ostatnio 2 szerszenie to zbladłam jakie były wielkie,oj nie wiem co by było jakby taki ugryzł.Trochę niebezpiecznie ,że osa ugryzła pod okiem,mojego tatę kiedyś pczoły lub pszoła ugryzła w siusiaka,w każdym razie gdzieś tam,bo leciał z wrzaskiem i się trzymał za przyrodzenie .Dobrze ,że Twojego to nie spotkało nieźle ... a najlepiej, że w tym miejscu przez 2/3 nocy spałam je, ale poprosiłąm P. aby się zamienił bo mi wiało za bardzo z okna. Ale dzisiaj już jest oki . Mirelko,:hug: ale trafiłam na smutna wiadomosc...duuuuzo zdrówka dla P. dziękuję kochana . pesteczko - cuda mi pokazałaś. Faktycznie te żurawki się ładnie prezentują. Muszę skoczyć do Kapiasa po jakieś małe roślinki . A oto moje wiechcie : http://images42.fotosik.pl/529/8be60c9c9a26e84emed.jpg http://images44.fotosik.pl/356/3cc6ac1e38692ab9med.jpg http://images46.fotosik.pl/1716/e582d9896abb5703med.jpg http://images36.fotosik.pl/243/753ecf0d065ec4dbmed.jpg Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 14.08.2012 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 pestko ... staram się rozgryźć te kompozycje i ... wiele roślin jest niestety wrazliwych na niskie temperatury. Bardzo spodobała mi się komarzyca (jestem bardzo ciekawa jak pachnie, bo na jakimś ... forum haszyszowym przeczytałam, że w połaczeniu z haszyszem (to pisali lubie uprawiający hasz) pachnie jak drogie męskie perfumy ) ale niestety nie przetrwa zimy. Pisałyśmy kiedyś o zimowaniu traw. U mnie z tym trochę problem, bo w garażu gdzie mam niską temperaturę niestety nie mam światła. Mam jeden pokój w którym jest chłodno (około 16stopni w zimie) ale jest od północy. Czy trawy zimujące e domu muszą mieć dostęp do słońca zimowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 14.08.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Cześć Kurcze ale mieliście przygodę z tymi osami . Jak mąż się czuje ? Ja też wróciłam z ugryzieniem , ciągle gdzie bym nie była na powietrzu,a praktycznie zawsze miałam coś w ręce do karmienia to jednego to drugiego , (bo na plaży nie ma czasu na normalne jedzenie, dzieci ręce w piachu), latało toto jak szalone, więc w końcu jedna oska i mnie dorwała , do tej pory mam spuchnięty palec Co do walki z osami, my kupiliśmy w castoramie czy obi właśnie taki spray na osy i Marciny po strąceniu ich z podbitki psikały gniazdo. Ale jak opiszesz że mieliście to gniazdo bardzo schowane,trudne do wyciągnięcia to nie żałuj że kogoś zawołałaś Nie wiadomo jakby zareagowały jakby się im to gniazdo rozwaliło niechcący. Piękne wiechcie A kinkietami na hol jestem ZACHWYCONA !!!!!!! Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez admete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 14.08.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Nad stołem lub stolikiem kawowym zawieszając lampę można poszaleć Byle zawiesić tak żeby siedząc nie zasłaniała np tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts