Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt połączenia podłogówki i kaloryferów

monika i lukasz

Recommended Posts

Jestem na etapie decyzji w jaki sposób będziemy ogrzewać dom. Napewno bedzie kocioł na paliwo stałe. Prawdopodobnie firmy HEF. Model Master M lub Master Unit.

I teraz jest decyzja czy robić podłogówkę czy sobie darować. Napewno nie chcę rezygnować z kaloryferów na piętrze. Podłogówka ma dla mnie jedynie walory estetyczne i na ten moment jestem bardziej przeciw niż za. mamy duży otwarty parter i cięzko tam wcisnąć kaloryfery, tak żeby było ładnie i to jedyny powód, że zastanawiamy się nad podłogówką. Wychodzi więc, że u góry grzejnik na dole podłogówka.

Czytałam, że połączenie tych instalacji sporo kosztuje. Mozecie cos więcej w temacie?

Dzięki za pomoc.

Monika

Czytałam. Ale kwestia kilka do 10 tys jest dla mnie mało konkretna. bo powiedzmy 2 tys, a10 tys to jednak duża różnica.

Wolałabym infomacje od osób, które już maja taki system i go uzytkują. Czyli mamy to u siebie w domu, kosztowało tyle i tyle :) ewentualnie od sprzedawcy: sama podłogówka tyle, same kaloryfery tyle, a połączenie tego tyle i tyle.

pozdrawiam,

monika

Informacje od użytkowników Ci nie pomogą. Przecież każdy dom jest inny i nie porównasz domu X z podłogówką z domem Y z podłogówką i grzejnikami.

Złóż zapytania ofertowe do kilku instalatorów, będziesz miała najlepsze informacje.

Tak zrobię. Z drugiej strony przynajmniej byłby jakiś obraz bardziej ralny niż od kilku do 10 tys :)

Policz sobie powierzchnię podłogi, następnie wylicz długość rury potrzebnej do położenia na podłodze (np. z odstępem co 20cm), weź pod uwagę cenę 1mb rury, rozsądną cenę roboczogodziny na układanie rur (pomyśl na sucho jak szybko można to ułożyć), cenę plastyfikatora do betonu, może uchwytów na rurki, jeszcze zawór mieszaający i w zasadzie już masz szacunek gotowy. Cena ponad ten szacunek, związana jest ze "współczynnikiem jelenia" o który wszyscy wykonawcy dosyć silnie zabiegają ;-)

Edytowane przez rwxw