Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o wsparcie - modyfikacja w sterowaniu podłogówką

nillu0

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Pragnę dokonać lekkiej modyfikacji w mojej instalacji podłogówki, od razu powiem, że nie znam ani projektu ani urządzeń jakie zostały użyte w instalacji - mieszkanie zostało kupione z gotową instalacją (nie otrzymałem specyfikacji instalacji). Podłogówka jest pociągnięta na wszystkie pokoje.

Posiadam taki rozdzielacz:

http://img829.imageshack.us/img829/2636/img0008mu.jpg

Od razu mam prośbę o jego identyfikację, bym mógł znaleźć jego specyfikację na sieci. Widnieje na nim logo KAN.

PROBLEM: Instalacja pozwala jedynie na sterowanie ogrzewaniem wspólnie na wszystkie pętle.

Steruje tym (brzydki) sterownik Delta Dore micro H, znajdujący się na przedpokoju, jest też siłownik Herz 28x1.5, widocznym u dołu rozdzielacza - ale nie wiem czy jest on połączony z tym sterownikiem, czy z czymś innym... Tak czy inaczej temperatura w całym domu aktualnie jest taka jak na przedpokoju...

CEL: Sterowanie ma odbywać się oddzielnie dla 3 stref:

1. przy drzwiach,

2. środkowy,

3. reszta: kuchnia, łazienka, dzienny.

Jak widać instalacja posiada 5 pętli, które zostały ładnie opisane flamastrem.

Akurat tak się składa, że mam poprowadzone kabelki do pokoi z punktu 1 i 2 więc mogę podłączyć sterownik z termostatem. W pozostałych pomieszczeniach nie ma tych przewodów więc raczej muszę się zdać na ten jeden centralny termostat dotychczasowy, który jest na przedpokoju - i tak przedpokój połączony jest z pokojem i kuchnią, a z łazienką sobie poradzę bo jest bardzo ciepła.

PYTANIA DODATKOWE:

Jak zamontować siłowniki elektryczne? Jeśli wrzucę siłowniki w pierwszej i drugiej pętli, a pozostawię ten dotychczasowy sterownik to czy dotychczasowy nie będzie wyłączał mi zasilania jeśli na dotychczasowym sterowniku zostanie osiągnięta pożądana temperatura? Jeśli tak - to w jaki sposób to rozwiązać?

Jeśli chodzi o sterowniki to planuję zastosować TYBOX 710 (lub TYBOX 810 jeśli uznam że lepiej miec bezprzewodową możliwość ustawienia termostatu w dowolnym miejscu pokoju). Przy okazji też wymienie ten brzydki dotychczasowy sterownik na TYBOXA...

Natomiast w sprawie wyboru siłowników - mogę zakupić takie same, jak ten dotychczasowy Herz, czy lepiej jest kupić KAN, jako że rozdzielacz jest firmy KAN (gwint sprawdziłem - jest 28x1.5)?

W jaki sposób odpowietrza się taki układ? Czy jest to dokonywane automatycznie, czy też służy do tego taki element w prawym górnym rogu (nad pompką)?

Co wskazuje manometr w prawym dolnym rogu?

IMG_0008.jpg

Edytowane przez nillu0

...........

Posiadam taki rozdzielacz:

http://img829.imageshack.us/img829/2636/img0008mu.jpg

Od razu mam prośbę o jego identyfikację, bym mógł znaleźć jego specyfikację na sieci. Widnieje na nim logo KAN.

.........

KAN-owski to masz jedynie sam rozdzielacz (mosiężne belki z zaworkami) a to wszystko co z prawej i lewej rozdzielacza to już różnej maści poskładane klocki, specyfikację samego rozdzielacza znajdziesz na stronie KAN-u ale to tylko zwykły prosty rozdzielacz jest

Manometr chyba wskazuje temperaturę ale czy zasilania czy powrotu ciężko się zorientować. Co do rozdzielacza wątpliwości rozwiał kolega wcześniej - zresztą to widać od razu jak się spojrzy na całość.

Herz - steruje jedynie temperaturą dla obwodu podłogówki jako całości i bada temperaturę kapilarą (taka rureczka zwinięta w zwoje i zakończona takim zgrubieniem).

Siłowniki możesz zamontować na dolnej belce bo tam są zaworki termostatyczne. Dla strefy bez przewodu można kupić sterownik radiowy.

Ten dodatkowy sterowany ze sterownika Delta Dore możesz sobie darować bo on właśnie steruje wg. jednego pomieszczenia całością podłogówki i jeśli on odetnie nie będzie na całości.

Ogólnie to ten układ dość marnie wygląda - dużo pomieszania różnych technologii i niepotrzebna komplikacja.

Ja bym się zdecydował na twoim miejscu na sterowanie globalne temperaturą zasilania podłogówki a tak wyregulował poszczególne pętle by utrzymywać zadaną i pożądaną tam temperaturę. A podłogówka ma taką zaletę, że się sama dość dobrze dostosowuje do zmiennych warunków.

Sterowanie globalne może być na trójdrogowym zaworze termostatycznym, zaworze trójdrogowym z siłownikiem i sterowaniem pogodowym lub tak jak u ciebie głowica termostatyczną z kapilarą, przy czym na głowicę bym się nie decydował osobiście - ona daje impulsy gorącej wody tak by powrót miał określoną wartość. Oba rozwiązania z zaworami trójdrożnymi zapewniają stałą temperaturę w całym obwodzie cały czas.

na wstępie dziękuję za odpowiedź

mam jeszcze parę wątpliwości:

Manometr chyba wskazuje temperaturę ale czy zasilania czy powrotu ciężko się zorientować

na pompce jest strzałka w dół co wskazuje jaki obieg ona wykonuje. skoro górna część rozdzielacza to zasilanie a dolna powrót to jak wykonywana jest cyrkulacja? przeciez z gornego rozdzielacza gorąca woda wpada w dół w białe rurki a wychodzi ciepła pod górę rurkami do dolnego rozdzielacza... a więc czy pompka nie powinna pracować w górę?

Herz - steruje jedynie temperaturą dla obwodu podłogówki jako całości i bada temperaturę kapilarą (taka rureczka zwinięta w zwoje i zakończona takim zgrubieniem).

Herz - chodzi ci o to białe pokrętło połączone kapilarą? Bo jest jeszcze siłownik na dole i to też Herz. A więc rozumiem że górny Herz jest na zasilaniu i daje impulsy gorącej wody tak by powrót miał określoną wartość. Natomiast co wykonuje dolny Herz? Znajduje się na powrocie. Czy to właśnie on jest podłączony pod sterownik Delta Dore?? Bo zauważyłem też, że jeśli na tym sterowniku pojawia się ognik (znaczy że temp. zadana przewyższa temp. czujnika) to zaczyna chodzić pompka... Co więc tam robi ten cholerny siłownik?

Ten dodatkowy sterowany ze sterownika Delta Dore możesz sobie darować bo on właśnie steruje wg. jednego pomieszczenia całością podłogówki i jeśli on odetnie nie będzie na całości.

Ja bym się zdecydował na twoim miejscu na sterowanie globalne temperaturą zasilania podłogówki a tak wyregulował poszczególne pętle by utrzymywać zadaną i pożądaną tam temperaturę.

czy te komentarze nie są sobie sprzeczne? najpierw piszesz by darować sobie sterowanie z tego sterownika bo sterowanie jest globalne, a później sugerujesz sterowanie globalne zasilania podłogówką. wyjaśnij proszę co miałeś na myśli

Sterowanie globalne może być na trójdrogowym zaworze termostatycznym, zaworze trójdrogowym z siłownikiem i sterowaniem pogodowym lub tak jak u ciebie głowica termostatyczną z kapilarą

rozumiem że sugerujesz tu wykonanie takiej modyfikacji - bo nie mam trzeciej drogi. raczej powinienem sobie ją podarować żeby czegoś nie schrzanić :/

Siłowniki możesz zamontować na dolnej belce bo tam są zaworki termostatyczne. Dla strefy bez przewodu można kupić sterownik radiowy.

nie rozumiem wtedy dlaczego się je umieszcza na powrocie a nie na zasilaniu...

Edytowane przez nillu0

Co do pompy to się nie wypowiem, choć w zasadzie jest dobrze bo podsysa wtedy wodę cieplejszą jak się głowica otworzy. Masz zapewne drugą pompę obiegu kotłowego i ona podaje na górną belkę zasilania (chyba bo właśnie nie można się sugerować tym że zawsze górna jest zasilaniem) ale w tym przypadku ta głowica z kapilara jest montowana na zasilaniu i dopuszcza tylko taką porcję ciepła by utrzymać żądaną temperaturę.

W zasadzie to można tak zostawić.

Odnośnie sprzeczności to tam nie ma sprzeczności bo:

- globalnie steruje głowica z kapilarą i dba o stałą temperaturę podłogówki.

- dolny Herz steruje na podstawie sterownika który bierze temperaturę z jednego miejsca i steruje także całą podłogówką w ten sposób, że pomimo otwarcia górnej głowicy dolny i tak blokuje całość i wobec tego cała podłogówka jest wychładzana więc w pewien sposób tez jest to sterowanie globalne ale na podstawie wybranego pomieszczenia.

Ze względu, że tobie zależny na selektywnym sterowaniu, to:

- układ pompy i górnej głowicy zostawił bym tak jak jest (by wiele nie przerabiać)

- wywaliłbym całkiem ten dolny zawór Herz (w jego miejsce dać jaką przedłużkę)

- założyć głowice termostatyczne na powrocie - czemu na powrocie, no tak się po prostu robi, zresztą tam masz zamontowane już zawory termostatyczne i wystarczy założyć głowice.

Obwód dla którego nie ma przewodu można zastosować termostat bezprzewodowy.

I tyle bym zrobił nie chcąc bardziej grzebać a osiągnąć cel ;) - tak też będzie dobrze

Edytowane przez robdk

ok, dzięki robdk za zaproponowane rozwiązanie. przemyślę sprawę i coś postanowię

mam teraz w głowie też plan B - zawiesić grzejniki, które będą mi dogrzewać pomieszczenia miejscowo (mam tez instalację na grzejniki). aktualnie jest jeden tylko grzejnik w lazience, ale mam możliwość podłączenia ich w pomieszczeniach

przy okazji pogorszenia się pogody postanowiłem już włączyć podłogówkę i........... nie działa

nie ociepla mi podłogi :(

przedwczoraj uruchomiłem grzanie, na sterowniku dałem wysoka temp. 25 stopni, na głowicy ustawiłem temp. 40 stopni. pompka cały czas pracuje, jest gorąca jak diabli. do dziś cały czas pracuje. badam ręką temperaturę na rozdzielaczu - na zasilaniu (górnym odcinku mosiężnym) jest gorąco że aż parzy, na powrocie (dolnym) jest tylko ciepła (gdzieś tak właśnie 40 stopni). oznacza to że oddało ciepło, a przecież mam zimną podłogę... co jest?

na pewnej stronie znalazłem zapis o błędach w instalacjach podłogówki

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/poradniki_abc/109.html

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/zoom.php?img=img/_big/ogrzewanie_podlogowe_rtl_z_rozdzielacza_zle.jpg

ten 3 schemat wydaje się przedstawiać podobną instalację jak moja. napisane jest że przez to że ogranicznik temperatury powrotu (2) zamontowany na zasilaniu podłogówki to grzejnik działa poprawnie natomiast ogrzewanie podłogowe nie działa

proszę o pomoc

Podłoga wcale ma nie być ciepła. Maksymalna temperatura podłogi przy-20 stC to 29 stC. nie puszczaj w podłogę wyższej temperatury wody niż 45 st. Obecnie powinno wystarczyć 30 st i schłodzenie na powrocie tak z 3-4 st.

Podłogówka to nie grzejnik, ze nagrzeje od razu pomieszczenie. W zależności od wykonania ma dość dużą bezwładność. Sugeruj się temperaturami pomieszczeń.

Odnośnie schematu jaki wskazujesz - to na pewno nie jest twój przypadek. U ciebie są dwa oddzielne obwody i w podłogowym masz pompę która niezależnie od całego układu przerzuca przez pętle wodę.

Przyjrzyj się czy czasem nie masz przypadkiem źle wyregulowane pętle. Może gdzieś się zawiesił zawór (skleił grzybek itp.)... trzeba badać sprawę