lukasz69karolina 23.07.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 dzięki ale najważniejszego dla mnie nie ma długości całości A i długość otworu B :) pozwoliłam sobie narysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 14.05.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Witam wszystkich po dłuższej przerwie, zapraszam do głosowania na moją Chatkę, oto link http://www.mgprojekt.com.pl/tomasz-jedras-1399751086_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotkamakotka 15.05.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Zagłosowane! Czekamy na aktualne zdjęcia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotkamakotka 18.07.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Zapraszam na mój "dziennik budowy" na : http://lesna-chatka.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 02.09.2014 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Dorotkamakotka ładnie idzie budowa, co z tarasami? Beda drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICHAŁ_HAZIENDA 11.09.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 HELLOWitam szanownych...forumowiczów-budowniczych Mam na imię Michał i...zamierzam na wiosnę ruszyć z budową CHATKI II wersja odbicie lustrzane bez garażu. Przeszperałem chyba wszystko w necie co dotyczy budowy CHATKI i, gratuluję TOMO203 - ten dziennik/forum jest najlepszy. Dużo ważnych rzeczy się tu dowiedziałem.Wiem, że niektórzy juz zakończyli budowę, ale może zechcecie podzielić się spostrzeżeniami, radami. Pewnie wiele rzeczy wychodzi w trakcie użytkowania domu. Może kilka info. o mojej koncepcji CHATKI II:1. Mieszkam i buduję w lubelskiem2. Zamierzam wydłużyć zasadniczą bryłę budynku o 1 m od strony kuchni (żeby powiększyć kuchnię a przede wszystkim ten wąski pokoik na górze)3. Poszerzę też budynek (0,5m budynek zasadniczy i 0,5m tą część budynku z wiatrołapem i kotłownią)4. Podniosę też budynek o 2 lub 3 pustaki+murłata (nie chcę zakłócić proporcji budynku)5. Rezygnuję z kotłowni, w jej miejscu będzie łazienka z wejściem od str. wiatrołapu.6. Ogrzewanie- kominek z płaszczem wodnym (aha dom będzie użytkowany przeze mnie całorocznie) - grzanie dmomu + woda bieżąca.7. W kuchni chcę zostawić mały kącik o szer. 1m na różne graty8. Komin chyba umiejscowię tak jak TOMO czyli zgodnie z projektem CHATKI I. 9. Zastanawiam się nad tym czy dzielić pokój nad salonem na dwa czy nie (na dzień dzisiejszy - chyba podzielę - ale wyjdzie "w praniu")10. Budynek zlokalizowany będzie tak, że taras będzie od strony południowej, więc liczę że nie będzie w domu ciemno, tym bardziej że w CHATCE II jest okno vis a vis drzwi wejściowych no i zamierzam dać okno w kuchni jak TOMO.11. Chyba poszerzę schody do 90cm.Na początek tyle. Może ktoś zechce się wypowiedzieć na temat tych zmian, coś doradzić, coś odradzić itp. Jest jeszcze wiele znaków ?????? np. jaki balkon? czym kryć? dachówka czy blacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICHAŁ_HAZIENDA 11.09.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICHAŁ_HAZIENDA 11.09.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Wrzuciłem powyżej rzut parteru ze zmianami (z tym że to jest dla wersji podstawowej - docelowo bedzie to odbicie lustrzane czyli wejście z lewej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotkamakotka 16.09.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Dorotkamakotka ładnie idzie budowa, co z tarasami? Beda drewniane? Nie wiem, jeszcze nie mam koncepcji Jak znajdziesz czas, wrzuć chociaż kilka zdjęć, bardzo podobała mi się Twoja koncepcja Chatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotkamakotka 16.09.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Ja kryję gontem papowym, robimy to sami z tatą i dziadkiem, jeszcze kilka dni i dach będzie skończony, zapraszam na mojego bloga ze zdjęciami:) Ja mam lustrzane odbicie Chatki, z jednej strony podnieśliśmy trochę i u góry jest więcej miejsca, nie dzieliłam pokoju nad salonem na dwa ale w razie czego zostawiłam sobie taką możliwość wstawiając dwie pary drzwi na balkon. u góry będe miała łazienkę. Schody 80cm trochę wąsko ale co zrobić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 25.09.2014 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Michal nie dziel tego tokoju bo szkoda przestrzeni, zrobisz 2 klitki i trzecia bedziesz miał z tylu. Podnies koniecznie poddasze o 3-4 pustaki i zrob to czego ja nie zrobilem i załuje, przedluz dom o 1-2 metry, wtedy wyjdzie fajny pokoj na gorze, a nie ala "garderoba" z oknem Dom naprawde jest fajny i bardzo przytulny co do ogrzewania to doradze ze kominek 14kW jest az za mocny, w Chatce wystarczy w moim przypadku wrzucic 1-2 szkapy drewna i to wszystko, cieplutko jest bardzo. Ja mam podlogowki plus grzejniki z kotłem Kospela, ale nie uzywam, kominek wystarcza do komfortowej temperatury, tylko jest troche pracochlonny. Fotki zrobie, jak najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICHAŁ_HAZIENDA 03.10.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Raczej nie podzielę tego pokoju na górze, myślę że masz rację Tomo. Teraz jestem na etapie wprowadzania zmian w projekcie. A teraz ciekawostka: Zwróciłem się do kilku architektów z pytaniem o cenę adaptacji i wprowadzenie zmian w gotowym projekcie. Jedna kobitka oddzwoniła i powiedziała, że zmiany jakie chcę wprowadzić w projekcie (wydłużenie o metr i poszerzenie o metr i podniesienie ściany kolankowej) to całkowita zmiana projektu i wiąże się z tym masa pracy (dla niej). To już lepiej żeby zrobić projekt indywidualny. Koszt? - ok 10 000, a adaptacja gotowego projektu bez zmian - 5 000 - 6 000. Pytam się za co?????! W końcu wybrałem takich "dziadków", którzy zgodzili się na cenę do 2 500zł. Można????A rysunki ze zmianami sam sobie zrobię. Oni przyłożą tylko swoje pieczątki. Niezła rozbieżność, co?! Dla mnie propozycja przyłożenia pieczątki na gotowym projekcie za 6 000 to złodziejstwo w biały dzień. Coś czuję, że trzeba będzie bardzo uważać na " każdym kroku", bo takich sępów co to chętnie podłączą się pod mój portfel przy okazji budowy będzie więcej. Jak ktoś ma jakieś rady praktyczne to...słucham;) OK, pozdrawiam i zabieram się za frobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotkamakotka 07.10.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 U mnie od wczoraj zakładają podłogówkę, jutro prawdopodobnie będą okna Już się nie mogę doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywiec2010 07.10.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam dawno tu nie zaglądałem jestem na etapie wykańczania Chatki zapraszam do obejrzenia mojego bloga z budowy http://www.zywiec2010.mojabudowa.pl/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywiec2010 07.10.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Michał zastanów się czy chcesz do łazienki wchodzić przez wiatrołap. Ja drzwi zrobiłem od strony kuchni tak że w przedsionku mam miejsce na szafe przesuwną. od kuchni wchodzi się do zabudowanego z trzech stron prysznicu a potem do pomieszczenia z wc i umywalką. Wydaje mi się że całkiem funkcjonalnie i wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywiec2010 07.10.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotkamakotka 08.10.2014 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Michał zastanów się czy chcesz do łazienki wchodzić przez wiatrołap. Ja drzwi zrobiłem od strony kuchni tak że w przedsionku mam miejsce na szafe przesuwną. od kuchni wchodzi się do zabudowanego z trzech stron prysznicu a potem do pomieszczenia z wc i umywalką. Wydaje mi się że całkiem funkcjonalnie i wygodnie [ATTACH=CONFIG]283335[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]283336[/ATTACH] w jakim programie projektowałeś? Szukam własnie odpowiedniego darmowego programu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywiec2010 08.10.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 w jakim programie projektowałeś? Szukam własnie odpowiedniego darmowego programu;) Korzystałem z darmowego programy Sweet Home. Program jest łatwy w obsłudze ale ilość mebli jest ograniczona więc nie można dokładnie zaprojektować tak jak by się chciało. tutaj podaje linka http://www.sweethome3d.com/download.jsp Pozdrawiam i powodzenia z programem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICHAŁ_HAZIENDA 09.10.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Pomyślę...a co do Twoich rozwiązań Żywiec i Twojego dziennika to znam wszystkie szczegóły;) Co Ty myślisz o moich zmianach kubatury? Metr na szerokości i długości wystarczy? A i ta dachówka u Ciebie wygląda superrrr, ale... nie zdecydowałeś się zrobić załamania, tak jak jest w projekcie. Ja raczej zrobię ze zmianą nachylenia. I chyba jednak zastosuję blachodachówkę - myślę, że całkowita różnica w kosztach (materiał, więźba, robocizna) wychodzi na plus dla blachy o ok 5-7 tys. Wiem, że to nie to samo co dachówka ceramiczna, ale to chyba trochę za drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICHAŁ_HAZIENDA 09.10.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 I jeszcze na temat wejścia do łazienki. Niczego nie wykluczam, ale u mnie wiatrołap ma być szerszy o 0,5m, przez co szafa przesuwna ma być od ściany po prawej od wejścia. Zależy mi na tym małym schowku w kuchni, a przy Twojej koncepcji musiałbym z niego zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts