krakauer 12.10.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Chcę kupić agregat prądotwórczy do zasilania m.in. kotła Viessmann Vitopend 100. Ponoć trzeba mieć również stabilizator napięcia. Czy ktoś ma już jakieś doświadczenie w wyborze agregata/stabilizatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.10.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Zasilanie awaryjne powinno dać na wyjściu "czysty sinus".W 100% nigdy takiego nie uzyskasz domowymi sposobami... weź to pod uwagę słuchając sprzedawców. Masz 2 wyjścia, żeby uzyskać sensowne rozwiązanie:1) Zakupić agregat ze stabilizacją napięcia, tzw. AVR.Na Allegro kupisz takie coś już od 300-400 zł i do zasilania kotła (mała moc) wystarczy w zupełności. 2) Zakupić zwykły agregat ~300zł i dodatkowo UPS z sinusem na wyjściu ~300zł.UPS będzie pełnił rolę dodatkowego bufora i filtra dla agregatu.Dodatkowo UPS da Ci ciągłość zasilania nawet wtedy gdy jesteś w pracy, śpisz, itd... te kilka godzin pociągnie z akumulatora. Nie wspominam o wyższej półce, bo nie wiem w jakich kwotach oscyluje Twój budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 12.10.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 2) Zakupić zwykły agregat ~300zł i dodatkowo UPS z sinusem na wyjściu ~300zł. UPS będzie pełnił rolę dodatkowego bufora i filtra dla agregatu. Dodatkowo UPS da Ci ciągłość zasilania nawet wtedy gdy jesteś w pracy, śpisz, itd... te kilka godzin pociągnie z akumulatora. ??? Za 300PLN UPS z czystym sinusem i pełne online? Gdzie? Biorę na pęczki!!! Gdzieś w okolicach 700 coś uda się kupić z sinusem, ale nie online! Po pierwsze standardowe UPSy nie pójdą na współpracę z agregatem (szczególnie tanim!), musi być wersja do tego przystosowana. Po drugie aby poprawić napięcie z agregatu ups musi być w wersji online (a 99% upsów na rynku to offline) - w takim upsie cały czas działa przetwornica napięcia i są one sakramencko drogie. Zwykłe UPSy będą się zachowywać (w trybie pracy z sieci) jak zwykła listwa zasilająca z filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.10.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Człowieku gdzie ja napisałem o pełnym albo niepełnym online?Napisałem o najtańszym rozwiązaniu.... ale po 2 piwkach znalazłem jeszcze tańsze rozwiązanie na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 13.10.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Człowieku gdzie ja napisałem o pełnym albo niepełnym online? Napisałem o najtańszym rozwiązaniu.... ale po 2 piwkach znalazłem jeszcze tańsze rozwiązanie na Allegro. Nie chodzi mi o kłócenie się, tylko podłączanie najtańszego UPS-a i najtańszego agregatu do pieca to nienajlepszy pomysł. Można spalić zarówno pompę obiegową jak i uszkodzić elektronikę w piecu. Natomiast gdyby UPS miał robić za poprawiacz napięcia z agregatu a tak wynika z Twojego postu - agregat bez AVR i UPS do tego (w domyśle robiący za AVR) to musiał by być typu online. Lepiej kupić sensowny agregat z AVRem lub porządny UPS z większym akumulatorem. Trzeba liczyć się również z tym że niektóre piece gazowe mogą na takim rozwiązaniu nie odpalić płomienia (muszą mieć uziemione N). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.10.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Reasumując, proponuję zakup agregatu wyposażonego w układ AVR.Jeśli kieszeń pozwoli proponuję szukać agregatu z układem ATS.... to inny pułap, inna jakość (automatyczny rozruch i zatrzymanie) i inna trwałość (Honda). Jeśli bierzemy pod uwagę krótkotrwałe zaniki prądu (do kilku godzin) to proponuję szukanie przetwornic 12V/230V z sinusem na wyjściu.Na allegro można takie znaleźć w dziale Motoryzacja. Jeśli bierzemy pod uwagę chwilowe wyłączenia (kilka minut) to proponuje zakup dowolnego UPS komputerowego. W mojej okolicy dość zurbanizowanej (centrum Gliwic) właśnie nękani jesteśmy takimi 1-10sek wyłączeniami co jakiś czas (kilka razy na tydzień).Piec gazowy chodzi przez UPS Fideltronika, który ma już ponad 10 lat, akumulator rzecz jasna wymieniony na jakiś chiński za 33zł.I piec i UPS i pompka obiegowa chyba mają się dobrze, bo nie narzekają.Piec Vaillant z zamkniętą komorą spalania o ile to coś znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.10.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Nic dodać nic ująć - o wypowiedzi poprzednika . U mnie - kocioł kondensat Vitodens200 Viessmanna / cała kotłownia wraz z cyrkulacją c.w.u / - zasilanie rezerowowe na UPSie Orvaldi Sinus - zabezpieczenie zasilania przeciw nagłym impulsowym zanikom/ wyłączeniom zasilania / czasami kilka razy dziennie w okolicy mojego zamieszkania / , również w przypadku wyłączeń zasilania do około pół godziny. W przypadku dłuższych wyłączeń zasilania - zasilanie rezerwowe z agregatu prądotwórczego . Mam wykonaną instalację elektryczną w budynku dostosowaną do podłączenia doń agregatu prądotwórczego - agregat inwertorowy zasilający podstawowe obwody elektryczne w domu wraz z oświetleniem. W dwu zdaniach w kwestii wyjaśnienia - mieszkam w okolicy w której zimą zeszłego roku prądu nie było ponad tydzień / południe naszego kraju / - taki system zasilania rezerwowego sprawdził się u mnie w domu w stu procentach - przez tydzień zasilałem instalację elektryczną budynku z agregatu - funkcjonowaliśmy normalnie nie odczuwając praktycznie braku zasilania z sieci energetycznej. Jedynym "minusem" takiego funkcjonowania było tankowanie zbiornika agregatu - jednak -jasność nocą i ciepło w domu rekompensowało wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.10.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 I w tym wątku i w watku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167759-Agregat-pr%C4%85dotw%C3%B3rczy-do-1500pln&p=4340996#post4340996każdy by chciał kupić najtańszy agregat, podłączyć wtyczką i żeby działał. CO niektórzy jeszcze chcą podłączyć UPS ale nie wiedzą o tym, że taki UPS nie będzie wykrywał taniego agregatu jako dobre źródło zasilania i nie będzie się ładował. Oczywiście inwestor się tego nie dowie (lub nie przekona na własnej skórze), że te taniochy z chin (lub na podzespołach) to sie nadają ale do zagotowania wody w czajniczku elektrycznym lub grzałeczką ale nie do zasilania LCD czy TV LED za kilka tysiaków. Brrr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakauer 15.10.2010 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Dziękuję za informacje. Ja potrzebuję zamontować agregat na dłuższe wyłączenia prądu. Zatem , jaki konkretnie agregat mam kupić, by zasilał kocioł i by jeszcze wystarczyło na zasilanie np. czajnika i oświetlenia w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.10.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Konkretnie to ci nikt nie poda konkretów, bo.... nikt nie widział Twojej instalacji, poza elektrykiem-widmem. Zacznij od sprawdzenia, czy możesz wyodrębnić sobie te obwody które chcesz.Zakładam, że uda się to. Policz teraz ile tej mocy potrzebujesz, do wyniku dodaj zapas 30-60%.Policzyłeś to w kW, więc teraz w opisach agregatów szukaj tego parametru. To nie jest to samo co kVA. I dochodzimy do sedna sprawy, masz już kilka typów, każdy z nich ma sinus na wyjściu.Zaglądasz do portfela i decydujesz się na zakup konkretnego modelu. Oprócz samej mocy i kształtu napięcia na wyjściu zwracaj uwagę na rodzaj paliwa, zużycie paliwa, głośność, masę (wózek z kółkami lub bez), producenta, gwarancję i renomę sprzedawcy. Montowałem kilka agregatów, każdy był pochodzenia "made in Castorama", nikt nie zwracał uwagi na tyle parametrów które podane zostały w tym wątku. Jeden był firmy KIPOR, ale to już była inna bajka za inne pieniądze.Klienci kupowali agregaty "w nieświadomości" bo budowlańcy już stali z robotą....Więc były to agregaty, które wysłużyły swoje na budowie i nie było co z nimi zrobić. Zatem znalazły swoje miejsce jako rezerwowe źródło.Najważniejsze, żaden z nich nic nie spalił (RTV/AGD), nic nie uszkodził (CO), każdy z nich przeszedł procedurę zgłoszenia w energetyce.Najważniejsze jednak, że od momentu rozpoczęcia prac przy instalacji elektrycznej właściciel budynku mówił co chce mieć podłączone pod ten agregat, a z czego może zrezygnować przy awarii zasilania. Słowem instalacja była robiona praktycznie "z myślą pod agregat". Stąd moja pierwsza uwaga, sprawdź czy uda ci się wyodrębnić kotłownie, oświetlenie i ten nieszczęsny czajnik (duża moc w porównaniu z resztą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.10.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 ...Ja potrzebuję zamontować agregat na dłuższe wyłączenia prądu. Zatem , jaki konkretnie agregat mam kupić, by zasilał kocioł i by jeszcze wystarczyło na zasilanie np. czajnika i oświetlenia w domu. Do takich zastosowań to raczej taki ze średniej półki. Jeżeli chcecie pokrótce wiedzieć czym powinny się charakteryzować agregaty do konkretnych zastosowań to na jedenej ze stron można przeczytać: http://www.agregaty.biz.pl/ Większość z was chciałoby kupić agregaty nawet w powyższych kategoriach niesklasyfikowane i do tego zasilać cały budynek. Tak się nie da. Upss. Owszem się da ale na własne ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 26.10.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam jeśli chodzi o piece kupiłbym UPS-a i wystarczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.10.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Witam jeśli chodzi o piece kupiłbym UPS-a i wystarczy.... Na co wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdytom 30.10.2010 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Witam Nic dodać nic ująć - o wypowiedzi poprzednika . U mnie - kocioł kondensat Vitodens200 Viessmanna / cała kotłownia wraz z cyrkulacją c.w.u / - zasilanie rezerowowe na UPSie Orvaldi Sinus - zabezpieczenie zasilania przeciw nagłym impulsowym zanikom/ wyłączeniom zasilania / czasami kilka razy dziennie w okolicy mojego zamieszkania / , również w przypadku wyłączeń zasilania do około pół godziny. Możesz podać model tego UPSa ? Nic dodać nic ująć - o wypowiedzi poprzednika . W przypadku dłuższych wyłączeń zasilania - zasilanie rezerwowe z agregatu prądotwórczego . Mam wykonaną instalację elektryczną w budynku dostosowaną do podłączenia doń agregatu prądotwórczego - agregat inwertorowy zasilający podstawowe obwody elektryczne w domu wraz z oświetleniem. Dysponujesz może schematem swojej instalacji elektrycznej w formie elektronicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.10.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Witam Możesz podać model tego UPSa ? Witaj. - już go podawałem - Orvaldi Sinus - http://www.orvaldi.pl/index.php/pl/product_catalog/product_view/2/116 Dysponujesz może schematem swojej instalacji elektrycznej w formie elektronicznej? Nie dysponuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdytom 30.10.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Witaj. - już go podawałem - Orvaldi Sinus - http://www.orvaldi.pl/index.php/pl/product_catalog/product_view/2/116 . Dzieki za namiar Moze już pisałeś o tym ale powiem ze masz tyle postów i ciężko by było mi znaleźć. Czy możesz opisać swoja instalacje awaryjnego zasilania. Jeśli nie chcesz się powtarzać to może być na priv. Chodzi mi jak fizycznie rozdzieliłeś dwie rozdzielnice. Czy masz jakieś zabezpieczenie od powrotu napięcia, czy informowałeś energie o tym. Jakie obwody masz zasilone z tej rozdzielnicy, jaki masz agregat. Sporo tych pytan Z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.10.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 gdytom - odbierz pw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szary12376 07.12.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witam . Potrzebuje podpowiedzi i rady zorientowanych w temacie . Który UPS byłby lepszy do pieca c.o. gazowego Vilanta z ograniczeniem 190-253V ,jego pompą , pompą cyrkulacji i dwoma pompami podłogówek ?Wszystko wpięte w piec ,całość na jednej fazie i bezpieczniku . Wszystko max 256W. Już dwa razy przez skoki napięcia w sieci piec wszedł w błąd , drugi błąd był groźny F 61 . Mogła być to płyta główna , ale reset wystarczył . Upatrzyłem dwa UPS-y . http://powerwalker.com/?page=product&item=10120064&lang=en http://powerwalker.com/?page=product&item=10120177&lang=en Pierwszy jest z AVR i line-interaktiv, a drugi onlinowy . Chciałbym kupić ten onlinowy , bo ma lepsze parametry . Ale zastanawiam się czy ten onlinowy poza większą ceną nie będzie brał dla siebie znacznie więcej prądu od tego line-interaktiv . Zaznaczę od razu ,że nie chodzi mi o ekstremalne V w sieci , tylko normalną pracę obu UPS, który będzie i jak znacząco pobierał więcej prądu dla siebie ? Producent podaje tylko efektywność w %. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.03.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Witam . Potrzebuje podpowiedzi i rady zorientowanych w temacie . Który UPS byłby lepszy do pieca c.o. gazowego Vilanta z ograniczeniem 190-253V ,jego pompą , pompą cyrkulacji i dwoma pompami podłogówek ? Wszystko wpięte w piec ,całość na jednej fazie i bezpieczniku . Wszystko max 256W. Już dwa razy przez skoki napięcia w sieci piec wszedł w błąd , drugi błąd był groźny F 61 . Mogła być to płyta główna , ale reset wystarczył . Upatrzyłem dwa UPS-y . http://powerwalker.com/?page=product&item=10120064&lang=en http://powerwalker.com/?page=product&item=10120177&lang=en Pierwszy jest z AVR i line-interaktiv, a drugi onlinowy . Chciałbym kupić ten onlinowy , bo ma lepsze parametry . Ale zastanawiam się czy ten onlinowy poza większą ceną nie będzie brał dla siebie znacznie więcej prądu od tego line-interaktiv . Zaznaczę od razu ,że nie chodzi mi o ekstremalne V w sieci , tylko normalną pracę obu UPS, który będzie i jak znacząco pobierał więcej prądu dla siebie ? Producent podaje tylko efektywność w %. Pozdrawiam . Trochę późno przeczytałem Twój post. Takie coś planuję do swojej kotłowni. U mni piec Immergas, 3 pompki obiegowe, na około 2 godziny wystarczy. Czysty sinus. Pozdrawiam. http://zasilacze-ups.com/inv500w-40Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.03.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Witam . Potrzebuje podpowiedzi i rady zorientowanych w temacie . Który UPS byłby lepszy do pieca c.o. gazowego Vilanta z ograniczeniem 190-253V ,jego pompą , pompą cyrkulacji i dwoma pompami podłogówek ? Wszystko wpięte w piec ,całość na jednej fazie i bezpieczniku . Wszystko max 256W. Już dwa razy przez skoki napięcia w sieci piec wszedł w błąd , drugi błąd był groźny F 61 . Mogła być to płyta główna , ale reset wystarczył . Upatrzyłem dwa UPS-y . http://powerwalker.com/?page=product&item=10120064&lang=en http://powerwalker.com/?page=product&item=10120177&lang=en Pierwszy jest z AVR i line-interaktiv, a drugi onlinowy . Chciałbym kupić ten onlinowy , bo ma lepsze parametry . Ale zastanawiam się czy ten onlinowy poza większą ceną nie będzie brał dla siebie znacznie więcej prądu od tego line-interaktiv . Zaznaczę od razu ,że nie chodzi mi o ekstremalne V w sieci , tylko normalną pracę obu UPS, który będzie i jak znacząco pobierał więcej prądu dla siebie ? Producent podaje tylko efektywność w %. Pozdrawiam . Jeszcze jedna sprawa. W razie dłuższej przerwy w zasilaniu inwerter podłączysz do agregatu. Moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts