japka 12.10.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Przygotowuje podłogę w mieszkaniu pod terakotę i panele. Na starej podłodze były płytki PCV które było dość łatwo wyrwać jednak na podłodze pozostał klej który już nie jest łatwy do usunięcia. I tutaj pojawia się problem czy można pozostawić ten klej na który chcę położyć wylewkę samopoziomującą bo podłogi niestety nie trzymają poziomu i musiałbym przed kładzeniem płytek ją wyrównaćDodam że ten klej mocno trzyma podłogi i zrywanie jego metodą skuwania zajmuje dużo czasu i wysiłku, tam gdzie klej odchodził usunąłem szpachelką, ale nie wiem czy jest sens usuwania z całej powierzchni jak mocno trzyma. Czy jak zrobię wylewkę to będzie się ona trzymać podłoża z tym klejem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.10.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Jeśli chodzi o miejsca pod płytki to klej trzeba skuć- albo przynajmniej w kilkunastu miejscach porobić wgłębienia do betonu, a już na pewno zlikwidować te krawędzie po płytkach. Natomiast pod panele prócz oczywiście wstępnego wyrównania powierzchni (ze zgrubień i pozostałości po fugach z kleju do pcv) zastosuj piankę pod panele, ale taką twardszą, nie białą mięciutką w rolce tylko w arkuszu chyba 1m2 (ja kupiłem takie jasno zielone). Moje doświadczenie opieram na własnym remoncie w mieszkaniu 48m2 i nie ukrywam, że pierwsza poszła kuchnia ok 4,5m2(stare PRL-owskie M4) położyłem płytki na równą posadzkę po zerwaniu pcv, ale był na niej klej po ok roku zaczęły "głucho oddawać" i poodpadały, trzeba było potem skuć to co zostało i po sfrezowaniu tarczą do betonu położyć na nowo. Panele też w sypialni najmniejszej położone na (darmową piankę białą- w rolce)uginają się = pracują na nierównościach pomimo, ze wyrównałem posadzkę(tak widać mi się wydawało), natomiast w pozostałych pokojach są równe i sztywne - położone już na twardszą piankę. Wylanie zaprawy np: samopoziomującej na powierzchnie z klejem spowoduje niedostateczne zespolenie i pekanie tej cienkiej warstwy - jeszcze więcej strat i pracy. Jeśli mają być płytki to tak jak napisałem wcześniej - wielokrotne uszkodzenie powierzchni pokrytej warstwą kleju aż do betonu, odpylenie powierzchni i płytki na klej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
japka 12.10.2010 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Dziękuje za odpowiedź Myślałem że uda mi się uniknąć usuwania tego "syfu" po pcv, nie chciałbym pylić w mieszkaniu tym bardziej, że słyszałem że taki klej może mieć w swoim składzie azbestale jak płytki mają odpadać to jestem zmuszony zrobię tak jak piszesz wykonam nacięcia kątówką do betonu, zmyje podłogę, zagruntuję, i położe płytki. Możliwe że bez wylewki nierówności podłogi bedę niwelował klejem bo nie są duże.pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedkandi 11.07.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Zazwyczaj klej jest niestety elastyczny... Środki chemiczne zanieczyszczą tylko beton pod klejem, a w związku z tym, że muszą agresywnie rozpuścić stary klej to w składzie mają toksyczną chemię. Najszybciej i w sposób najbardziej bezpieczny (materiał rakotwórczy) można zrobić to tak:http://www.youtube.com/watch?v=lhN0lplEnCI Bezpyłowo, usunięty materiał firma zabiera do utylizacji i co najważniejsze szybko - 40m2 - 4h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts