Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym zasypać fundamenty

li8ra

Recommended Posts

Witam i proszę o radę.

Kończę poziom zerowy mojego domu. Działka na której jest posadowiony składa sie głównie z piasku gliniastego i żwiru. Przy kopaniu fundamentów na 110 cm przy 80 cm pojawiła się już woda. Teraz po 3 tygodniach bez deszczu poziom tej wody opadł gdzieś do połowy ławy, czyli na jakieś 90-100 cm. Była więc to głównie woda opadowa, która bardzo powoli wsiąka w nasiąknięty teren. Nie mniej poziom wód gruntowych jest wysoki, stąd budujemy bez piwnic. Wszystko wskazuje na to, że skończymy poziom zerowy i zostawimy go przez zimę. Trzeba by jednak zasypać fundamenty, żeby zabezpieczyć je przed mrozem. I tu moje pytanie. Przypominam działka jest mokra, woda wsiąka powoli, teren o piaskach gliniastych. Brak kanalizacji deszczowej wyklucza położenie drenażu, gdyż nie ma gdzie odprowadzić wody. Czym obsypać fundamenty? Kamieniami na wysokość 2-3 bloczków i na to piasek tak aby woda szybciej przy fundamentach mogła przedostać się w głębsze warstwy gruntu, czy może ziemią rodzimą? A może jeszcze inaczej?

Proszę o radę. Pozdrawiam. Michał

Jezeli dobrze rozumiem to pytasz czym obsypac z zewnatrz sciany fundamentowe. Jesli tak to 2x Dysterbit lub cos tego rodzaju jako izolacja pionowa na to ocieplenie styropianem najlepiej styrodur i jesli chcesz a tak bylo by najlepiej to zasypac to piaskiem. Dodatkowo na styropian mozesz dac folie kubelkowa, kubelkiem na zewnatrz ale nie musisz jak bedziesz piaskiem zasypywal. Koniecznie izolacja pionowa i sprawdzaj czy szczelnie zrobiona. Jesli chodzi o wnetrze budynku to polecam 15-20 cm piasku zageszczanego warstwowo na to 15-20 zwiru tez zageszczanego na jako chudziak plyta zbrojona.

Kubełkiem na zewnątrz :bash::bash::bash::bash::bash:

Też mnie to ruszyło... Może ja i baba ale z tego co wiem to kubełkiem do murka. A poza tym to ja bym się zbytnio nie przejmowała i zasypała fundamenty w środku piaskiem a na zewnątrz może byc gruntem rodzimym. Wazne żeby ławy były zasypane na min 1m by nie przemarły ci w zimie

Co do folii to ona pelni funkcje jedynie ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi izolacji pionowej lub styropianu.

Jakby kubełki były na zewnątrz to może i ta folia pełniła by tylko ochrone przed uszkodzeniami mechanicznymi, ale jak będzie kubełkami w strone muru to będzie umozliwiała spływanie wody w dół by nie stała i stykała się z murem oraz zapewniała jakis ruch powietrza/wentylacje przy ścianie fundamentowej. Chyba że coś pokićkałam...

Folia kubełkowa ochroną mechaniczną ?? A przed czym ? przed dżownicami ? Owszem folia kubełkowa zapewnia lepsze rozłożenie nacisków punktowych, chroni izolację przed zniszczeniem w trakcie obsypywania fundamentów, jednakże jej podstawowym zadaniem jest izolacja wodna.Kiedyś do tego używano papy (która też pełni rolę ochronną, ale nie mówi się, że to jest jej podstawowe zadanie). Woda odrobinę podsiąka kapilarnie pod folię (no chyba, że się dobrze wykonawcy zrobi detal jak ma położyć folię) jednakże woda tam nie leje się strumieniami. Wentylacji faktycznie tam nie ma. Natomiast dysterbit pełni rolę izolacji przeciwwilgotnościowej a nie przeciwwodnej wiec położenie izolacji przeciwwodnej ma znaczenie. Kubełki do środka :) Czym obsypać fundamenty zależy od gruntu. Jak trudno przepuszczalny (gliny) to gruntem rodzimym. Jeżeli nie to można powiedzieć, że czym chcesz ale zalecam wymiane gruntu na piasek, ze żwirowni.

A ja tez daje kubelkami na zewnatrz - tylko dlatego, ze mam grunt gliniasty, nieprzepuszczalny. Zamontowanie folii kubelkami do srodka spowodowaloby, ze woda by tam stala. Folia bedzie tylko chronic styropian podczas zasypywania.

Skoro folia ma chronić tylko styropian przed uszkodzeniem to pytanie czy ma sens przepłacać? Nie lepiej kupić zwykłą folię budowlaną? Taka też ochroni styropian. A kosztuje dużo mniej.

Skoro folia ma chronić tylko styropian przed uszkodzeniem to pytanie czy ma sens przepłacać? Nie lepiej kupić zwykłą folię budowlaną? Taka też ochroni styropian. A kosztuje dużo mniej.

Jeszcze taniej nie dawac żadnej foli i nie wrzucac obok ściany gruzu/kamieni. Piasek nie uszkodzi styropianu.

Zamontowanie folii kubelkami do srodka spowodowaloby, ze woda by tam stala.

I tak będzie, chyba że masz rurę drenażową, i kanalizację deszczową która będzie odprowadzać wodę. Kubełki na zewnątrz, tak ale pokryte geowłókniną.

Jeszcze małe sprostowanie do mojego poprzedniego posta. Są też folie kubełkowe, które zapewniają jedynie ochronę przeciwwilgotnościową ale dla mnie osobiście taki produkt nie jest w pełniwartościowy.

Spory do tematu folii kubełkowej chyba nie maja większego sensu, cel i sposób jej założenia zależy pewnie od wybranych warunków geologicznych. Literatura podaje ze możną kubełkami za zewnątrz ale na to geowłóknina. Reklamy i wiele osób na forum pisze o jej super właściwościach np. oddychanie ścian. Zapytam jakie oddychanie ścian jeśli ta folia jest od góry szczelnie zamocowana do fundamentu i wg. mnie w to raczej uniemożliwi odparowanie. Uważam natomiast że pomoże zabezpieczyć fundament przed dostaniem się wód opadowych, a jeśli woda nie dostanie się od góry to co ma odprowadzić? Jeśli woda podsiąknie a grunt jest gliniasty to raczej też nic nam nie pomoże. Może się mylę ale chyba za bardzo "kupujemy" te wszystkie cudowne właściwości przypisywane produktom przez ich producentów. Myślę ze podstawą jest opaska wokół domu odprowadzającą wodę.

-Michał