Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod 2 metrowy maszt do anteny satelitarnej.

lukaszg84

Recommended Posts

Witam wszystkich,

temat nie dotyczy co prawda budowy domu ale mam nadzieję, że forumowicze obeznani w sprawach fundamentów będą potrafili pomóc :).

Potrzebuję postawić maszt w celu przykręcenia anteny satelitarnej do niego. Nie ma możliwości innego zamontowania anteny - tylko do masztu wmurowanego/wbitego w ziemię. Masz ma postać pionowej rury z przyspawanym na końcu płaskownikiem z czterema dziurami do przykręcenia do płaskiej powierzchni.

Maszt oczywiście powinien być stabilny, trzymać idealny pion itp. Mam takie trzy pomysły, różne pod względem pracochłonności:

- wykopać dziurę na około 80cm głębokości, zabetonować, masz przykręcić do fundamentów

- wykopać dziurę na około 105cm głębokości, postawić w niej betonowy krawężnik (taki jak jest używany do budowy dróg) ale pionowo (krawężnik ma wymiary 20x30x100), do krawężnika przykręcić maszt

- wykopać dość płytką dziurę tak, żeby krawężnik zmieścił się poziomo (i tak waży ponad 100kg) i do niego przykręcić maszt.

Najbardziej podoba mi się 3 lub 2 rozwiązanie, bo do betonowania musiałbym kogoś zatrudnić a z wkopaniem krawężnika sobie poradzę.

Maszt ma być w odległości około 1m od bloku więc głębokie przemarzanie nie powinno mieć tam miejsca.

Maszt ma być w odległości około 1m od bloku więc głębokie przemarzanie nie powinno mieć tam miejsca.

Rozwiń myśl że obok bloku nie ma mrozu to po pierwsze.

Obok bloku to jaki wysoki ten maszt ? Jaka średnica anteny.

Jeżeli to co chcesz postawic ma byc wyższe niż 1m a średnica czaszy wiecej niz 50cm to żadne krawęzniki tego nie utrzymają. Solidny fundament wylewany.

Rozwiń myśl że obok bloku nie ma mrozu to po pierwsze.

Śnieg topnieje dość szybko, stąd mój wniosek że jest tam jednak cieplej aczkolwiek może to nie mieć znaczenia.

Obok bloku to jaki wysoki ten maszt ? Jaka średnica anteny.

Wysoki na 2 metry, antena stalowa, 80cm średnicy.

Jeżeli to co chcesz postawic ma byc wyższe niż 1m a średnica czaszy wiecej niz 50cm to żadne krawęzniki tego nie utrzymają. Solidny fundament wylewany.

Czy fundament na głębokość 80cm wystarczy? Dlaczego krawężnik wkopany na głębokość 100cm będzie trzymać gorzej niż 80cm fundament (nie jestem złośliwy - pytam bo nie wiem :)).

Dzięki za szybką odpowiedź.

PS Chciałem jeszcze dodać że maszt będzie pod balkonem, w odległości około 1m od ściany i raczej osłonięty od wiatru. Ponieważ maszt ma stać pod balkonem mogę go rozeprzeć o balkon (ale bez przykręcania).

Edytowane przez lukaszg84
Uzupełnienie informacji

Napisałeś z dużej litery Maszt, a tu chodzi o kawałek rury wystającej ponad ziemią.

Rozwiązanie nr 2 sprawdzi się w zupełności, zwróć uwagę na zagęszczanie ziemi przy zasypywaniu dziury.

Więcej uwagi poświęciłbym na dobór rury i jej zabezpieczenie antykorozyjne.

Na placach budowy wkopuje słupy drewniane na podobnej głębokości z tym że nieco wyższe niż twoja rura.

Słupy obsypuje dużymi kamieniami, płytami chodnikowymi, kostką brukową.... co mam dostępne i całość zasypuje ziemią.

Stoją po kilka, kilkanaście miesięcy i nie chcą runąć.

Słupy obciążone kablem, kabel potrafi się bujać na wietrze, o narożnych słupach nie wspomnę.

Twoja antena to pikuś, Pan Pikuś.

Nie zgodzę sie z poprzednikiem, wkopanie na metr i obsypanie nie zagwarantuje ze sie nie obruszy po X wietrze. Jak chcesz miec zrobione na zawsze sztywno betnuj, jak chcesz podjąc ryzyko że po wichurze będziesz od nowa ustawił antene to obsypuj. Zawalic sie nie zawali.

Ale jak masz ten maszt metr od budynku to ja bym zrobil inaczej.

Stawiasz rure no oblewasz wiadrem betonu żeby gowniarze nie popachly w bok a tuż pod anteną dajesz dwa mocowania do ściany. W takim przypadku odpada praktycznie fundament, śrdnica rury moze byc rzędu 50mm.

Rurka zamocowana tylko w funadmencie muis byc grubsza i wiekszej srednicy

Dziękuję za wszystkie porady, poniżej kilka uwag/pytań.

Stawiasz rure no oblewasz wiadrem betonu żeby gowniarze nie popachly w bok a tuż pod anteną dajesz dwa mocowania do ściany.

Jakiekolwiek mocowanie do ściany odpada - gdybym tak mógł zrobić to maszt byłby przykręcony tylko do ściany, a nie kombinowałbym z fundamentem.

Napisałeś z dużej litery Maszt, a tu chodzi o kawałek rury wystającej ponad ziemią.

Początki zdania zawsze piszę wielką literą :). Wysokość masztu zawarłem w temacie ale faktycznie, nie dałem wystarczająco do zrozumienia, że nie jest to jakaś solidna konstrukcja.

Więcej uwagi poświęciłbym na dobór rury i jej zabezpieczenie antykorozyjne.

Stalowa, ocynkowana. Tak jak napisałem - jest takie gotowe rozwiązanie do kupienia: "Maszt ma postać pionowej rury z przyspawanym na końcu płaskownikiem z czterema dziurami do przykręcenia do płaskiej powierzchni.".

Rurka zamocowana tylko w funadmencie muis byc grubsza i wiekszej srednicy

Ale ja ją chce przykrecić (kołki rozporowe do krawężnika lub jakaś nagwintowany pręt w fundamencie),a nie wkopywać.

Jak chcesz miec zrobione na zawsze sztywno betnuj

Na jaką głębokość?

Ile czasu musi to wiązać, przed zamocowaniem anteny?

Sprawdzę po prostu koszt fundamentu (niestety nie mam możliwości sam tego zrobić - brak miejsca na zabawy z mieszaniem zaprawy) i jak będzie dużo wyższy od wkopanego w ziemię krawężnika, to wybiorę krawężnik + jakieś kamienie wokoło.

Przyszło mi dzisiaj do głowy jeszcze jedno rozwiązanie: maszt przykręcony do płyty zwanej Jumbo. W sklepach dostępne są maszty do anten, obciążane płytkami chodnikowymi - skoro takie coś się trzyma to rozwiązanie z płytą Jumbo powinno być nieruszalne.

Edytowane przez lukaszg84

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ostatecznie użyłem krawężnika, kupiłem trzymetrowy maszt i na długości jednego metra przykręciłem do krawężnika a całość wkopałem w ziemię. Krawężnik największy, budowlany (130kg). Maszt jest ocynkowany a dodatkowo zabezpieczyłem go środkiem Bitex (do zabezpieczania podwozia samochodu przed korozją).

Wygląda na to, że prędzej się maszt złamie niż wyrwie ten krawężnik :), a gdyby nawet wszystko trochę jeszcze siadło i odchyliło się od pionu to zniweluję to montowaniem anteny satelitarnej.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za porady.