TwoOfUs 03.10.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ale masz długą działkę fajny koncept z parawanami z wysokich traw, będą ją optycznie skracały i z tarasu nie będzie widać od razu wszystkich zakamarków ogrodu lubię tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 03.10.2012 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Two - to tylko część za domem. Cała jest szeroka na 25 metrów i długa na 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.10.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Mirela zrezygnuj z lawendy. Ja ją też kocham, ale ona u nas wymaga za dużo opieki i specjalnych warunków. Perovskia, szałwia i armeria (zawciąg nadmorski) Lazula nivea (kosmatka śnieżna) trawka – lubi cień i wilgoć, więc świetna pod drzewa. Pod drzewami, skoro chcesz na niebiesko, sadź Liriope spicata wygląda jak trawa i kwitnie bardzo długo na fioletowo. Dobre są też różne carex (turzyce). Niskie trawy pięknie się komponują z funkiami i żurawkami. W tle możesz posadzić paprocie. Brachypodium sylvaticum to nasza leśna trawa, świetnie zadarni pod brzozami i pod sosnami. NIE sadź wysokich traw przy drzewach, będzie fatalnie wyglądało. Poza tym pamiętaj, że Miskant cukrowy jest ekspansywny i to bardzo. Trzeba mu ograniczać przestrzeń, jest tak silny, że dusi inne rośliny. Wydmuchrzyca zginie w cieniu i wilgoci – w nazwie ma nawet „piaskowa”. Z brzozami pięknie skomponują się derenie elegantissima. Zimą będziesz pośród białych pni podziwiać czerwone gałązki, a latem pastelowe, biało obrzeżone liście. Derenie się co roku przycina i to mocno, żeby młode gałązki były, bo tylko one czerwienieją. Nie będzie więc problemu utrzymać je w odpowiedniej wielkości. Sadź też małe krzewinki – trzmielina fortunea, można kupić w różnych wybarwieniach listków. Te biało lub żółto obrzeżone znakomicie rozświetlają cień. Ja mam podobne zamierzenia, więc Ci „:Dsprzedaję” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.10.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Dwa pierwsze zdjęcia to Brachypodium sylvaticum, potem Carex morrowii 'Silver Scepter' i Carex caryophyllea 'The Beatles'. Na ostatnim jest COŚ, ale bardzo mi się podoba to zestawienie ze strzyżonym trawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.10.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Z wyższych traw efektownie wyglądają: Miłka – Eragrostis spectabilis Nasza rodzima, a więc bezproblemowa Melica ciliata (perłówka) kwitnie od sierpnia do października. Panicum virgatum 'Cloud Nine' (proso) Stipa tenuissima (ostnica) Mnie najbardziej podoba się inna niż na zdjęciach 'Pony Tails' Najlepiej w sprawie traw poczytaj w Ogrodach Traw. Tu http://ogrodytraw.eu/index.php?p853,poradnik-o-trawach-ozdobnych znajdziesz na dole strony artykuły o różnych trawkach do pobrania. Jeśli jeszcze nie trafiłaś tu to poza sklepem są zdjęcia + pełne opisy traw – encyklopedia http://trawy.eu/encyklopedia/info.php?letter=B&trawa_id=560 Edytowane 3 Października 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 04.10.2012 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 pesteczko - dziękuję, pomyślę nad tymi propozycjami. Też się boję tej lawendy ... Ten mój lasek to problem także od strony finansowej - fajnie by tam wyglądało coś jednorodnego ale skąd kasa na tyle sadzonek ? Pogadam chyba z PAnem od traw i w jakieś nasiona może pójdziemy. Najwyżej kupię zwykłą trawę i nie będę kosić. Szkoda, że kostrzewa nie może być zacieniona - ona jest cudowna jak jest niecięta .... Sprawa z fotelami się wyjaśniła. Byłam u innego tapicera i damy takie coś (tapik)http://i.st-firmy.net/93fkttm/wezyk-tapik.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 04.10.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Cześć Mirelko Mirela zrezygnuj z lawendy. Ja ją też kocham, ale ona u nas wymaga za dużo opieki i specjalnych warunków. Pestko ja miałam lawende w Gdyni mam tutaj i nie narzekam Dlazcego uważasz, ze wymaga za duzo opieki ???? Tylko lawendy szczepionej na nózkach i holenderskiej był nie polecała, nasza lawenda zupełnie dobrze sie zachowuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.10.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Jest taki ogrodnik nazywa się Łukasz Łuczaj (http://www.luczaj.com) – od niego możesz kupić łąkę kwietną jedyną gwarantowanej jakości, ale nie wiem, czy to pod drzewami się utrzyma. Musiałabyś go zapytać. Znajomy ma tę łąkę, ale pod wysokimi brzozami. W tej łące dosadził jeszczetrawy ozdobne, masę cebulowych i bylin – od wiosny do jesieni jest piękna. Kosi tylko 2 razy do roku. Widziałam też wysianą w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.10.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Cześć Mirelko Pestko ja miałam lawende w Gdyni mam tutaj i nie narzekam Dlazcego uważasz, ze wymaga za duzo opieki ???? Tylko lawendy szczepionej na nózkach i holenderskiej był nie polecała, nasza lawenda zupełnie dobrze sie zachowuje Emiranda ja poległam na lawendzie. Z 48 posadzonych krzaczków zostało mi 6. Może kupiłam złą odmianę? Czy ta Twoja ma jakąś konkretną nazwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 04.10.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Emiranda ja poległam na lawendzie. Z 48 posadzonych krzaczków zostało mi 6. Może kupiłam złą odmianę? Czy ta Twoja ma jakąś konkretną nazwę? Ja generalnie kupowałam na targu i zupełnie nie wiem co to za odmiana, kilka nabyłam niestety holenderskich w Casto i one sa pierwszy rok będe je okrywała, bo sie boję, ze je stracę Jak przezyje to na wiosnę moge podac odmianę ale chyba mam kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 04.10.2012 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Pestko - ja mam pana od traw - pomagał mi z moim trawnikiem. Od niego wiem, że kwietna pod sosny się nie nadaje. Będę w przyszłym tygodniu z nim gadać o jakiejś odmiane zielonej trawy w nasionach. Jak się z nim widziałam jakiś czas temu to mówił, że znajdzie mi coś. Ja bym wolała ją całą w hostach, ale kasa ...Na razie kolejną dostawę tych pięnych liściastych kwoatów będę miała w przyszłym tygodniu - od kuzynki mam coś jeszcze dostać. One sa takie piękne ...Mam min taką:http://www.iglaki.agro.pl/dokumenty/grafiki/hosta/Blue%20Planet%20Special.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 04.10.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Skanowanie u mnie to tragedia Gdyby ktoś chciał wyraźniej to prześlę na maila - fajne podstawy traw: Edytowane 8 Października 2012 przez mirela99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.10.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Mirela z jakiej gazety te strony? Jest kilka interesujących ilustracji, warto byłoby poczytać Piękne masz funkie. Ja mam kilka różnych też, np prześliczna jest Blue Kadet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 04.10.2012 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 pestko to książka: Ian Cooke " Trawy i bambusy - praktyczny poradnik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 04.10.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Ja chcę na maila ładnie proszę http://msnsmileys.net/c/smileys/Cats_Blue/Grateful.gif adresik w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.10.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Dzięki Mirelko. Polecam Johna Brookesa http://www.johnbrookes.com/portfolio.asp Kilka jego książek wydała Muza. Projektowanie rabat i kompozycje ogrodowe, Noel Kingsbury – pokazuje kompozycje 6 ogrodników z rysunkami i rozpisanymi rabatami. Rośliny okrywowe, byliny, pnącza i krzewy zamiast trawnika, Barbara Ellis Też poproszę [email protected] Zrewanżuję się skanami z mojej biblioteczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 04.10.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 pestuniu poslij mi tez potem, emaila masz:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 04.10.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Mirelka i ja poproszę o plik na maila : rere79r(małpka)gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 05.10.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Ja chcę na maila ładnie proszę http://msnsmileys.net/c/smileys/Cats_Blue/Grateful.gif adresik w stopce mogę rowniez prosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 05.10.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Dzięki Mirelko. Polecam Johna Brookesa http://www.johnbrookes.com/portfolio.asp Kilka jego książek wydała Muza. Ja mam! Ja mam! [podskakuje jak Osioł w Shreku] Bardzo fajne i bardzo lubię (szkoda że zastosować u siebie nie umiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts