Zywiec2010 24.10.2011 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Piękne schody Wnętrze bardzo ładnie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 24.10.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dawno mnie nie było w tym wątku, zbieram wiedzę o budownictwie z prasy i forum muratora.Działka juz moja wpisana do ksiąg. Mam swoją ziemię. Tomo super schody właśnie takie miałem w głowie, zajmują mniej miejsca niż sądziłem, bardzo przytulny dom wyszedł. Jakie drewno i koszta, jak mozesz daj namiary na stolarza lub firmę.Panowie pytanie, czy zamiast kominka z dgp koza da radę rozprowadzić ciepło? Są przecież schody ażurowe i w sypialniach otworzyć drzwi wydaje się,ze będzie ok. Chodzi o koszta bo kominek.obudowa instalacja 5-6tyś, a koza 2tys.Drewna będzie dużo wkoło wielkie lasy.Zaplanowałem juz ogrzewanie będzie prądem wspomagane często kominkiem. Na dole kable i wylewka akumulacyjna góra konwektory. Przekonał mnie ostatecznie temat na forum muratora w dziale ogrzewanie.Na wszelki wypadek rozprowadzi mi teściu rury w ścianach pod grzejniki jakby prąd się nie kalkulował.Co do projektu to będę musiał robić wersję lustrzaną by okna dać w kuchni i część jadalni od południa plus dwa połaciowe w sypialniach oraz jedno w górnym wc. Trochę słońce dogrzeje. Dom będzie 9m dł także dam na jednej ścianie 120cm okno(cz.kuchenna)70-100cm przerwa drugie okno 120cm pod nim stół(cz.jadalnia).Tomo jak chatka trzyma ciepo po napaleniu w kominku czy na górze też taka tem. jak na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 24.10.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Odnośnie pionów kanalizacyjnych Żywiec sciągnij sobie plik pokazowy z mg-projekt jest zaznaczony biegnie wzdłóż ściany bocznej w połowie długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 24.10.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Schody robił mi stolarz spod płocka, zrobione z jesiona. Co do temperatury domu, trzyma bardzo dobrze ciepło, kominek grzeje super, w ten weekend pogoda na dworzu 2-3 stopnie w nocy -2, temperatura w domu dół 23 góra 24,5. Domek stał cały tydzień sam i temperatura w środku po tygodniu 15 stopnii. Co do ogrzewanie, niedługo chce uruchomić podłogówkę, wykożystam do niej kocioł elektryczny Kospel plus sterownik temperatury i jak przejdę na taryfę nocną będę dogrzewał Chatkę w godzinach nocnych podłogówką podczas naszej nieobecności. Jeżeli ktoś chciałby zamieszkiwać Chatkę całorocznie to komienk w 100% wystarczy, tak grzeje, że trzeba okna uchylać ps. w sobotę montaż kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basik. 25.10.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Witam wszystkich, Również będę budowć Chatkę, zaczynam wiosną. Kupiłam projekt w wersji B. Z części przedsionka będę miała wydzieloną kotłownie i tam też będzie znajdował się komin. Tomo piękna ta twoja Chatka;) Dzięki twojemu dziennikowi zdecydowałam się na jej budowę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 26.10.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Tomo czekam na fotki kuchni. Jakie koszty schodów? Ogrzewaniem elektrycznym kotłem, też się zastanawiałem, ale chyba dam kable elektryczne i piece akumulacyjne lub konwektory w sypialniach. Będę mieszkał na stałe, a w II taryfie wyjdzie prąd najtaniej. Pocieszyłeś mnie z tym kominkiem planuję często palić to mniej pójdzie na prąd. Zdaj relację jak będą juz mrozy jak spisuje się piec elektryczny z podłogówką wodną. Jest ta zaleta że można podpiąć jakikolwiek piec lub PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 30.10.2011 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Witam, fotka kuchni jeszcze nie skończonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 03.11.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Super teraz widać jak tam jest duzo miejsca tyle szafek to myślałem, że wejdzie na całej ścianie pod oknem również. Jest jeszcze miejsce na stół w tej samej części. Ładne fronty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 03.11.2011 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Kuchnie mam juz skończoną, w ten weekend zrobie więcej zdjęć aneksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 05.11.2011 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Kuchnia ale jeszcze bez cegieł, czekam na majstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywiec2010 06.11.2011 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Ja też myślałem że szafki wyjdą na całej ścianie pod oknem. Nie myślałem że jest tam tyle miejsca żeby wszystko się zmieściło w rogu Mam pytanie do wszystkich budujących chatkę! Ile płaciliście za samą robociznę stanu surowego??? Pewna firma zaproponowała mi 40 tyś za samą robociznę !! Wydaje mi się że to o wiele za dużo jak na taki mały dom. Co prawda mam trochę skomplikowane fundamenty ze względu na spadek ale bez przesady! Będę wdzięczny za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 22.11.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Pewna firma z mojej okolicy wyceniła mi chatkę II powiększoną o 1m dł. na 95tyś SSZ z bali 12cm plus folia i konstrukcja pod ocieplenie, okna ,gotowy dach z obróbkami i rynnami dwa okna połaciowe stan z zewnątrz gotowy. Ja mam zrobić fundament i komin.Sam ocieplam robię instalacje i podłogi. Budowali teraz taki dom 7km ode mnie za miesiąc wykonują prace wewnętrzne, będę obserwował ich przebieg. W szkielecie wycena na 75tys. Na razie kupiem domek ogrodowy 3,8na 2,5m na narzędzia i letni wypoczynek. Jestem już prawie przekonany do współpracy zobaczymy czy zdążę załatwić wszystkie formalności trochę się to wszystko wlecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 24.11.2011 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 To fajnie, pewnie na wiosne zaczniesz budowę, ja niedlugo będe miał odbiór budynku. Obecnie roboty u mnie staneły, w grudniu robię podbitkę i montuję kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo203 11.12.2011 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam, co u Was słychac? Widze, że temat powoli przymiera! U mnie zrobiona podbitka oraz oświetlenie zewnętrzne, jak Wam się podoba Chatka noca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KZ1719507696 11.12.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Piekna!!! Uwielbiam takie male i zgrabne domki. Nasz domek tez bedzie malutki (92 uzytkowej, na parterze 58m...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywiec2010 12.12.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Super !!! Świetnie wygląda. Ja zaczynam na wiosnęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zywiec2010 18.12.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam Tak w przybliżeniu będzie wyglądać moja Chatka Pod tarasem będzie mała piwniczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 30.12.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dawno nie zaglądałem. Dodrze oświetlony domek, widzę że w kominku się pali.Jeszcze wykończyć taras i schodki np.drewnem a będzie skończona. Pobyty w chatce okazjonalnie czy mieszkacie na stałe, bo pisałeś, że zastanawiasz się nad zamieszkaniem. Ja mam warunki zabudowy czekam do czerwca-lipca na prąd, a wiosną podłączam wodę i grodzę działkę. Postawiłem(firma złożyła) małą drewnianą altankę 3,7 na 2,5m jest gdzie coś schować. Geodeta 8grudnia wznawiał granice i zrobił mapki do celów projektowych. Okazało się,że sąsiad orał moją działkę(kiedy nie była jeszcze moja) i musiał oddać 1-1,2m po długości 300m. Mam działkę o metr szerszą 26m. Chiałbym ruszyć w 2012r. ale coś czuję że budowa dopiero 2013r. Chcę mieć trochę środków własnych, ale się zobaczy może ruszę latem.Żywiec też mam w planach piwniczkę pod tarasem ale zrobię ją dopiero po wybudowaniu chatki i odebraniu. W warunkach zabudowy nie mam podpiwniczenia bo nie chciałem. Taras drewniany, a piwniczkę zrobię małą bardziej na przetwory, nalewki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelgawel 30.12.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam. ..."Taras drewniany, a piwniczkę zrobię małą bardziej na przetwory, nalewki itp" to tak można? Jak duża by była ta piwniczka bo sam myślałem o takim czymś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelgawel 30.12.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 jakie mogą być koszta takiej piwniczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts