Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blaszana kalenica, jak to zrobić?

perm

Recommended Posts

Mam dwuspadowy dach w domku ogrodnika, około 7m długi kryty blachą trapezową pruszyński. Dali mi do niej 2 metrowej długości wygięte blachy na kalenicę. W przekroju taki bardzo płaski trójkąt bez podstawy z wywiniętymi do środka brzegami. Pytałem się u Pruszyńskiego jak to to połączyć jedną z drugą. Zaproponowano mi po prostu połozyć jedna na drugą nie przejmując się zakładkami na brzegach i skręcić. Jakoś to do mnie nie przemawia, zakładki mają grubość ok 0,7cm. Nie wiem czy mam to na chama skręcić zgniatajac te wywinięcia? Myślałem by je w jednej blasze trochę rozgiąć i wsunąć jedną w drugą ale mozna tak na odcinku max 1 - 2 cm. To za mało. Może ktoś zna jakiś inny sposób na łącznie takiej blaszanej kalenicy?

Tak wygląda próba położenia jednej blachy na drugą i skręcenia.

http://www.glowfoto.com/static_image/17-091457L/5759/jpg/10/2010/img6/glowfoto

Wiocha! Nie da się bo ten wywinięty do środka rąbek nie daje się przewiercić i skręcić. Wsunąć jedno w drugie też się nie da. Jednyna możliwość to na styk ale jak to uszczelnić? Dochodzę do wniosku że blacha o takim kształcie na kalenicę dachu z blachy trapezowej po prostu się nie nadaje. Pana z firmy Pruszyński który powiedział mi że to się kładzie jedno na drugie i skręca jutro powieszę za jajka. Tych co mi to sprzedali czyli matołów z firmy "Serwis - Dach" ze Szczecina również.

no wlasnie. Oni ci po prostu nie dogieli tych koncowek. One powinny dolegac do tej glownej kalenicy. Mozesz smialo zrobic to sam. Mlotek gumowy w reke i doginasz...moszesz zrobic jeszcze inaczej bo w miejscach gdzie pod kalenice wchodzi trapez nozycami mozesz zrobic wycinke tej blaszki. Aczkolwiek ja bym polecal pierwsza opcje i koniecznie uszczelki uniwersalne klinowe z jednej i z drugiej strony kalenicy. W przeciwnym wypadku bedzie podwiewal tam snieg szczelina pomiedzy dwoma trapezami