rafalek867 24.02.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Chyba lepszego miejsca na działce już bys nie znalazl na postawienie chatki. Całe szczeście woda nie podeszła bliżej domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 25.02.2011 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 tpeter1 na jaką moc przyłączeniową energii elektrycznej się zdecydowałeś? 5kW wystarczy na chatke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 25.02.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 W/g mnie to trochę mało. Ja w domu mam wszystko na prąd. Terma około 2 kW, grzejniki w pokojach - 4-6kW, kuchnia elektryczna - płyta ceramiczna - kolejne ze 4 kW, podgrzewacz wody w łazience na górze (ze względu na odległość od termy nie opłaca się ciągnąć nitki z ciepłą wodą) kolejne 2 kW. Dodać telewizor, oświetlenie, pralka i inne domowe urządzenia, no i moje marzenie sauna - 5 kW to za mało. Ja złożyłem wniosek o 11 kW i tyle mi przydzielono, a poza tym, w moim zakładzie energetycznym przydział mocy 3 fazowej był powyżej 8 kW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 07.03.2011 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Dziś u mnie zagościł elektryk, kładzie instalację elektryczną oraz alarmową, zamówiłem brame Hormann oraz zadatkowałem budowę kominka. W weekend wstawiłem koze, więc już jest ciepło Zastanawiam się jeszcze na dprzebiciem ściny aby zrobić wejście z domu do garażu, nie moge sie zdecydować czy przebić w kuchni czy w salonie ? Odnośnie tynków, wchodzi ekipa na początku kwietnia, zdecydowałem się jednak na tynki tradycyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 08.03.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Wiem że przejscie z garażu do domu to wygoda, ale nie mając jakiegoś pomieszczenia dzielącego garaż i część mieszkalną nie uda się uniknąć przenikania zapachów z garażu do domu (benzyna. olej, gorący silnik, spaliny). Ja bym się poważnie zastanowił nad takim rozwiązaniem. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 09.03.2011 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Masz rację, zrezygnowałem z tego przejścia, nawet bedzie bezpieczniej wrazie złodzieja. Elektryk kończy instalację, w sobotę zamieszcze jakieś fotki z prac. Szukam teraz systemu alarmowego, może macie jakieś doświadczenia, wyszło mi 7 czujek plus modłu GSM na karte sim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 10.03.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 (edytowane) ja u siebie założyłem centralkę Satela - Satel CA-10 ( http://www.satel.pl/pl/product/134/CA-10%20P,Centrala-alarmowa ). Daje możliwość stworzenia 4 niezależnych stref alarmowych. Ja u siebie zrobiłem tak:1 strefa - całość2 strefa - sam dom3 strefa - komórka4 strefa - barak który obecnie użytkuję a w przyszłości będzie sauna.Ten podział pozwala mi na sekwencyjne włączanie alarmów w poszczególnych strefach. Tobie też bym proponował podział przynajmniej na 2 strefy - garaż i dom. Da to możliwość włączenia alarmu w samym garażu, gdy będziesz Sobie słodko odpoczywał w domu. Często słyszy się o wyprowadzaniu samochodów z garaży kiedy właściciele zażywają zasłużonego odpoczynku. Oprócz tego możesz Sobie zrobić jeszcze strefy np. samą górę lub sam dół, tylko drzwi wejściowe itp. Ten system ma 16 wejść na różnego rodzaju czujki i urządzenia peryferyne. Na jednym wejściu możesz podłączyć kilka czujek. Na okna można założyć czujki kontraktonowe reagujące na otwarcie okna a na pokoje dodatkowo czujki ruchu. Dobrze jest wykonać instalację przed tynkiem, wtedy kable masz schowane. Pozdrawiam Tomek Edytowane 10 Marca 2011 przez tpeter1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 10.03.2011 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Witam, znajomy polecił mi taki zestaw:Centrala Satel Versa-10Manipulator VERSA-KLCD-GRZestaw z powiadomieniem GPRS-T2Czujki 7 sztuk BOSCH BLP1 lub CROW MatrixObudowa trafo 40VAAkumulator BoschCzujka czadu DG1-COSygnalizator zewnętrzny SATEL-5010 Zrobie podział jak piszesz na strefy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 10.03.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Tomo zorientuj się u firmy ochraniarskiej jaką chcesz zatrudnić u Siebie czy moduł powiadamiania jGSM jest potrzebny. U mnie firma sama dała swój modół co prawda nie GSM ale radiolinię na ich koszt. Zawsze jest to jakaś oszczędność. Jak zrobiłem rozeznanie u mnie działąją 3 różne firmy i mają różne oferty. Jedna wymagała abym zakupił moduł, druga sprzedawała mi go lub dzierżawiła za opłatą miesięczną z tym że po 2 lub 3 latach miał przejść na moją własność, a trzecia dawała za darmo bez żadnego okresu z tym że z chwilą rozwiązania umowy zabierają go. Nie wiem jaki system powiadamiania o alarmie ma Twoja firma. U mnie załączenie alarmu pokazuje się na stanowisku operatora, ten wysyła załogę interwencyjną i później mnie powiadamiają o zdażeniu. Ja mam możliwość po przyjeździe na działkę sprawdzić czy i kiedy się załączał alrm i czy byłem powiadamiany przez firmę (tu już działa moja pamięć wewnętrzna). Sam modół GSM to wysyła SMS do Ciebie lub operatora alarmu, musisz dodatkowo ponosić koszty karty Sim jak i okresowego jej doładowania w zależności od stawek operatora sieci GSM. Ja za alarm z funkcją napad płacę miesięcznie 62,30. W cenie mam 3 bezpłatne wizyty załaogi interwencyjnej miesięcznie. Mogę sam uruchamiać i sprawdzać czas ich przybycia - max 10 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 10.03.2011 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ok, dowiem się co i jak, ale narazie chce aby alarm powiadamiał tylko mnie. Powied zmi jeszcze jaka kładłeś instalację antenową? Elektryn namawia mnie na zamontowanie splitera pod cyfre plus, jak puściłeś kable i jakie ilości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 10.03.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 U mnie nie ma instalacji antenowej pod antenę GSM. Jak pisałem firma ochraniarska założyła swój nadajnik radiowy na krokwiach na poddaszu. Do nadajnika pociągnięty jest ,jak się nie mylę , z centralki alarmowej zwykły kabel instalacyjny, taki jak do czujek, którym idzie sygnał uruchamiający nadajnik radiowy. Z niego wystaje kawał drutu robiącego za antenę, ale jak piszę to już jest sprawa firmy żeby dotarł do nich sygną z nadajnika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 10.03.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Sory ale odpowiedziałem nie na temat. Myślałem że jeszcze o alarmie. Instalację antenową z jednego punktu pociągnołem do każdego pokoju. Nad sposobem rożdziału sygnału jeszcze nie myślałem, ale planuję coś na wzór anteny zbiorczej z sumatorem sygnału telewizji naziemnej i satelity i rozprowadzeniem. W domu mam N TV i na działkę będę zabierał ze sobą tylko dekoder i podłaczał w pokoju na dole. w innych będzie tylko tv naziemna, chyba zę przełożę dekoder. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziochatka 16.03.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 instalacje elektryczna mi za całą chatke 3 tyś a okna i drzwi? mnie okna 5 200 zł a drzwi mniałem juz w takiej budzie od faceta co kupiłem dzaiłke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 21.03.2011 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam, instalację elektryczne skończone, wyszło mi wsumie 27 gniazd + 24 oświtlenia, do tego 4 punkty TV, alarmowe, punkt wyrównania potencjału. Całośc wyszła 3780zł plus do tego jeszcze rozdzielnia ok 800zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 30.03.2011 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) Witam, mgprojekt wydał nową wersję Chatki http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka2/chatka2.php#opis http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka2/w1.jpghttp://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka2/w2.jpg Edytowane 30 Marca 2011 przez tomo203 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywiec2010 31.03.2011 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Nowa Chatka wygląda super. Widzę toaletę na górze. Chyba za bardzo się pośpieszyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziochatka 31.03.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 No i tynkują tomo ile u ciebi metrów ścian u mnie 145 z hakiem tylko że u mnie na górze łazienka i sciana działowa w dużym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpeter1 31.03.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) Witam wszystkich Chatkowiczów.Nowa Chatka jest podobna do tego co wyszło u mnie. Też mam łazienkę na górze, tylko daszek jest dwuspadowy, co było widać na zdjęciach.Dzisiaj zamówiłem blachę na dach. Krył będę blachą Pruszyńskiego, dachówka Krone, brąz matowy gruby. Rynny daję metalowe. Za materiały zapłacę 8000 zł. Dodatkowo dochodzi jeszcze jedno okno dachowe, wyłaz i nad schodami świetlik. Razem 10 150 + robocizna. Ruszam zaraz po świętach. Pozdrawiam Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez tpeter1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 02.04.2011 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Dzis się wybrałem motocyklem na przejarzdżkę na działkę, patrze furtka odchylona, widzę ślady błota, wchodzę do środka wszystko ok, podchodze do garażu zerwana folia, wchodzę do środka a tu nie ma instalacji elektrycznej, ktoś się nie bał i mi zaje... kable lektryczne Co za ludzie !!! Jakiś matoł wszedł zerwał wszystkie kable czyli 5 punktów elektrycznych, buchneli mi nawet ropobenzyne 3 litry, zostawili taczkę i grabie hehe. Ręce opadają !!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziochatka 04.04.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Auć to żesz pojechali +po bandzie tomo a ty masz tynkowane już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts