monika i lukasz 13.10.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Jestem na etapie decyzji w jaki sposób będziemy ogrzewać dom. Napewno bedzie kocioł na paliwo stałe. Prawdopodobnie firmy HEF. Model Master M lub Master Unit.I teraz jest decyzja czy robić podłogówkę czy sobie darować. Napewno nie chcę rezygnować z kaloryferów na piętrze. Podłogówka ma dla mnie jedynie walory estetyczne i na ten moment jestem bardziej przeciw niż za. mamy duży otwarty parter i cięzko tam wcisnąć kaloryfery, tak żeby było ładnie i to jedyny powód, że zastanawiamy się nad podłogówką. Wychodzi więc, że u góry grzejnik na dole podłogówka. Czytałam, że połączenie tych instalacji sporo kosztuje. Mozecie cos więcej w temacie? Dzięki za pomoc.Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.10.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148342-Pod%C5%82og%C3%B3wka-w-sypialniach&p=4340839&viewfull=1#post4340839 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 13.10.2010 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Czytałam. Ale kwestia kilka do 10 tys jest dla mnie mało konkretna. bo powiedzmy 2 tys, a10 tys to jednak duża różnica. Wolałabym infomacje od osób, które już maja taki system i go uzytkują. Czyli mamy to u siebie w domu, kosztowało tyle i tyle ewentualnie od sprzedawcy: sama podłogówka tyle, same kaloryfery tyle, a połączenie tego tyle i tyle. pozdrawiam, monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.10.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Informacje od użytkowników Ci nie pomogą. Przecież każdy dom jest inny i nie porównasz domu X z podłogówką z domem Y z podłogówką i grzejnikami. Złóż zapytania ofertowe do kilku instalatorów, będziesz miała najlepsze informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 14.10.2010 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Tak zrobię. Z drugiej strony przynajmniej byłby jakiś obraz bardziej ralny niż od kilku do 10 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.10.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 (edytowane) Tak zrobię. Z drugiej strony przynajmniej byłby jakiś obraz bardziej ralny niż od kilku do 10 tys Policz sobie powierzchnię podłogi, następnie wylicz długość rury potrzebnej do położenia na podłodze (np. z odstępem co 20cm), weź pod uwagę cenę 1mb rury, rozsądną cenę roboczogodziny na układanie rur (pomyśl na sucho jak szybko można to ułożyć), cenę plastyfikatora do betonu, może uchwytów na rurki, jeszcze zawór mieszaający i w zasadzie już masz szacunek gotowy. Cena ponad ten szacunek, związana jest ze "współczynnikiem jelenia" o który wszyscy wykonawcy dosyć silnie zabiegają Edytowane 18 Października 2010 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts