Marcin23 18.02.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Mam kolka pytań:-czym zabezpieczyc zewnętrzna powierzchnie styropianu (ocieplającego fundament) znajdującą sie pod ziemią , co stosowac? folie czy siatke z klejem ? -czym przykleic styropian jesli bloczki fundamentowe są juz zabezpieczone masą bitumiczną?- czy 5 cm FS20 wystarczy na docieplenie fundamentu?- jaki styropian FS15 z frezem czy bez frezu wybrać na ocieplenie scian zewnętrznych, z frezem czy bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 18.02.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 No właśnie, mnie też bardzo interesuje co wkładacie pod ziemię (ocieplenie fundamentu). Zwykły styropian podobno się pod ziemię nie nadaje bo nasiąka i nie wiem czy pokrycie go folią albo otynkowanie wystarczy. Ekstrudowany jest strasznie drogi i widziałam zdjęcia (np Austroterm) jak go zasypywali ziemią bez żadnej przykrywki. A co z korzonkami roślin? Nie zniszczą tego?Kleić można na zwykły klej do styropianu o ile mazidło jakie masz na fundamencie nie zjada sytyropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jerrystp 18.02.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 WitamŚciany piwnicy pod ziemią (bloczki betonowe) zrapowałem, na to dałem dwie warstwy dysperbitu (pierwsza rozrzedzona, pędzel) ta druga nakładana pacą działa jak klej. Przykleiłem styropian FS20 5 cm, z frezem z Organiki niestety uciekła mi nazwa (musiałbym sprawdzić na fakturze), jest to coś nowego z zamkniętymi porami (sporo droższy od zwykłego, ale tańszy od styroduru), no i można go zasypać ziemią (a grunt mam piaszczysty). Oczywiście ten styropian dałem do poziomu gruntu, a wyżej zwykły 8 cm, siatka, klej itd. Na razie (druga zima się sprawdziło)PozdrawiamJerry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.02.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Od dołu do góry ścian fundamentowych 8cm zwykłego styropianu FS15 (a może FS20 - już nie pamiętam). Na to siatka+klej, a na to 2 warstwy dysperbitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 18.02.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Wiele zalezy od tego czy macie piwnice. Jeżeli tak, to uważam, że 5cm to za malo. Ja dalem 8cm i jest w piwnicy chlodnawo (ale może taka uroda piwnic).Poza tym, żeby to zaizolować przed wodami gruntowymi , na styropian (juz na zewnatrz) dalem tę wytłaczaną czarna grube folie p/wodną, na zakładke 20 cm.POd styropian - dysperbit (a może styrbit? - nie pamietam), ale 2x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.02.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 A to prawda - 5 cm to stanowczo za mało - ja dałem 8 bo na ścianach miało być 10, a przecież trzeba zachować kapinos. Na ściany dałem w końcu 12 więc teraz żałuję, że na fundament nie dałem 10 I izolacja - ja mam piasek więc mogę zaizolować beleczem. Ale jeśli masz gliny to izolacje trzeba zrobić porządnie. Być moze tą folią kubełkową o której wspomniał Przekorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Zrobiłem identycznie jak Przekorek - na sciany 2x Dysprbit, styropian 8 cm z frezem, folia kubełkowa i drenaż z otoczaków i geowłókniny.Dom na lekkim zboczu, częściowe podpiwniczenie. Ocieplenie całości naokoło i jednej ściany wewnętrznej. Nie wyszło tanio, ale myslę, że sie sprawdzi.Na ściany zewnetrzne planuję 12 cm styropianu na Maxie 28,8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 18.02.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Jak się przytwierdza tę folię kubełkową? Chyba nie przybija się bo to by było dziurawienie izolacji? Czy wystarczy przysypać piachem? Jeśli mam czasami wysoki poziom wód gruntowych to czy nie będzie mi pod tą folię wpływało? Może wtedy lepiej klej na siatce i dysperbit? (piwnic nie mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 18.02.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Jezus Maria, w żadnym razie nie przybijać. Potrzebne kilka osób trzymająco-przysypujących. Przysypać pierwszy pasek niecałkowicie, od góry przyłozyc drugi na sporą zakładkę i sypać dalej. No, oczywiście przy podpiwniczonych budynkach zdecydowanie zalecam drenaż - na wysokości ławy fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 18.02.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Ludzie, jak wy kochacie wyrzucać pieniądze!Wszelkie izolacje dystansowe (np. folie kubełkowe) opłaca się stosować tylko tam, gdzie jest to bezwzględnie konieczne, aby zapewnić stały ruch powietrza w celu osuszenia, np ciągle zalewanej ściany, której nie można inaczej zabezpieczyć. Tymczasem co tu mamy? Betonową ławę a na niej betonową (monolityczną lub murowaną z wyrównaniem lica) ścianę= doskonałe nośniki dobrych i niedrogich izolacji powłokowych z lepików - wystarczy starannie posmarować. Teraz dochodzimy do izolacji termicznej podziemnej- czy jest nasiąkliwa? Najczęściej w b. małym stopniu (ułamek %)- porównajcie nasiąkliwość płyt styropianu i styroduru. Jeżeli ta różnica jest Waszym zdaniem dramatyczna to pomyślcie, jak zastopować wodę mogącą podpłynąć pod najdroższą izolację termiczną w poziomie wierzchu ławy, przez skraj lub styki arkuszy folii kubełkowej ! Rozwiązania tanie nie muszą być złe: kształtowanie terenu "od budynku", arkusze styr. na sucho, dodatkowo opaska odwadniająca elewację w wielu domach są wystarczające! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 18.02.2004 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 A to prawda - 5 cm to stanowczo za mało - ja dałem 8 bo na ścianach miało być 10, a przecież trzeba zachować kapinos. Dlaczego trzeba zachować kapinos ? Jeden z budowlańców mówił mi że nie trzeba. To jak to jest naprawdę ? Jak się nie zrobi wypustu, to czym to grozi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 18.02.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Zapraszam na strone na wszystkie pytania odpowiem http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21160 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21600 pozdrawiam olsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 19.02.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 A to prawda - 5 cm to stanowczo za mało - ja dałem 8 bo na ścianach miało być 10, a przecież trzeba zachować kapinos. Dlaczego trzeba zachować kapinos ? Jeden z budowlańców mówił mi że nie trzeba. To jak to jest naprawdę ? Jak się nie zrobi wypustu, to czym to grozi ? Nie trzeba zachować tylko tak jest prościej. Jeśli nie ma kapinosa to trzeba robić "parapecik". Jeśli nie ma ani jednego, ani drugiego to z czasem woda znajdzie sobie drogę pod lico cokołui, tam będzie zamarzać, a w efekcie cokół do remontu - a tego nie chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts