Gość Nowy nowicjusz 17.02.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Będę robił fundament wylewany w gruncie myśle zdiąć warstwe humusu 20 cm a nastepnie wykopać ławe na głębokość 1m na szerokość jak w projekcie wykop wyłozyć folią na tej ławie będę stawiał scianę fundamętową z bloczków betonowych na wysokość 75cm . Moje pytanie to jak zazbroić taką ławe czy zachowując wszędzie otuline betonem 5 cm czy wystarczy zbrojenie dołem to znaczy wysokosc belki 25 cm. Prosze o rade jestescie ostatnią deską ratunku aby uniknąć błędu.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 18.02.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Będę robił fundament wylewany w gruncie myśle zdiąć warstwe humusu 20 cm a nastepnie wykopać ławe na głębokość 1m na szerokość jak w projekcie wykop wyłozyć folią na tej ławie będę stawiał scianę fundamętową z bloczków betonowych na wysokość 75cm . Moje pytanie to jak zazbroić taką ławe czy zachowując wszędzie otuline betonem 5 cm czy wystarczy zbrojenie dołem to znaczy wysokosc belki 25 cm. Prosze o rade jestescie ostatnią deską ratunku aby uniknąć błędu. [/url] Zrób standart i będzie dobrze: 4 fi 12mm (otulina 5 cm -dół, góra i boki - 3cm), strzemiona 6-8mm co 20cm. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ed 13.03.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 4 pręty fi 12 rozstawione bespośrednio pod ścianą np. dla ławy 30 na 60 cm i ściany fundamentowej szer 25 cm pręty w rozstawie 20 na 25 cm ułożone w ławie bespośrednio pod ławą. strzemiona z drutu o średnicy5-6 mm co 30 -40 cm .architekci narzucają co 20 cm bo to nie ich pieniądze ,ale obciążenie pręty główne a nie strzemiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts