Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek projekt Chatka z pracowni mgprojekt

tomo203

Recommended Posts

Trudno powiedzieć jakie będą koszty piwniczki ale wydaje mi się że niewielkie. Mnie mają robić płytę balkonową wspartą na 2 filarach zamiast tarasu ziemnego. fundamenty domu zostaną nienaruszone a tylko pod balkonem zrobię wylewkę i wymuruje ścianki i zrobię wejście.

U mnie ze względu na duży spadek terenu taras ziemny nie wchodzi w rachubę.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piwniczka dobra sprawa, może dobuduję takie pomieszczenie pod garażem z tyłu domu.

Co do użytkowania chatki, spędziliśmy tam święta i sylwestra, dom jest bardzo ciepły, raz przez przypadek osiągnołem 28 stopni w srodku więc sauna, potem przez 2 dni nie paliłem wogóle.

Znalazłem jeden minus, wiatrołap. Wszystko wnosi się do domu, trzeba na wiosnę zabudować podest przed wejściem i zrobić tam wiatrołap na kurtki i buty. Dom jest pojemny, na wylwestra było u nas 12 osób w tym 9 nocowało :) Coraz bardziej podoba mi się ten domek :)

,,To tak można?"

Plan jest taki taras drewniany na legarach legary na bloczkach, po odbiorze demontaż. Wykop w odległości 1m od ścian i fundamentów piwniczka z bloczków betonowych 1.9-2.0m wejście z boku,folia i strop przysypany, . Później zmontowanie tarasu ponowne na legarach.Taką piwniczkę tylko z 15m od domu ma mój sąsiad, doskonale się sprawdza. Świetny projekt takiej piwniczki ogrodowej był w którymś nr muratora łącznie z materiałami ilościowo rozpisane. Wejście było podwójne(ochrona przed śniegiem).Pierwsze drzwi składane przesuwne, drugie odstęp 0,5m zwykłe. Zejście po wylanych schodkach i murki oporowe z cegły. Temperatura stał przez cały rok+ 8-9stopni.

Witam wszystkich :)

Mam do Was pytanko, na stronie MPG projekt pokazał się podobny domek do Chatki o nazwie Wisełka - różni się tym, że jest wbudowany garaż i przedłużona góra - oraz cena w kosztorysie też się różni :) czy to możliwe ze aż o ok 70tys netto?? ktoś buduje taki dom, lub zna osobę która ją buduje i jaki jest faktyczny koszt??

Tomo203, jakbym mogla miec do Ciebie prosbe.... :rolleyes:

Powiedz mi Proszeee jakie sa wymiary Twoich schodow, bo w projekcie z tego co widze na stronie MG opisane sa jako 16x18,2x26 czyli powinny miec 16 stopni o wysokosci ( u Ciebie odleglosc pomieszy stopniami plus grubosc jednego stopnia) 18,2cm i szerokosci stopnia 26cm. Na zdjeciu z Twojego domu naliczylam stopni 12 (13 to juz ostanie wejscie na kondygnacje) wydaja sie wezsze no i troche na siebie nachodza (ile na siebie nachodza? okolo 2cm?).

Jakbys mi podal te wymiary (plus grubosc deski schodowej) jakie sa u Ciebie w rzeczywistosci to bylabym strasznie wdzieczna, bo tak mi sie te Twoje schody podobaja, ze chcialabym miec takie same a zalezy mi na przestrzeni w domu i chcialabym schody zrobic bardzo delikatne, zeby niepotrzebnie nie zagracac wnetrza.

Poza tym schody w projekcie sa praktycznie identycznie opisane (16x18,3x26), wiec Twoje modyfikacje pasowalyby tutaj jak ulal.

No i jeszcze pytanko, wygodnie sie po nich chodzi, zmienil bys teraz stopnie zabiegowe na spocznik , czy pozostalbys przy takich?

• 3 weeks później...

tomo203 mam do Ciebie kilka pytań.

Czy poniosłeś jakieś dodatkowe koszta za wprowadzenie zmian w projekcie i na jakich zasadach to się odbywa?

Czy mógłbyś dokładniej opisać co znaczy "...ściana na górze na 3 pustaki plus murłata ( w pojekcie ogóle nie ma) "-ściana została podniesiona o dodatkowe 3 pustaki i murłata?

I pytanie do wszystkich czy jestem w stanie oczywiście oszczędnie i z pomocą bliskich wybudować taką Chatkę za kwotę 100-120tyś. zł jeśli nie to proszę sprowadzić mnie na ziemię.Za odpowiedzi z góry dziękuję

• 2 weeks później...
Witam. Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy własnych "chatek" - gdzie wygospodarowaliście miejsce na: pralkę, mały schowek na narzędzia, czy tez rowery?? Jestem na etapie szukania projektu i chatka jest moim faworytem, tylko te szczegóły... aa i jeszcze jakie piece zastosowaliście w niedużej kotłowni???

• 2 months później...

już myślałem że nikt tu nie zagląda.

Ja mam już wykonane fundamenty i lada dzień zaczną stawiać ściany. Pod tarasem powstała wąska piwniczka o szerokości 140 cm na 600cm. Niestety projektant nawalił bo mógł zaprojektować większą bo i tak ściany fundamentowe trzeba było murować wysoko.

100_7791.jpg

Zapraszam na mojego bloga na:

http://www.zywiec2010.mojabudowa.pl/

tam znajdziecie zdjęcia itd.

Pozdrawiam

Cześć Żywiec, gratulacje rozpoczetej budowy !!! ja już Chatkę mam odebraną :) Cieszę się wsumie każdym weekendem spędzonym nad jeziorem. W czerwcu zaczynam dalsze prace tzn: tarasy, schody, obrzeża (klinkier), balustrady tarasu dolnego, elewacja cała domu oraz uwaga dobuduwije przedsionek czyli przedłużam wiatrołap oraz przesuwam schody wejściowe do domu i robię bezpośrednie przejście na taras dolny :) Myślę ze po 15 czerwca pierwsze fotki się pojawią, pozdrawiam

Witaj Tomo :)

super czekam na fotki. Jestem ciekawy jak Ci wyjdzie ten przedłużony wiatrołap. U mnie jak widać na zdjęciu bardzo wysoko. Schody do wejścia mają 15 stopni :) oczywiście wszystko wiąże się z dużo większymi kosztami bo za fundamenty wyszło około 35 tyś ! Dojazd na działkę też kiepski i trzeba wszystko na górę wozić ciągnikiem.

Ja u siebie chcę zrobić dach nad gankiem bez załamu i podwyższyć górę o 3 pustaki. Do tego parę innych zmian ale to już napiszę jak będę mieć kolejne zdjęcia.