tpeter1 14.02.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 witam,....wczoraj byłem u projektanta zeby powiększył mi chatke do 73 m2.nie ma w tym problemu powiedział....pytam jaki kosztorys tego domu to on powiedział że w granicach 180 tys 200 tys.Ze za 150 tys. w zyciu nie postawi się. Załamał mnie ten człowiek..teraz sie zastanawiam czy budowac się.... Co o tym myslicie, czy projektant przesadził ? Jeśli masz możliwość przeprojektowania domu na większy to się nie zastanawiaj. W chwili obecnej ja też bym dodał z każdej strony po 1 m., tzn. na szerokości i długości. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 14.02.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 A tak wygląda domek po tynkowaniu w środku. Jeden z pokoi na górze pok Drugi z pokoi na górze nad kuchnią pok Łazienka z przedpokojem. Widać kawałek wejścia do "piwniczki" gdzie jest hydrofor. przedpok Trzeci z górnych pokoi pok Salon na dole z kuchnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziochatka 15.02.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Nieźle jest a tynk jaki masz maszynowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 16.02.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Tynk jest cementowo-wapienny, kładziony ręcznie przez rodzinną ekipę 3 osobową. Wszystko robili sami na budowie. Ja tylko zabezpieczyłem piasek, cement i wapno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 16.02.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) Pierwsze palenie w piecu. Pierwszy dym z komina. Komin szczelny, cug jest, strażak się obraca. Szambo zakopane 6m3. To mój zwierzyniec. Pies biega samodzielnie a królik na łańcuchu:). Czeka na zrobienie kojca pod krzaczkiem . A to efekt pracy zwierzyny mniej przyjaznej. Bobry bobrują na całego. Edytowane 16 Lutego 2011 przez tpeter1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 16.02.2011 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Fajne fotki, ja już zarezerwowałem sobie na kwieceiń ekipę do tynków i wylewki oraz do zabudowy poddasza. Już się nie mogę doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 17.02.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 I przyszedł czas na ostatni etap jaki zrobiłem taras i schody: Przygotowanie terenu pod taras A tu już jest taras widok z różych stron przed lakierowaniem: Stół zastawiony będzie oblewanie, żeby go korniki nie zjadły:) Taras po lakierowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 17.02.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 A tu są schody:). W ich konstrukcji zaszła mała zmiana - zrobiłem zakryte, ponieważ pies bał się po nich chodzić. Tutaj zaszła zmiana. Drzwiczki do schowka zostały przesunięte do czoła komina i nie ma tej małej wneki z którą nie wiadomo co było robić. Dzięki temu powiększył się schowek na różne mało potrzebne rzeczy używane raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 17.02.2011 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Z jakiego drewna są schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalek867 18.02.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 witam wszystkich budujących chatkę. Jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem projektu chatka. będę śledził kolejne etapy waszej budowy napewno coś mnie zainteresuję i niewykluczone że wykorzystam pomysł w swojej chatce. Jak np. powiększenie tarasu lub podwyższenie dachu o trzy pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 19.02.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Schody i taras wykonane są z modrzewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torun1 19.02.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 witam mam zamiar budowac chatke chcialbym zobaczyc ja ukogos kto ja wybudowal w realu ja mieszkam w toruniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalek867 19.02.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Przejżałem całego twojego bloga, podobają mi się twoje zmiany jakie wprowadziłeś w swoim projekcie chatki. Nad Jakim jeziorem budujesz swoją chatkę jest jakaś szansa zobaczenia na żywo twojej chatki. Ja pochodzę z Gostynina mieszkam w Lucieniu, a staram się o pozwolenie na budowę w miejscowoście Dąb Polski między Płockiem a Włocławkiem. a to jest mój blog http://www.rafalek867.mojabudowa.pl/. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 19.02.2011 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Cześć, chatka stoi w Grabinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 19.02.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witaj Tomo. Przeczytałem zmiany jakie wprowadziłeś w projekcie i dzi mnie że nie było w Twoim ściany kolankowej. W moim jest wysokości 40 cm +ściana kolankowa=murłata=80 cm. Ja u siebie dodałem jeszcze jedną cegłę i zyskałem przez to dodatkowo 20 cm. Żeby zachować proporcje chatki to ścianę sieni też podniosłem o 1 cegłę. I jak tam sprawa kominka? Zdecydowałeś się już na coś? A kominek z płaszczem wodnym czy bez? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 20.02.2011 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam, wykonawcę kominka już mam, pewnie zaczniemy w maju po tynkach i wylewce. Kominek wkład Bef Start 8 bez płaszcza wodnego rozprowadzony na góre i wiatrołap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 20.02.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A czy przez strop będziesz się przekuwać czy jkimś innym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 20.02.2011 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Stropu nie ruszam, albo puszczę kominem wentylacyjnym albo klatką schodową, jeszcze to jest do ustalenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 22.02.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Jak obiecywałem wcześniej to są zdjęcia z tegorocznych podtopień. Tak wyglądała ta mała rzeczka z wodą po łydki w tym roku w końcu stycznia. Jak to mówią "najstarsi górale" nie pamiętają żeby tutaj coś takiego się działo. Dojazd do bramy. Brama stoi w dołku i wody było około 40 cm. Widok z tarasu na górze. Za płotem płynie rzeka, która trochę wdarła się na działkę. W widocznym baraku w przyszłości będzie sauna. Saiding zostanie zdjęty. Całość porządnie ocieplona i obita deską elewacyjną. Przy takim poziomie "rzeki" do wody nie będzie daleko. Widok od strony pól. Jak widaćna zdjęciu taras obudowałem płytami betonowymi do budowy płotów, a z przodu wkopałem krawężniki. Wyszedł nawet fajny, w/g mnie, kwietnik. Widok od strony rzeki. Dom jest zbudowany na najwyższym miejscu. Dodatkowo podniosłem go o 3 bloczki ponad grunt. Tutaj jak widać woda nie doszła. A to jest furka do spacerów nad wodę. Liwiec płynie normalnie około 100 m od furtki, a tutaj nurt mam za płotem:( Mam nadzieję że to już ostatni taki rok. Teraz będzie 100 lat spokoju. Pozdrawiam wszystkich budowniczych chatki. Dalsze zdjęcia po zrobieniu dachu. Ekipa na kwiecień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywiec2010 23.02.2011 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Całe szczęście że woda nie podeszła pod dom. Niestety nigdzie nie jest w 100% bezpiecznie. Nad rzekami podtopienia, w górach osuwiska Czekam na kolejne zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts