Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smród w domu drewnianym - co to może być ?

Damiano18

Recommended Posts

Witam,

otóż mam problem.. Rok temu kupiłem drewniany dom (60letni) wyremontowałem go, zastosowałem (w celu ochrony) impregnat do drewna Hylotox Q. Zostały zabezpieczone ściany (belki) i podłoga. Od tamtej pory w domu strasznie śmierdzi.. nie wiem czym.. ale ten zapach jest taki że wszystko nim "przesiąka" - ubrania, jedzenie itp. Oczywiście po zastosowaniu impregnata do drewna dom był wietrzony 3-4 tygodnie. Na ścianach są położone płyty gipsowo-kartonowe.

Czy ten zapach może być od tego impregnatu ? Czy od czegoś innego ?

Edytowane przez Damiano18

zrobiłeś szczelny termos, okna pewnie nowe- a jak z wilgotnością? stare domy mają to do siebie że wydzielają zapachy- i to drewniane chyba bardziej niż murowane,

nie znam produktu Hylotox- ale chyba to nie chodzi o ten zapach- bo sam piszesz że to było dawno temu robione i wietrzenie po tym było, masz jakieś inne zapachy ukryte, sprawdzaj wszystko i wszystkie miejsca gdzie wchodzi ci: woda, wilgoć, odpływy wody,.... tam szukaj śladu

pozatym czy to jest taki sam zapach jak przed remontem tylko się nasilił, czy też jest to zupełnie inny zapach?

To jest bardzo intensywny zapach... Wydaję mi się że to nie jest wilgoć alni coś w tym stylu.. Jak kupiłem dom... owszem nie był za bardzo wietrzony i jak wiecie... po prostu śmierdziało takim czymś nie wietrzonym ale... gdy zastosowałem ten impregnat to zaczeło bardzo intensywanie śmierdzieć.. najbardziej na północnej ścianie....

Sam nie wiem ... może to i wilgoć... okna są nowe ale otwierane regularnie, codziennie. Więc dom jest wietrzony. Jeszcze nie ma tylko wentylacji.

Hmm, jeśli chodzi o drewniane domki, to w grę wchodzi faktycznie wilgoć. Ale mówisz, że okna są regularnie otwierane i dom wietrzony, więc to byłoby trochę dziwne. Jeśli chodzi o impregnat, to raczej sam z siebie nie powinien tak śmierdzieć, ale może wszedł w jakąś reakcję w czymś innym? Jeśli wietrzenie nie pomoże, to najlepiej wezwij jakiegoś fachowca, żeby sprawdził od czego to może być.

Nie wiem czy nie za dużo tej trucizny zastosowałeś w domu. To raczej stosuje się na zewnątrz, a wewnątrz domu raczej do drobnych przedmiotów, mebli, które mają potem karencję. Poczytaj tu jaką trutką pomalowałeś ściany i podłogi :jawdrop:

http://www.altax.com.pl/nowekarty/HYLOTOXQ_Kartacharakterystyki05.11.2009.pdf

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...