tadek0507 12.10.2010 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 witam! zastanawiam sie nad kupnem gruntu rolnego o wielkości 36h,na ten teren nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego,stary muwił o terenach łąk, nowy nie przewiduje zmiany funkcji i jest w fazie opracowania! teren graniczy z natura 2000. moje pytanie jest takie czy gmina może odmuwić mi zgody na siedlisko? dodam że działka ma dostęp do drogi publicznej i jestem rolnikiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.10.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 W Twoim przypadku raczej brak podstaw do odmowy na budowę dla rolników, czyli zabudowy zagrodowej (dawniej siedlisko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 12.10.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 witam! zastanawiam sie nad kupnem gruntu rolnego o wielkości 36h,na ten teren nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego,stary muwił o terenach łąk, nowy nie przewiduje zmiany funkcji i jest w fazie opracowania! teren graniczy z natura 2000. moje pytanie jest takie czy gmina może odmuwić mi zgody na siedlisko? dodam że działka ma dostęp do drogi publicznej i jestem rolnikiem! Najlepiej wystąp o warunki zabudowy do gminy. Nie musisz być właścicielem nieruchomości by to uczynić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.10.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Najlepiej wystąp o warunki zabudowy do gminy. Nie musisz być właścicielem nieruchomości by to uczynić. Teoretycznie – to racja. Teoretycznie, bo w różnych gminach, różnie podchodzą do, akurat tego zagadnienia. Tu chodzi o specjalne WZ - czyli na zabudowę zagrodową dla rolnika z danej gminy – czyli z założenia musi w danej gminie być zameldowany i posiadać w tej gminie, areał nie mniejszy, niż średnia wielkość gospodarstwa w tej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadek0507 13.10.2010 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 no i własnie tu zaczynają sie schody! w gminie jesli nie jestem włascicielem to nie udzielą mi informacji czy będę mugł postawić siedlisko-tylko tyle ze nie ma planu i że teren graniczy z natura 2000!!!! i jeszcze jedno pani poinformowała mnie ze jeszcze bede musiał zrobic jakies badania jaki wpływ bedzie miało siedlisko na te tereny natura 2000! poronione!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.10.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 (edytowane) 1. Urzędniczka w gminie ewidentnie niedouczona. Aby otrzymać WZ nie trzeba być właścicielem tej działki, tylko spełnić (ewentualnie) wymagania „rolnicze” 2. Z ta Naturą 2000 też nie jest tak jak twierdzi urzędniczka, bo działka nie znajduje się w obszarze chronionym, a ustawowo nie ma żadnej strefy ochronnej (otuliny) wokół Natura 2000.Należy udać się do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, wziąć wypis z chronionego obszaru lub zaczerpnąć tam informacji. Edytowane 13 Października 2010 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts