Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek projekt Chatka z pracowni mgprojekt

tomo203

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących chatkę!

Ja tez mam zamiar budować chatkę ale boję się z kosztami....jakie mogą być koszty ???Tylko ja planuje chatkę jako dom całoroczny....Czy ktos moze powiedziec ile wydał na budowę ?

Jeśli chodzi o koszty to Tomo już wcześniej pisał, że pokrywają się z kosztorysem sporządzonym w projekcie. Po za tym budował w zeszłym roku więc jest najbardziej zrientowanyy co do cen. Czy całoroczny? Projekt Chatki murowanej, jest to projekt domu mieszkalnego całorocznego, z ocieplonymi ścianami, ogrzewaniem itd. U mnie przewidziane jest ogrzewanie eletryczne + kominek.

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cd dalszy zdjęć

Widok od strony bramy na wejście i powiększony wiatrołap który został podzielony na dwie części w proprcji 1/3 przedpokój i 2/3 łazienka z kabiną prysznicową, toaletą, pralką , umywalką i jeszcze jakaś szafka wejdzie.

HPIM1305..JPG

Widok z pola. Na górze kukułka lub jak też mówią inni wykusz z pomieszczenia na wprost schodów wejściowych gdzie jest przewidzian WC z mała umywalką.

HPIM1347..JPG

HPIM1337..JPG

Jak widać na zdjęciach pokrycie dachu z desek i 1 warstwą papy. Ten etap pracy to koszt około 25 000 robocizna + materiały.

HPIM1328..JPG

Efekt pracy hydraulika :)))

HPIM1368..JPG

Witam, cieszę się ze wątek się rozwija. Co do kosztów budowy to mysle, że chatka zrobiona na tip-top wyniesie ok 150 tys zł z garażem. Co do cennika mgprojekt zgadza się mniej więcej wszystko. Ale jaja na stronie mgprojekt zwiększyli cene domu pod klucz do 149 tys zł hehe a było, widać zainteresowanie projektem spore i dopracowali wyceny.

tpeter a ogrzewanie elektryczne jakie robisz? Będą to maty grzewcze?

W myśl polskiego prawa budowlanego , ogrzewaniem podstawowym nie może być kominek. W projekcie który ja posiadam głównym źródłem ogrzewania są piecyki elektryczne. Ja biorąc to pod uwagę, do każdego pomieszczenia dałem osobny obwód elektryczny do podłączenia piecyków kumulacyjnych bądź konwektorowych (zobaczymy jakie ceny i na co będzie mnie stać). Dodatkowo planuję w łazience i pokoju (salonie) na dole wzdłuż wyjścia na taras, dać maty grzewcze. Jednak jako źródło grzewcze będzie kominek, a eletryczne u mnie bedzie wspomagającym (mam podciągniety prąd na taryfę dzienna i nocną).

Tomo mam pytanie czy Twoja Chatka jest budowana jako letniskowa czy mieszkalna. Jak ja zaczynałem to w planie miejscowym zagospodarowania działka moja była tylko pod zabudowę rekreacyjna i buduję jako letniskowy. Obecnie plan się zmienił i są to tereny pod zabudowę letniskową i mieszkalną. Będę się starał w przyszłości mienić klasyfikację Chatki na mieszkalny - przyczyna podatek od letniskowej zabudowy jest u mnie w gminie 10x większy od mieszkalnej.

A teraz cd dziennika:

Efekt pracy hydraulika łązienka na dole

HPIM1372..JPG

HPIM1368..JPG

Łazienka na górze

HPIM1375..JPG

A moja Chatka będzie mieszkalną. Działka jest budowlana.

Zaskoczyłeś mnie tym że kominek nie może być głównym źródłem ogrzewania. A co z systemem DGP (system dystrybucji gorącego powietrza)? Właśnie taki zamierzam u siebie zastosować. Dodatkowo grzejnik elektryczny w łazience na dole.

System DGP montuje u siebie, ale mocno się teraz zastanawiam nad ogrzewaniem alternatywnym! Tak jak pisałem podłogówke mogę rozłożyć nie jest to duzy koszt tak na zaś, ale tak jak napisał tpeter w projekcie też mam ogrzewanie elektryczne (grzejniki konwektorowe), ciekaw jestem ile one zużywaja prądu, cena takiego grzejnika to ok 300zł wiec można spokojnie podłączyć je pod programator i uruchamiać nocą albo przed przyjazdem w okresie zimowym do chatki.Muszę się rpzejśc do jakiejś firmy zajmującej sie ogrzewaniem elektrycznym i się podpytac co i jak bo rozwiązań jest sporo.

Co do tynków to doradzają mi gipsowe, domek jest dobrze docieplony z zewnątrz, dojdzie jeszcze docieplenie dachu itp..

W projekcie Chatki ogrzewanie kominkowe jest dodatkowym, a za główne jest elektryczne. Przy oddawaniu do eksploatacji nie można powiedzieć że grzał będę dom tylko z kominka, bo nie nastąpi odbiór. Musisz cały czas akcentować że będziesz grzał elektrycznie.

W Polskim prawie budowlanym wyraźnie zabrania się używania kominka jako jedynego źródła ciepła w domu, może jedynie służyć jako uzupełnienie istniejącej instalacji grzewczej. Powodem tego typu regulacji jest konieczność zapewnienia ogrzewania budynku w przypadku długotrwałej nieobecności mieszkańców. Dlatego też instalacja kominka nie zwalnia od konieczności posiadania w budynku niezależnej instalacji grzewczej CO.

Dokładnie precyzuje to przepis opublikowany w Dzienniku Ustaw w 2002 roku, a mianowicie Dz. U. Nr 75 z 2002 §132 1 - w którym jest napisane:

"Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.”

Kominek może oczywiście służyć jako urządzenie dogrzewające, a w okresach grzania kominkiem alternatywna instalacja grzewcza może być całkowicie wyłączona, lub nie pracować z powodu wystarczająco wysokiej temperatury (powodowanej ogrzewaniem za pomocą kominka) wykrytej przez termostaty.

Należy również i tu przytoczyć wymagania w zakresie właściwej lokalizacji i zapewnienia dopływu powietrza do kominka:

Jeśli chodzi o usytuowanie kominka w budynku to uregulowania prawne określające wymagania zostały zawarte w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Dz. U. Nr 75 z 2002 poz. 690 § 132

3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach:

1. o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30m3,
  2. spełniających wymagania dotyczącej wentylacji o których mowa w § 150 ust. 9,
  3. posiadające przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz §145 ust.1,
  4. w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości:

• co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka – dla kominków o obudowie zamkniętej,
  • zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2m/s – dla kominków o obudowie otwartej.

witam, fotki waszych chatek sa super. Ja tez buduje chatke z garazem i czekam konca. Ogrzewnia podlogowego nie mamy poniewaz w tym domku sie nie oplaca.Planujemy kominek ,a ogrzewac myslelismy gazem. Niestety kupno podziemnego zbiornika na gaz wraz z montazem jest drogie koszty ok.13000zl+ gaz. Dzierzawiony zbiornik by uszedl ale w tedy ma sie umowe i trzeba bardzo drogo gaz kupowac. Co do kolektorow to ok. 13000zl do chatki by wyniosly ale tez jest potrzebne ogrzewanie alternatywne. Ogrzewanie pradem tez mi sie w polsce wydaje drogie. Tym bardziej ze my chcemy w zimie ogrzewac, co najmniej plusowa temperature miec, tak zeby woda nie zamarzala, jak nas tam nie bedzie.

Aga właśnie tak jak piszesz nie wszystko się opłaca. Zwłaszcza jak się policzy koszt zamontowania i eksploatacji instalacji alternatywnych (gruntowe pompy ciepła, wymienniki ciepła, kolektory słoneczne, przydomowe oczyszczalnie ścieków) to przy użytkowaniu sobotnio-niedzielnym, urlopowym to się nie opłaca. Jeśli jesteście zdecydowani na grzanie-dogrzewanie zimowe do około 3-5st to zastanów się na zbiornikiem na olej opałowy i piecem na olej popularną ropę.

Dzięki za wszystkie cenne informacje :)

tpeter1 - Piękna okolica. Dom prezentuje się bardzo ładnie. Czekam na dalsze zdjęcia.

Aga - Na początku nie mogłem poznać po zdjęciach że to projekt Chatki. Wnętrze wydaje się obszerne. Dlaczego piszesz że schody to katastrofa? Zbyt wąskie?

Chciałem jeszcze zapytać o pokoje na górze. Widzę że góra jest podzielona na 3 pokoje. Ja mam w projekcie jeden wąski nad kuchnią i jeden duży z balkonem nad salonem. Czy jest miejsce w każdym z Twoich pokoi na wstawienie łóżka i szafy? Zastanawiam się czy dzielić ten duży pokój na dwa małe.

Tak zgadza sie. Ze wzgledu na dzieci,pokoiki na gorze sa podzielone na trzy, jeden waski nad kuchia i dwa nad salonem z osobnymi wejsciami na balkon.Lozka podwojne sie zmieszcza , a na rzeczy w komody(zmieszcza sie) albo na strych .

Byc moze wnetrze na dole wydaje sie obszerne, poniewaz okna sa duze i nie ma w nich podzialek, pozatym jest jasno i slonecznie.

Co do schodow, jak ide do gory albo schodze z gory to bije sie o sufit, wydaje mi sie ze schody powinny slozyc aby "swobodnie "sie poruszac, tzn. sie nie zginac przy wchodzeniu/schodzeniu, do tego sa bardzo waskie. Czy u was tez tak one wygladaja???

milego dnia zycze

Witam

Ja górę podzieliłem na trzy pokoiki. Jeden nad kuchnią i dwa mniejsze - każdy z wyjściem na balkon. Oprócz tego we wnęce na wprost schodów zrobiłem łazienkę kosztem jednego pokoiku. Jest o około 1 m krótszy. Schody mam drewniane szerokości jak w projekcie, zaraz za drzwiami wejściowymi i za kominem. Z pozostałych zmian jakie zrobiłem to łazienkę przeniosłem do wiatrołapu dzieląc go na 2 częśći, okna w chatce wymieniłem na typowe wymiary a nie jak w projekcie, do ściany wieńcowej dodałem jedną cegłę przez co uzyskałem wyższe, wygodniejsz i bardziej funkcjonalne poddasze. Dodałem okno od strony drzwi wejściowych i w kuchni duże zamiast malenkiego jakie w projekcie było w łazience. Z perspektywy czasu ze zmian jestem zadowolony choć z okna przy drzwiach niekoniecznie. Teraz bym nie dał. W związku z tym że łazienka jest w wiatrołapie, wysąpił problem z montażem hydroforu. W końcu wykopałem piwniczkę o wymiarach około 1mx1m w przedpokoju i tam umieściłem hydrofor. Ale tymczasowo, bo wieś się "wodociąguje" i w przyszłości (mam nadzieję że w tym roku) będzie wodociąg.