Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w domu bez odbioru

kjac

Recommended Posts

W roku 1994 zakończyłem budowę, miałem wszystkie niezbedne pozwolenia i odbiory. Poszedłem do Urzędu Gminy i tam zgłosiłem fakt zakończenia budowy. Pani urzędniczka z uśmiechem wpisała mi do dowodu zameldowanie. Nie chciała ode mnie żadnych dokumentów.

I tak sobie mieszkałem w błogiej, naiwnej niewiedzy. Okazuje się, że wtedy trafiłem nie do właściwego urzędnika i nie otrzymałem oficjalnego pozwolenia na użytkowanie domu. Nie wiem co teraz robić. Proszę o pomoc i radę

Edytowane przez kjac

dzien dobry.

u mnie w pozwoleniu mam zapis taki

w pkt 5 INWESTOR JEST ZOBOWIĄZANY

1) zawiadomić właściwy organ nadzoru budowlanego o zakończeniu budowy co najmniej 21 dni przed zamierzonym terminem przystąpienia do użytkowania.

czy to o taki zapis ci chodzi. czy jak mam taki zapis to nie muszę się starać o odbiór techniczny budynku.

a w dalszej cześć małym drukiem w pouczeniu widnieje wpis

pkt 3 w przypadku, gdy w niniejszej decyzji nie nałożono obowiązku uzyskania pozwolenia na użytkowanie, do użytkowania obiektu można przystąpić w terminie 21 dni od dnia doręczenia do właściwego organu nadzoru budowlanego zawiadomienia o zakończeniu budowy.

mam pytanie co mam doręczyć jeszcze do takiego zawiadomienia o zakończeniu prac budowlanych. jeżeli po tych dniach organ nie wniesie sprzeciwu to dostane jakis papier na użytkowanie( do banku potrzebny papier pozwolenie zamieszkanie lub zgłoszenie o zakończeniu prac budowlanych.czy przy zgłoszeniu urzad podbije i da mi kopie do banku

Edytowane przez dyzio-dyzik

• 2 months później...