tedew 11.10.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 witam,ostatnio w moim domku została zainstalowana podłogówka, grzejniki + piec z podajnikiem. Piecem steruje regulator TITANIC. Posiadam zawór 4 drożny aby regulować, jak ciepła woda ma iść na CO + podłogówka.. Podłogówka ma takie pokrętło, którym się ustala jak ma być temp. Podczas rozpalania monterzy, ustawili piec na 55 stopni, załącza się dmuchawa co jakiś czas w podtrzymaniu, jak wygaśnie poniżej 55 stopni to załącza się slimak, dmuchawa itd. Podłogówka była również ustawiona na full (6). Probelm,Jak ustawiłem podłogówkę na 1 (na tym regulatorze do podłogówki mam skalę od 1 do 6), to zaczęła się robić taka sytuacja:To gdy temperatura zeszła poniżej 55 stopni, to włączyła się dmuchawa, ślimak. Podgrzało, tyle, że tym razem ten cykl nagrzania nagrzał piec prawie do 65stopni, co spowodowało, że trzeba długo czekać na obniżenie temp poniżej 55 stopni, a to praktycznie doprowadzi do wygaśnięcia pieca. Ustawianie mniejszych czasów przedmuchów, krotności pracy ślimaka itd, chyba mija się z celem, bo jak ustawię za często, to piec nie zgaśnie, ale temp może rosnąć zamiast spadać. I teraz moje pytania:Co mogę poprawić zmienić w ustawieniach aby uniknąć takiej sytuacji ?? Jak ciepła powinna być wypuszczana woda do podłogówki ?? pozdr,tdw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 11.10.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Pokrętła na podłogówce mam ustawione na 2-2.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts