Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile miejsca naokoło lodówki?

azalka

Recommended Posts

Wymyśliłam sobie lodówkę wolnostojącą - krówkę o szerokości 92,5 cm i głębokości 72 cm. Głębokość wnęki, w jakiej stanie, to 60 cm, szerokość - 180 cm. Obok lodówki znajdzie się inna zabudowa (stanie się ona częścią "wnękowej spiżarni").

Ile wolnej przestrzeni na szerokości powinno być przewidziane, aby wszystkie meble spokojnie wstawić we wnękę (3cm? 10cm?) Ile miejsca przewidzieć wolnego naokoło chłodziarki, aby się dała spokojnie, szeroko otworzyć?Tak przynajmniej na 90 stopni każde drzwi? Na ile mogę pogłębić wnękę aby maksymalnie tę lodówkę w nią wsunąć -12 cm wystająca z linii zabudowy jakoś mi się nie widzi...

Edytowane przez azalka

My pod taka lodowke dalismy wneke 95cm i by bylo spoko gdyby nie listwy przypodlogowe.

Z uwagi na to ze mamy je wysokie to w efekcie braklo doslownie 5mm, ale sie i z tym sie uporalem.

Oczywiscie problem wystepowal tylko przy otwieraniu drzwi.

Wszystko jednak zalezy od zawiasow i lodowka lodowce nie rowna.

Najlepiej zajrzyj do instrukcji obsługi tej konkretnej lodówki, którą chcesz kupić. Niektóre lodówki te nie przewidziane do zabudowy wymagają odstępu "technologicznego" bo im się boczki grzeją. Ja mam taką sharpa, gdzie było w instrukcji coś około 5cm? (z głowy) i nie chodzi o otwieranie tylko chłodzenie. Zawiasy ma bliżej środka, drzwi przy otwieraniu "wchodzą do środka" a nie zachodzą w bok więc im i tak by nic nie przeszkadzało.

"Aby uzyskać wydajną pracę chłodziarki, należy zapewnić odpowiednią wentylację wokół niej.

Jeśli lodówka ma stanąć we wnęce w ścianie, należy zachować co najmniej 5 cm odstęp od sufitu i ściany.

Jeśli podłoga pokryta jest wykładziną dywanową, lodówka musi stać 2,5 cm ponad powierzchnią podłogi."

a równocześnie

"Jeśli zainstalowane maja być dwie lodówki obok siebie, należy zachować co najmniej 2 cm odstęp między nimi".

Czyli odstęp od ścian bocznych ma mieć 2cm, a od tylnej ścianki 5cm, czy naokoło wszędzie powinno być 5cm?

Planuję Beko GNE 114610 FX. Może posiadacz albo sprzedawca/serwisant podpowie?