Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

98latek, dylemat nad kupnem ze wzgl.na remont

chantalle

Recommended Posts

Witam,

po ponad 10miesiecznych poszukiwaniach w koncu znalezlismy cos co się nam wspolnie podoba. Przedtem bylo zawsze tak, że jedno z nas było niezadowolone.

Dezcyzja jeszcze nie zapadła, ale trzeba bedzie się spieszyć, zeby kos inny domku nie dmuchnął nam przed nosem.

Dom jest z 1912 roku, po jakims tam remoncie w 2000roku. działka 12 arów.

Oglądalismy posiadlosc dopiero jeden raz,porobilismy fotki i nasze wnioski dot. co trzeba tam zrobic to:

-ocieplenie całego domu z zewnatrz (jak?)

-doprowadzenie centralnego ogrzewania na pietro,obecnie jest tam elektryczne ogrzewanie, reszta domu podłaczona jest pod gas (naturgas-dunska nazwa)

- zrobienie w calym domku podlog-obecnie sa tam wykladziny i jakas plyta pod nimi

-wymiana okien na pietrze i w piwnicy(na parterze sa wymienione)

-mozliwe zrobienie wyzej dodatkowej lazienki,obecnie jedyna jest na poziomie piwnicznym

-dach jest nowy, zdrowe belki, ale brak membrany między dachem a wełną, ocieplone w ten sposob są sciany i sufit poddaszowych pokoi. Co z tym zrobić?

ocieplenie i wymiana okien,zrobienie podlóg oraz doprowadzenie ogrzewania na pietrze to koniecznosc,aby nie zjadly nas koszty ogrzewania, ktore obecnie sa ogromne, a idzie ponoc znow zima stulecia...

Tutaj link do zdjęc:

http://picasaweb.google.pl/vaxa.rys/Dom?authkey=Gv1sRgCKfqvM657PCfVw#

dodaje plan domku, mała legenda z dunskiego:

stueplan-parter

spisestue-jadalnia

stue-salon

entre-wejscie

køkken-kuchnia

kælder-piwnica

vaskerum-pralnia,jest tam tez piec na gas

bad-łazienka

1.sal-piętro

værelse-pokój

wiem,ze niby duzo remontu tam nie trzeba, ale jestesmy totalnie zieloni w tym temacie, w gre wchodzi kredyt na 30 lat,wiec obawy mamy. Jakies porady od fachowców bądz doswiadczonych posiadaczy podobnych chacjendek?

pozdrawiamy z wietrzenej Skandynawii

K&K

p1_big..jpg

a..jpg

dziekuje kubel30 bardzo za odpowiedz. pracy sie nie boimy,jednak czas na goni. w styczniu dołączą do nas bliźniaki! martwi mnie troche to zasolenie sciany w piwnicy w jednym miejscu oraz brak tej membrany pod blachodachowką, jakie tam mozna zastosowac rozwiazania aby to zasolenie nie rozroslo sie oraz co z dachem,aby nie zbankrutowac na ogrzewaniu,bo w tych okolicach to wiejeeeeeeee.

Myslelismy zeby przeziomowac na parterze,gore calkiem zamknąc aby nie uciekalo cieplo, a na wiosne ruszyc z wyburzeniem scian u gory,na nowo rozmiescic tam pokoje +lazienke, no i na dole zrobic wszedzie podlogi. Przed kolejna zimą dom ocieplic z zewnatrz.

Jak jakiś fachowiec sprawdzi Ci ten domek pod względem technicznym to musisz zorientować się już sam w cenach materiałów budowlanych na tamtym rynku.

Tak na serio to my nie wiele możemy doradzić nie znając cen . Tu w Polsce ceny będą się różnić od tych u Was i myślę, że nikt z nas nie doradzi czy to się opłaca finansowo, a tym bardziej że bierzecie kredyt na 30 lat . Rata plus koszty i zobaczysz czy temu sprostacie. Mogę życzyć powodzenia.

Tak sie paytrze na twoje zdjecia i masz o wiele mniej roboty przy tym domku niz ja przy swoim mieszkaniu.

Kubel30 pisal ze jesli sie znacie na robicie to dacie rade, miom zdaniem wystarczy ze bedziecie mieli checi do pracy i sporo samozaparcia to wszystkiego mozna sie nauczyc. Ja na poczatku mialem nokle pojecie o budowlance, a jednak sam dalem raze zrobic praktycznie caly remont.

Jesli macie zamiar robic gore praktycznie od podstaw to membrane na dach zawsze mozna polozyc,. Przerobienie ogrzewania to tez nie jest jakas straszna filozofia. Moim zdaniem najwieksze wyzwanie to jednoczesne mieszkanie i remontowanie domu.

Ok skoro nie chodzi o koszty, a o cenne rady to proponuję przejrzeć wątek'' remont stulatka i niespodzianki" tam znajdziesz dużo takich porad mądrych ludzi , którzy mają dużą wiedzę na temat jak remontować stare domy. Bo jak wiadomo- stare nie zawsze lubi nowe.

Sama robię pewne rzeczy pierwszy raz i aż dziw mnie bierze że to umiem .

Och gdyby mój dom był w takim stanie to .... więcej mogłabym z mężem poleżeć w weekendy:)

Powodzonka :cool:

dziękuje za odpowiedzi. wlasnie kilku ludzi twierdzi ze jak juz dach polozony bez tej membrany,to nie ma sensu jej wogole klasc,bo nie bedzie spelniac funkcji, pokaze wam jak wyglada poddasze i krzywy komin(ten jest nieuzywany,sa dwa), moze link bedzie działał. 3 ostatnie zdjecia są z poddasza.

http://picasaweb.google.pl/vaxa.rys/Dom?authkey=Gv1sRgCKfqvM657PCfVw#5530563479473686466

a tu wszystkie zdjęcia:

http://picasaweb.google.pl/vaxa.rys/Dom?authkey=Gv1sRgCKfqvM657PCfVw#

na pietrze są koniecznie do wymiany, na parterze są takie same tylko nowe, w piwnicy są do odnowienia z zewnątrz-farba odchodzi. tez bardzo mi się takie okan podobają, Dunczycy je uwielbiają, od wewnątrz są ozdobne,ale nieprzsadzone haczyki,mozna okno lekko uchylic,bądz mocniej, jak znajde jakies takie foto to wstawie. bardzo praktyczne to. Edytowane przez chantalle

a co powiecie na temat oceplenia domu od wewnatrz systemem IQ-Therm? probowalam namierzyc ceny na polskim internecie,ale nic nie znalazlam.

dowiedzielismy sie ze nie dostaniemy z gminy pozwolenia na ocieplenie tego domu z zewnatrz,wiec zaczelismy sie zastanawiac nad tym systemem.producent chyba jest niemiecki,wiec moze tam bedzie najtaniej,bo transport dla nas to nie problem.

druga sprawa,jak pozbyc sie tego zasolenia w piwnicy oraz w jaki sposob ocieplic podlogi na parterze?obecnie jest tam plyta wiurowa a na to wykladzina...

jakies pomysly?pozdrawiam