perm 12.10.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Mam dwuspadowy dach w domku ogrodnika, około 7m długi kryty blachą trapezową pruszyński. Dali mi do niej 2 metrowej długości wygięte blachy na kalenicę. W przekroju taki bardzo płaski trójkąt bez podstawy z wywiniętymi do środka brzegami. Pytałem się u Pruszyńskiego jak to to połączyć jedną z drugą. Zaproponowano mi po prostu połozyć jedna na drugą nie przejmując się zakładkami na brzegach i skręcić. Jakoś to do mnie nie przemawia, zakładki mają grubość ok 0,7cm. Nie wiem czy mam to na chama skręcić zgniatajac te wywinięcia? Myślałem by je w jednej blasze trochę rozgiąć i wsunąć jedną w drugą ale mozna tak na odcinku max 1 - 2 cm. To za mało. Może ktoś zna jakiś inny sposób na łącznie takiej blaszanej kalenicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.10.2010 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Tak wygląda próba położenia jednej blachy na drugą i skręcenia. http://www.glowfoto.com/static_image/17-091457L/5759/jpg/10/2010/img6/glowfotoWiocha! Nie da się bo ten wywinięty do środka rąbek nie daje się przewiercić i skręcić. Wsunąć jedno w drugie też się nie da. Jednyna możliwość to na styk ale jak to uszczelnić? Dochodzę do wniosku że blacha o takim kształcie na kalenicę dachu z blachy trapezowej po prostu się nie nadaje. Pana z firmy Pruszyński który powiedział mi że to się kładzie jedno na drugie i skręca jutro powieszę za jajka. Tych co mi to sprzedali czyli matołów z firmy "Serwis - Dach" ze Szczecina również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.10.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 zrób zdjęcie przekrojowe tej blachy na kalenicę. Wówczas postaram sie pomóc, Bo z tego foto nie bardzo widać jak ona jest wyprofilowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.10.2010 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 http://www.pruszynski.com.pl/typowe_obrobki_blacharskie.php?produkt=140 Takie coś tylko u mnie to zawinięcie na dole nie jest równoległe a rozwarte i niestety krótsze. Nie da sie tego przewiercić bo wkręt się ześlizguje. Jakies g..no mi sprzedali i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.10.2010 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 no wlasnie. Oni ci po prostu nie dogieli tych koncowek. One powinny dolegac do tej glownej kalenicy. Mozesz smialo zrobic to sam. Mlotek gumowy w reke i doginasz...moszesz zrobic jeszcze inaczej bo w miejscach gdzie pod kalenice wchodzi trapez nozycami mozesz zrobic wycinke tej blaszki. Aczkolwiek ja bym polecal pierwsza opcje i koniecznie uszczelki uniwersalne klinowe z jednej i z drugiej strony kalenicy. W przeciwnym wypadku bedzie podwiewal tam snieg szczelina pomiedzy dwoma trapezami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts