Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie ławy problem

Gość Nowy nowicjusz

Recommended Posts

Gość Nowy nowicjusz

Będę robił fundament wylewany w gruncie myśle zdiąć warstwe humusu 20 cm a nastepnie wykopać ławe na głębokość 1m na szerokość jak w projekcie wykop wyłozyć folią na tej ławie będę stawiał scianę fundamętową z bloczków betonowych na wysokość 75cm . Moje pytanie to jak zazbroić taką ławe czy zachowując wszędzie otuline betonem 5 cm czy wystarczy zbrojenie dołem to znaczy wysokosc belki 25 cm. Prosze o rade jestescie ostatnią deską ratunku aby uniknąć błędu.

[/url]

Będę robił fundament wylewany w gruncie myśle zdiąć warstwe humusu 20 cm a nastepnie wykopać ławe na głębokość 1m na szerokość jak w projekcie wykop wyłozyć folią na tej ławie będę stawiał scianę fundamętową z bloczków betonowych na wysokość 75cm . Moje pytanie to jak zazbroić taką ławe czy zachowując wszędzie otuline betonem 5 cm czy wystarczy zbrojenie dołem to znaczy wysokosc belki 25 cm. Prosze o rade jestescie ostatnią deską ratunku aby uniknąć błędu.

[/url]

Zrób standart i będzie dobrze:

4 fi 12mm (otulina 5 cm -dół, góra i boki - 3cm), strzemiona 6-8mm co 20cm.

Pzdr

• 4 weeks później...
Gość ed

4 pręty fi 12 rozstawione bespośrednio pod ścianą np. dla ławy 30 na 60 cm i ściany fundamentowej szer 25 cm pręty w rozstawie 20 na 25 cm ułożone w ławie bespośrednio pod ławą. strzemiona z drutu o średnicy5-6 mm co 30 -40 cm .architekci narzucają co 20 cm bo to nie ich pieniądze ,ale obciążenie pręty główne a nie strzemiona