Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Popękany tynk cementowo-wapienny pilna pomoc

Recommended Posts

Witam nie dawno u ciebie zauważyłem popękany tynk cementowo-wapienny w kształcie pajęczyny. Pęknięcia witać tylko jak na ścianę pokropi się wodą a jak tynk jest suchy to nic nie widać, tynk mam dopiero 5 miesięcy jest wykonany w nowym domu zbudowanym z pustaka. Moje pytanie do was jest takie czym są spowodowane te pęknięcia, co mam zrobić z tymi pęknięcia aby w dalszym czasie nie popękały gorzej czekam na wasze porady???

no to po problemie, zagruntujesz, połozysz gładź i zapomnisz o pajęczynkach

spowodowane one są przeważnie zbyt szybkim wysychaniem tynku, zbyt chłonnym podłożem (ściana nie zagruntowna lub spryskana wodą), zbyt dużą ilością cementu w zaprawie tynkarskiej itp

nie masz czym się martwić, takie pęknięcia się nie powiększają ani też praktycznie nic nie ujmują tynkom

• 3 months później...

Witam

Ja też miałem te pajączki ale właściwie się nimi nie przejmowałem.

Tynki miałem robione w upały - 30 stopni Celsiusza. Wszystko wygląda OK ale w 4-5 miejscach popękało mi tak w rogach przy oknach itp.

Rysy dosyć widoczne i ciągną się tak na 1-2 metry.

Mam pytanie jak to zamaskować. Nie chcę kłaść gładzi - miałem jedynie zagruntować i pomalować.

Może ktoś mi coś doradzi ????

Ja też uważam, że szpachlowanie może okazać się konieczne. Farba tego nie załata na długo. Jak nie są głęboki te rysy, to przeciągnij gładzią. Ale jak robią się głębsze, to najpierw zaszpachluj je gipsem i na to daj gładź np. cekol c-45, można ją tez kłaść warstwowo więc powinna zaradzić problemowi.