masza 17.02.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Do tych co kupili juz dzialki: Chce kupic dwie sasiadujace ze soba dzialki, po 30 tys. PLN kazda. Obydwie sa wlasnoscia tego samego sprzedajacego, obydwie sa wpisane w tej samej ksiedze wieczystej. Czy u notariusza zostane skasowany jak za dwie transakcje po 30.000 PLN, czy jak za jedna 60.000 PLN. Oczywiscie ta druga wersja jest korzystniejsza. Czy mam tu jakis wybor? Jakie sa Twoje doswiadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 18.02.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Nawet jakby działki nie były sąsiadujące i miały różne KW, to będzie jedna umowa ("czynność notarialna") i pobranie oddzielnych opłat przez notariusza byłoby rozbojem. Nie daj się tylko przekonać (gdyby ktoś próbował), że potrzebne są dwie umowy, bo to oznaczałoby, że kupując dwie kostki masła w SAMie musisz stać dwa razy do kasy (kiedyś bywało i tak , ale z przyczyn pozaprawnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masza 18.02.2004 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Zgadza sie, zadzwonilem dzis do notariusza i potwierdzil, ze skasuje jak za jedna dzialke. Ale prosze Was o jeszcze jedna informacje. Dokladna kwota transakcji ma wynosic 56.000 PLN. W zwiazku z tym wg wszystkich kalkulatorow taksy notarialnej, ktore znalazlem w internecie taksa zostanie wyliczona nastepujaco: (30.000 PLN x 2%) + (26.000 x 1%) = 800 PLN + 260 PLN = 1060 PLN Tymczasem notariusz zaspiewal sobie 1120 PLN, o 150 PLN wiecej niz powyzsze wyliczenie. Nie chodzi tu o VAT od taksy, bo te kwote notariusz podal mi oddzielnie. Czy ktos wie za co mam zaplacic te 150 PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 18.02.2004 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 150 zł to jest opłata za wysłanie przez notariusza wniosku do sądu o wpis nowego właściciela do księgi wieczystej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts