Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek projekt Chatka z pracowni mgprojekt

tomo203

Recommended Posts

witam,....wczoraj byłem u projektanta zeby powiększył mi chatke do 73 m2.nie ma w tym problemu powiedział....pytam jaki kosztorys tego domu to on powiedział że w granicach 180 tys 200 tys.Ze za 150 tys. w zyciu nie postawi się.

Załamał mnie ten człowiek..teraz sie zastanawiam czy budowac się.... Co o tym myslicie, czy projektant przesadził ?:(

Jeśli masz możliwość przeprojektowania domu na większy to się nie zastanawiaj. W chwili obecnej ja też bym dodał z każdej strony po 1 m., tzn. na szerokości i długości. )

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pierwsze palenie w piecu.

DSCN4286..JPG

Pierwszy dym z komina. Komin szczelny, cug jest, strażak się obraca.:)

DSCN4281..JPG

Szambo zakopane 6m3.

HPIM1746..jpg

To mój zwierzyniec. Pies biega samodzielnie a królik na łańcuchu:). Czeka na zrobienie kojca pod krzaczkiem .

20090803137..jpg

A to efekt pracy zwierzyny mniej przyjaznej. Bobry bobrują na całego.

HPIM0406..JPG

Edytowane przez tpeter1

A tu są schody:). W ich konstrukcji zaszła mała zmiana - zrobiłem zakryte, ponieważ pies bał się po nich chodzić.

20090910033..jpg

20090912038..jpg

Tutaj zaszła zmiana. Drzwiczki do schowka zostały przesunięte do czoła komina i nie ma tej małej wneki z którą nie wiadomo co było robić. Dzięki temu powiększył się schowek na różne mało potrzebne rzeczy używane raz w roku.

saolon3..jpg

schody2..jpg

schody..jpg

witam wszystkich budujących chatkę.

Jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem projektu chatka. będę śledził kolejne etapy waszej budowy napewno coś mnie zainteresuję i niewykluczone że wykorzystam pomysł w swojej chatce. Jak np. powiększenie tarasu lub podwyższenie dachu o trzy pustaki

Przejżałem całego twojego bloga, podobają mi się twoje zmiany jakie wprowadziłeś w swoim projekcie chatki. Nad Jakim jeziorem budujesz swoją chatkę jest jakaś szansa zobaczenia na żywo twojej chatki. Ja pochodzę z Gostynina mieszkam w Lucieniu, a staram się o pozwolenie na budowę w miejscowoście Dąb Polski między Płockiem a Włocławkiem. a to jest mój blog http://www.rafalek867.mojabudowa.pl/.

Pozdrawiam

Witaj Tomo. Przeczytałem zmiany jakie wprowadziłeś w projekcie i dzi mnie że nie było w Twoim ściany kolankowej. W moim jest wysokości 40 cm +ściana kolankowa

=murłata=80 cm. Ja u siebie dodałem jeszcze jedną cegłę i zyskałem przez to dodatkowo 20 cm. Żeby zachować proporcje chatki to ścianę sieni też podniosłem o 1 cegłę.

I jak tam sprawa kominka? Zdecydowałeś się już na coś? A kominek z płaszczem wodnym czy bez? Pozdrawiam

Jak obiecywałem wcześniej to są zdjęcia z tegorocznych podtopień. Tak wyglądała ta mała rzeczka z wodą po łydki w tym roku w końcu stycznia. Jak to mówią "najstarsi górale" nie pamiętają żeby tutaj coś takiego się działo.

Dojazd do bramy. Brama stoi w dołku i wody było około 40 cm.

19012011242..jpg

Widok z tarasu na górze. Za płotem płynie rzeka, która trochę wdarła się na działkę. W widocznym baraku w przyszłości będzie sauna. Saiding zostanie zdjęty. Całość porządnie ocieplona i obita deską elewacyjną. Przy takim poziomie "rzeki" do wody nie będzie daleko.:)

19012011230..jpg

Widok od strony pól. Jak widaćna zdjęciu taras obudowałem płytami betonowymi do budowy płotów, a z przodu wkopałem krawężniki. Wyszedł nawet fajny, w/g mnie, kwietnik.

19012011239..jpg

Widok od strony rzeki. Dom jest zbudowany na najwyższym miejscu. Dodatkowo podniosłem go o 3 bloczki ponad grunt. Tutaj jak widać woda nie doszła.

19012011238..jpg

A to jest furka do spacerów nad wodę. Liwiec płynie normalnie około 100 m od furtki, a tutaj nurt mam za płotem:( Mam nadzieję że to już ostatni taki rok. Teraz będzie 100 lat spokoju.:) Pozdrawiam wszystkich budowniczych chatki. Dalsze zdjęcia po zrobieniu dachu. Ekipa na kwiecień.

19012011227..jpg