andre128 11.10.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Witam nie dawno u ciebie zauważyłem popękany tynk cementowo-wapienny w kształcie pajęczyny. Pęknięcia witać tylko jak na ścianę pokropi się wodą a jak tynk jest suchy to nic nie widać, tynk mam dopiero 5 miesięcy jest wykonany w nowym domu zbudowanym z pustaka. Moje pytanie do was jest takie czym są spowodowane te pęknięcia, co mam zrobić z tymi pęknięcia aby w dalszym czasie nie popękały gorzej czekam na wasze porady??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.10.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 jak planujesz wykończyć pomieszczenia z tynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre128 11.10.2010 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 planowałem położyć gładź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.10.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 no to po problemie, zagruntujesz, połozysz gładź i zapomnisz o pajęczynkachspowodowane one są przeważnie zbyt szybkim wysychaniem tynku, zbyt chłonnym podłożem (ściana nie zagruntowna lub spryskana wodą), zbyt dużą ilością cementu w zaprawie tynkarskiej itpnie masz czym się martwić, takie pęknięcia się nie powiększają ani też praktycznie nic nie ujmują tynkom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.10.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 nie dawno u ciebie zauważyłem popękany tynk cementowo-wapienny w kształcie pajęczyny. E tam odrazu u mnie Reszte napisał edde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre128 12.10.2010 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 a w przeciągu np. 10 lat takie pęknięcia pajączki nie popękają bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 12.10.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Opukaj ścianę. Jak nie będzie głuchego odgłosu świadczącego o odparzeniu, to się nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.10.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 nie ma szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fabrina 01.02.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 WitamJa też miałem te pajączki ale właściwie się nimi nie przejmowałem.Tynki miałem robione w upały - 30 stopni Celsiusza. Wszystko wygląda OK ale w 4-5 miejscach popękało mi tak w rogach przy oknach itp. Rysy dosyć widoczne i ciągną się tak na 1-2 metry.Mam pytanie jak to zamaskować. Nie chcę kłaść gładzi - miałem jedynie zagruntować i pomalować.Może ktoś mi coś doradzi ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 02.02.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 pajeczynka powstaje przez zbyt szybkie wysychanie tynku, na suchej scianie nie widac tylko przy gruntowaniu=zawilgoceniu - wtedy wystarczy farba i nic nie bedzie znacjesli widac na suchym to juz problem - nawet gladz moze nie pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownictwook 05.02.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam popękało mi tak w rogach przy oknach itp. Proponuję zainwestować w nowe firanki Zona się ucieszy !! A innego sposobu chyba nie ma, jak zagruntować i poszpachlowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberrrto 07.02.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Ja też uważam, że szpachlowanie może okazać się konieczne. Farba tego nie załata na długo. Jak nie są głęboki te rysy, to przeciągnij gładzią. Ale jak robią się głębsze, to najpierw zaszpachluj je gipsem i na to daj gładź np. cekol c-45, można ją tez kłaść warstwowo więc powinna zaradzić problemowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SubExecutive 07.02.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Jeżeli to są cienkie "nitki" to farba podkładowa, lateksowa powinna to pokryć i nie powinny być widoczne. Najlepiej wykonać próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts