Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek projekt Chatka z pracowni mgprojekt

tomo203

Recommended Posts

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W/g mnie to trochę mało. Ja w domu mam wszystko na prąd. Terma około 2 kW, grzejniki w pokojach - 4-6kW, kuchnia elektryczna - płyta ceramiczna - kolejne ze 4 kW, podgrzewacz wody w łazience na górze (ze względu na odległość od termy nie opłaca się ciągnąć nitki z ciepłą wodą) kolejne 2 kW. Dodać telewizor, oświetlenie, pralka i inne domowe urządzenia, no i moje marzenie sauna - 5 kW to za mało. Ja złożyłem wniosek o 11 kW i tyle mi przydzielono, a poza tym, w moim zakładzie energetycznym przydział mocy 3 fazowej był powyżej 8 kW.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dziś u mnie zagościł elektryk, kładzie instalację elektryczną oraz alarmową, zamówiłem brame Hormann oraz zadatkowałem budowę kominka.

W weekend wstawiłem koze, więc już jest ciepło :)

Zastanawiam się jeszcze na dprzebiciem ściny aby zrobić wejście z domu do garażu, nie moge sie zdecydować czy przebić w kuchni czy w salonie ?

Odnośnie tynków, wchodzi ekipa na początku kwietnia, zdecydowałem się jednak na tynki tradycyjne

Wiem że przejscie z garażu do domu to wygoda, ale nie mając jakiegoś pomieszczenia dzielącego garaż i część mieszkalną nie uda się uniknąć przenikania zapachów z garażu do domu (benzyna. olej, gorący silnik, spaliny). Ja bym się poważnie zastanowił nad takim rozwiązaniem. Pozdrawiam Tomek

ja u siebie założyłem centralkę Satela - Satel CA-10 ( http://www.satel.pl/pl/product/134/CA-10%20P,Centrala-alarmowa ). Daje możliwość stworzenia 4 niezależnych stref alarmowych. Ja u siebie zrobiłem tak:

1 strefa - całość

2 strefa - sam dom

3 strefa - komórka

4 strefa - barak który obecnie użytkuję a w przyszłości będzie sauna.

Ten podział pozwala mi na sekwencyjne włączanie alarmów w poszczególnych strefach. Tobie też bym proponował podział przynajmniej na 2 strefy - garaż i dom. Da to możliwość włączenia alarmu w samym garażu, gdy będziesz Sobie słodko odpoczywał w domu. Często słyszy się o wyprowadzaniu samochodów z garaży kiedy właściciele zażywają zasłużonego odpoczynku. Oprócz tego możesz Sobie zrobić jeszcze strefy np. samą górę lub sam dół, tylko drzwi wejściowe itp. Ten system ma 16 wejść na różnego rodzaju czujki i urządzenia peryferyne. Na jednym wejściu możesz podłączyć kilka czujek. Na okna można założyć czujki kontraktonowe reagujące na otwarcie okna a na pokoje dodatkowo czujki ruchu. Dobrze jest wykonać instalację przed tynkiem, wtedy kable masz schowane. Pozdrawiam Tomek

Edytowane przez tpeter1

Tomo zorientuj się u firmy ochraniarskiej jaką chcesz zatrudnić u Siebie czy moduł powiadamiania jGSM jest potrzebny. U mnie firma sama dała swój modół co prawda nie GSM ale radiolinię na ich koszt. Zawsze jest to jakaś oszczędność. Jak zrobiłem rozeznanie u mnie działąją 3 różne firmy i mają różne oferty. Jedna wymagała abym zakupił moduł, druga sprzedawała mi go lub dzierżawiła za opłatą miesięczną z tym że po 2 lub 3 latach miał przejść na moją własność, a trzecia dawała za darmo bez żadnego okresu z tym że z chwilą rozwiązania umowy zabierają go. Nie wiem jaki system powiadamiania o alarmie ma Twoja firma. U mnie załączenie alarmu pokazuje się na stanowisku operatora, ten wysyła załogę interwencyjną i później mnie powiadamiają o zdażeniu. Ja mam możliwość po przyjeździe na działkę sprawdzić czy i kiedy się załączał alrm i czy byłem powiadamiany przez firmę (tu już działa moja pamięć wewnętrzna). Sam modół GSM to wysyła SMS do Ciebie lub operatora alarmu, musisz dodatkowo ponosić koszty karty Sim jak i okresowego jej doładowania w zależności od stawek operatora sieci GSM. Ja za alarm z funkcją napad płacę miesięcznie 62,30. W cenie mam 3 bezpłatne wizyty załaogi interwencyjnej miesięcznie. Mogę sam uruchamiać i sprawdzać czas ich przybycia - max 10 min.

U mnie nie ma instalacji antenowej pod antenę GSM. Jak pisałem firma ochraniarska założyła swój nadajnik radiowy na krokwiach na poddaszu. Do nadajnika pociągnięty jest ,jak się nie mylę , z centralki alarmowej zwykły kabel instalacyjny, taki jak do czujek, którym idzie sygnał uruchamiający nadajnik radiowy. Z niego wystaje kawał drutu robiącego za antenę, ale jak piszę to już jest sprawa firmy żeby dotarł do nich sygną z nadajnika. Pozdrawiam

Sory ale odpowiedziałem nie na temat. Myślałem że jeszcze o alarmie.

Instalację antenową z jednego punktu pociągnołem do każdego pokoju. Nad sposobem rożdziału sygnału jeszcze nie myślałem, ale planuję coś na wzór anteny zbiorczej z sumatorem sygnału telewizji naziemnej i satelity i rozprowadzeniem. W domu mam N TV i na działkę będę zabierał ze sobą tylko dekoder i podłaczał w pokoju na dole. w innych będzie tylko tv naziemna, chyba zę przełożę dekoder. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Chatkowiczów.

Nowa Chatka jest podobna do tego co wyszło u mnie. Też mam łazienkę na górze, tylko daszek jest dwuspadowy, co było widać na zdjęciach.

Dzisiaj zamówiłem blachę na dach. Krył będę blachą Pruszyńskiego, dachówka Krone, brąz matowy gruby. Rynny daję metalowe. Za materiały zapłacę 8000 zł. Dodatkowo dochodzi jeszcze jedno okno dachowe, wyłaz i nad schodami świetlik. Razem 10 150 + robocizna. Ruszam zaraz po świętach. Pozdrawiam

Edytowane przez tpeter1

Dzis się wybrałem motocyklem na przejarzdżkę na działkę, patrze furtka odchylona, widzę ślady błota, wchodzę do środka wszystko ok, podchodze do garażu zerwana folia, wchodzę do środka a tu nie ma instalacji elektrycznej, ktoś się nie bał i mi zaje... kable lektryczne :( Co za ludzie !!! Jakiś matoł wszedł zerwał wszystkie kable czyli 5 punktów elektrycznych, buchneli mi nawet ropobenzyne 3 litry, zostawili taczkę i grabie hehe. Ręce opadają !!!!!!!!!!!!!!!!