kjac 12.10.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 (edytowane) W roku 1994 zakończyłem budowę, miałem wszystkie niezbedne pozwolenia i odbiory. Poszedłem do Urzędu Gminy i tam zgłosiłem fakt zakończenia budowy. Pani urzędniczka z uśmiechem wpisała mi do dowodu zameldowanie. Nie chciała ode mnie żadnych dokumentów.I tak sobie mieszkałem w błogiej, naiwnej niewiedzy. Okazuje się, że wtedy trafiłem nie do właściwego urzędnika i nie otrzymałem oficjalnego pozwolenia na użytkowanie domu. Nie wiem co teraz robić. Proszę o pomoc i radę Edytowane 12 Października 2010 przez kjac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 13.10.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 To zależy co miałeś napisane w pozwoleniu na budowę. Czy musi być odbiór, czy należy tylko zgłosić chęć zamieszkania przed terminem 21 dni. Sprawdz dokładnie jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjac 13.10.2010 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Miałem poinformować Urząd Gminy o zakończeniu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 14.10.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Czyli nic nie musisz teraz robić, jeżeli im to zgłosiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzio-dyzik 21.10.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 (edytowane) dzien dobry. u mnie w pozwoleniu mam zapis taki w pkt 5 INWESTOR JEST ZOBOWIĄZANY1) zawiadomić właściwy organ nadzoru budowlanego o zakończeniu budowy co najmniej 21 dni przed zamierzonym terminem przystąpienia do użytkowania.czy to o taki zapis ci chodzi. czy jak mam taki zapis to nie muszę się starać o odbiór techniczny budynku. a w dalszej cześć małym drukiem w pouczeniu widnieje wpis pkt 3 w przypadku, gdy w niniejszej decyzji nie nałożono obowiązku uzyskania pozwolenia na użytkowanie, do użytkowania obiektu można przystąpić w terminie 21 dni od dnia doręczenia do właściwego organu nadzoru budowlanego zawiadomienia o zakończeniu budowy. mam pytanie co mam doręczyć jeszcze do takiego zawiadomienia o zakończeniu prac budowlanych. jeżeli po tych dniach organ nie wniesie sprzeciwu to dostane jakis papier na użytkowanie( do banku potrzebny papier pozwolenie zamieszkanie lub zgłoszenie o zakończeniu prac budowlanych.czy przy zgłoszeniu urzad podbije i da mi kopie do banku Edytowane 21 Października 2010 przez dyzio-dyzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 22.10.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Tak, skaładasz do PINB zawiadomienie o zakończeniu budowy, wraz ze wszystkimi dokumentami. Po kilkunastu dniach PINB, jeżeli nie mają nic do zarzucenia, wydają Ci zaświadczenie o możliwości przystąpienia do użytkowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.10.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 A nie należy uzupełnić dziennika budowy od '94 do obecnej chwili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 22.10.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Dlatego napisałem: .... zawiadomienie o zakończeniu budowy, wraz ze wszystkimi dokumentami..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjac 18.01.2011 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 A co z użytkowaniem bez zezwolenia domu wybudowanego przed 1995 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 19.01.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 A co z użytkowaniem bez zezwolenia domu wybudowanego przed 1995 r. "odnowic"pozwolenie na budowe i dalej postepowac jak w przypadku budowy az do odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts